Protézy vyrobené pomocou 3D tlačiarní, laserove operácie očí, diagnostika prostredníctvom umelej inteligencie alebo liečenie najvážnejších ochorení pomocou nanorobotov. Technologický festival IXPO si posvieti aj na technológie z oblasti zdravotníctva. Mnohé aplikácie si návštevníci budú môcť po prvý raz aj sami vyskúšať.

Technológie v zdravotníctve sa vyvíjajú a zavádzajú pomalšie ako v oblasti telekomunikácií, no pre ľudstvo ako také znamenajú obrovský posun vpred. Slovenské zdravotníctvo sa postupne transformuje tiež, aby pacientom poskytlo nielen lepšie služby, ale najmä dostupnejšiu a zároveň účinnejšiu a v mnohých prípadoch aj menej bolestivú liečbu. Tento proces častokrát sprevádzajú nespočetné diskusie nielen o aplikovateľnosti technológií, ale aj morálke a etike. Aj týmto otázkam sa bude venovať technologický festival IXPO, ktorý v termíne od 26. do 28. apríla 2019 umožní návštevníkom vypočuť si ako celosvetovo uznávaných, tak aj domácich odborníkov na technológie v zdravotníctve.

Headlinerom konferenčnej časti IXPO je Aubrey de Grey, biomedicínsky gerontológ a šéfredaktor časopisu Rejuvenation Research. Jeho výskum sa týka predovšetkým samovoľne poškodených buniek a molekúl, ktoré spôsobujú starnutie cicavcov a opravy či odstránenia týchto poškodení. Na Slovensko prichádza s témou: Musí vek nutne znamenať starnutie?

O tom, či roboti dvestonásobne menší ako hrúbka ľudského vlasu nahradia lekárov, bude hovoriť profesor Martin Pumera, riaditeľ Centra pre pokročilé funkčné nanoroboty. Sprievodcom v otázke „Od virtuálnej medicíny k virtuálnemu všetkému“ bude účastníkom festivalu Tomáš Brngál, ktorý vytvoril aplikáciu Human Anatomy VR, prostredníctvom ktorej môže človek nahliadnuť do tých najdetailnejších zákutí ľudského tela.

Trochu iný pohľad na technológie prinesie uznávaný český neurológ a Assistant Clinical Professor neurológie na Yale School of Medicine, Martin Jan Stránsky, ktorý presadzuje myšlienku, že ľuďom klesá IQ a stávajú sa otrokmi technológií.

Prvý ročník IXPO plánuje byť podujatím, aké Slovensko ešte nezažilo, s cieľom priniesť silný a emotívny zážitok z technológií pre všetkých návštevníkov bez rozdielu veku, pohlavia, profesie alebo technologických znalostí. Tyršovo nábrežie v Bratislave sa tak premení na jeden veľký technologický stan, ktorý návštevníkom ponúkne to najnovšie a najdiskutovanejšie z hi-tech sveta. V termíne od 26. do 28. apríla 2019 umožní návštevníkom vstúpiť do budúcnosti a všetko to, o čom doteraz iba čítali, si aj prakticky vyskúšať.

Viac informácií nájdete na: http://ixpo.sk/

Značky: