V redakcii práve testujeme televízor Sony Bravia XR 55X93J. Je to televízor so 4K rozlíšením a zabudovanou umelou inteligenciou. Testovali sme jeho 55-palcovú verziu, existuje aj 50- a 65-palcové vyhotovenie.

Inštalácia

Inštalácia je veľmi jednoduchá. Celkovo 8 skrutiek prichytáva nožičky, ktoré môžete dať do dvoch rôznych polôh – podľa toho, aký máte široký stôl na umiestnenie tohto televízora. Okrem toho je možné XR-55X93J umiestniť aj na stenu, na to sú určené 4 samostatné skrutky. Celkový dizajn televízora je veľmi jednoduchý a hladký. Je to v súlade s modernými trendami, pri pohľade naň vás nič neruší.

Softvérová inštalácia je ešte jednoduchšia. Televízor sa inštaluje pomocou systému Google Home a to načítaním QR kódu. Plne spolupracuje aj s iPhone telefónmi, ale Android telefón je mierne vo výhode. Po načítaní kódu sa do systému televízora prenesú všetky nastavenia vrátane Wi-Fi siete a jej hesla, rovnako ako aj vášho Google konta.

načítanie QR kódu v Google Home.

Nastavenie Sony Bravia XR cez načítanie QR kódu v Google Home. Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk

Pár drobnosti treba pri inštalácii odsúhlasiť. Osobne sme systém Google Home neradi používali, lebo takmer vždy to doteraz skončilo nejakou chybovou hláškou. Tento krát však všetko funguje ako švajčiarske hodinky a naozaj sa všetko nastaví automaticky a bez zaváhania.

Stav po nainštalovaní televízora.

Stav krátko po nainštalovaní televízora. Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk

Ak nechcete inštalovať televízor cez Google Home, nemusíte, všetko sa dá nastaviť manuálne. Ale trvá to dlhšie.  Hlavne zadávanie dlhšieho hesla do domácej Wi-Fi siete pomocou diaľkového ovládania môže celkom zdržať.

Následný krok je vyhľadanie kanálov na digitálnej terestriálnej alebo satelitnej televízii ako aj automatické alebo manuálne nastavenie pripojených zariadení.

Obraz taký, ako ho vníma ľudský mozog

Po úvodnom nainštalovaní môžete sledovať televízne vysielanie alebo si doinštalovať aplikácie k základnej výbave.  Keďže ide o operačný systém Android, máte na výber mnoho aplikácií vrátane Magio Go, Netflix, Skylink a pod.

Sony Bravia XR-55X93J je vybavený panelom s technológiou Full Array LED, ktorý je spárovaný s procesorom Cognitive Processor XR. Práve využitie kongnitívnej technológie je hlavná zbraň tohto televízora. Obraz a zvuk sa prispôsobuje tomu, ako rozmýšľa človek. Podľa toho sa upravujú scény, aby vás obraz a zvuk čo najviac vtiahol do deja.

Kongnitívna technológia

Pri zobrazovaní rozdelí televízor obrazovku na stovky zón a rozpozná v nich jednotlivé objekty. Ďalej sa vykonáva krížová analýza rozpoznaných prvkov a v priebehu okamihu sa vytvára výsledný obraz. Je to podobné, ako pri sledovaní obrazu očami a vyhodnocovaní ľudským mozgom. Prvky v obraze sú tak v rovnováhe a tvoria realistický obraz. BRAVIA XR s krížovou analýzou totiž prispôsobuje každý prvok tak, aby bol výsledný obraz v harmónii. Konštatujeme, že vytvorený obraz vo výsledku pôsobí veľmi prirodzene. Marketingovo má potom celý systém rôzne vzletné názvy ako XR Picture, XR Color a XR Contrast a pod.

Všimnite si zaostrenie obrazu na ústredný motív v obraze

Z hľadiska spracovania metadát vo filmoch Sony XR X93J podporuje štandardy HDR10, HLG ako aj DolbyVision. Toto oceníte hlavne, ak budete sledovať na tomto televízore napr. filmy z Netflixu. Inak pre Netflix je tento televízor špeciálne kalibrovaný a má aj osobitné tlačidlo na diaľkovom ovládači.

Kognitívna technológia tiež vyhodnotí ústredný bod zo scény a postará sa, aby práve tento čo najviac vynikol. Často je to oko hlavného hrdinu scény alebo dominantný predmet.

Prirodzený zvuk

Nie je to však len o obraze, takto kognitívne sa spracováva aj zvuk. Kongnitívna technológia simuluje fungovanie ľudského ucha a zistí, odkiaľ v scéne zvuk vychádza. Systémom reproduktorov sa potom zaistí, že zvuk je koncentrovaný na toto špecifické miesto.

Celková zvuková výbava je v režime 5.1.2 a simuluje takto skutočný priestorový efekt. Celkový hudobný výkon je 20 W a televízor obsahuje dva šikoropásmové a dva výškové reproduktory. Podpora je Dolby Atmos a Dolby Audio. Pri inštalácii sa vykonáva aj špeciálna kalibrácia priestoru s tým, že ako mikrofón sa využíva ten zabudovaný v diaľkovom ovládaní. Aj dialógy sú interpretované veľmi presne, dá sa dobre rozumie filmu.

Reproduktory v spodnej časti Sony XR 55X92J.

Reproduktory v spodnej časti Sony XR 55X93J. Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk

Hlasové vyhľadávanie obsahu

Ide o televízor s najnovším operačným systémom Android TV a tak je možné použiť aj asistenta napr. na vyhľadanie konkrétnych filmov. Môžete tak urobiť aj v slovenčine, presnejšie výsledky sme však dosiahli pri použití jednoduchej angličtiny.

Netflix si najviac užijete na Sony XR X92J.

Netflix si najviac užijete na Sony XR X92J. Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk

Samozrejme, sú tu možné ďalšie možnosti ako napr. bezdrôtový prenos obrazu z displeja telefónu na televízor pomocou zabudovaného Chromecast alebo Apple Airplay. A funguje to na prvé zapnutie. Fakt dobré.

Verdikt

V celkovom hodnotení je to výborný televízor, ak chcete vernú kvalitu obrazu a zvuku. Kongnitívna technológia v praxi naozaj niečo pomôže a viac sa cítite byť v deji. Páči sa nám, že výrobca zvolil minimalistický dizajn.

Cena tejto rady televízora: od 1288 eur

Zapožičal: Sony

Viac o kongnitívnej technológii na zobrazenie obrazu a zvuku

Sony predstavilo televízor s kognitívnymi procesormi. Na čo je to dobré?

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.