Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Spoločnosť Epson poskytla zariadenie Epson Perfection V750 Pro na naskenovanie originálneho rukopisu Sládkovičovej básne Marína, ktorá je najdlhšou ľúbostnou básňou na svete a zároveň zákonom chránenou národnou kultúrnou pamiatkou. Ako historický dokument, je báseň citlivá na svetlo a teplo, a doteraz dostupné technológie ju nedokázali digitalizovať v dostatočnej kvalite.

Existujúce digitálne kópie boli zhotovené v nedostatočnom rozlíšení 600 dpi. Iba na originálnom rukopise bolo možné detailne sledovať každý ťah perom autora vyjadrujúci momentálny pocit, ktorý Sládkovič prežíval pri písaní, pozorovať záchvevy pera spôsobené najsilnejším ľudským citom – láskou. „Hľadali sme vhodný skener, ktorý by bez poškodenia dokázal skenovať historické dokumenty, bol dostatočne kompaktný a splnil požiadavky archívu Slovenskej národnej knižnice,“ uviedla Katarína Javorská, PR manažér organizácie Marína a Sládkovič. Skener Epson Perfection V750 Pro dokázal naskenovať originál rukopisu bez jeho poškodenia, a to až v kvalite 9600 dpi, teda 15-krát kvalitnejšie oproti doterajšej kópii. „Sme veľmi radi, že technológie Epson pomáhajú zachovať tak významné kultúrne dedičstvo a históriu. Skenovanie národnej kultúrnej pamiatky je pre nás poctou a potvrdzuje špičkovú vyspelosť a líderstvo technológií Epson,“ spresnila Kateřina Bradáčová, Epson Marketing Coordinator CZ & SK. Svetový unikát v podobe najdlhšej ľúbostnej básne na svete je tak dostupný vo vysokom detaile aj pre verejnosť a zachovaný pre budúce generácie.

Spoločnosť Epson používa technológiu DIGITAL ICE a nástroj Epson Easy Photo Fix umožňujú obnovu starých snímok, ich správu a úpravu. Technológia DIGITAL ICE skenuje studeným svetlom aj vo vysokom rozlíšení a je vhodná na skenovanie všetkých bežných typov filmu a digitalizácie archívov metódou veľkoobjemového a dávkového skenovania. Taktiež je schopná odstrániť prach a škrabance z fotografií, ako aj obnoviť vyblednuté snímky. Skener Epson Perfection V750 Pro dosahuje rozlíšenie až 6400 dpi a optickú hustotu 4.0 DMax, čím stanovuje nové štandardy skenovania filmov a fotografií.

Sládkovičova Marína – Najdlhšia ľúbostná báseň vznikla na Slovensku. Príbeh Maríny a Sládkoviča je príbehom slovenského Rómea a Júlie. Láska medzi nimi nebola nikdy naplnená. To nádherné, čo po nej ale zostalo a ostane to navždy – je najdlhšia ľúbostná báseň na svete – báseň Marína. Napísal ju Andrej Sládkovič svojej láske Maríne Pischlovej v roku 1845.

Značky: