Spoločnosť Sony v rámci čisto digitálnej výstavy CES predstavila prvé televízory s tzv. kognitívnou inteligenciou. Ide o prvé televízory na svete, ktorá zobrazujú obraz a zvuk tak, ako ich vníma ľudský mozog.

Procesor XR v televízoroch Sony Bravia XR

Procesor XR v televízoroch Sony BRAVIA XR

K novej modelovej rade BRAVIA XR patria teraz modely 8K LED MASTER Series Z9J, OLED MASTER Series A90J a A80J a 4K LED X95J a X90J. Novou vlajkovou loďou spomedzi televízorov Sony je teda 8K televízor s LED displejom.

Televízie poháňané novým kognitívnym procesorom XR používajú úplne novú metódu spracovania. Podľa tvrdenia Sony presahuje bežnú umelú inteligenciu AI používanú v súčasných modelov konkurenčných televízorov. Je to televízor pre ľudí a tomu sa aj prispôsobuje – reaguje na to, ako ľudia vidia a počujú. Keď vidíme predmety okolo seba, podvedome sa sústredíme na určité vybrané body. V prípade ľudskej tváre je to oko, ktoré je k nám bližšie, v prípade pohybu dominantný predmet v scéne.

Funkcie nového procesora Sony XR

Funkcie nového kognitívneho procesora XR

Kognitívny procesor XR rozdeľuje obrazovku na veľký počet zón a rozpoznáva, kde je v obraze ústredný bod. Sony zatiaľ nechce uviesť, aký presne je počet zón, má aj byť ale „veľa“. Zatiaľ čo bežná AI televízia dnes dokáže detegovať a jednotlivo analyzovať obrazové prvky, ako je farba, kontrast a detaily, kognitívny procesor XR dokáže v celej scéne analyzovať množstvo prvkov naraz. Tak ako to robí ľudský mozog. Týmto spôsobom sa všetky prvky v obraze vzájomne upravia, aby sa dosiahol čo najlepší konečný výsledok. Všetko v scéne je synchronizované a realistické. A toto nové televízory BRAVIA XR robia pre každú snímku samostatne.

Zameranie sa na výrazné prvky v obraze a jeho vylepšenie

Zameranie sa na výrazné prvky v obraze a jeho vylepšenie

Nekončí to však len pri obraze. Kognitívny procesor XR môže tiež analyzovať polohu zvuku v obraze a takto ho reprodukovať, aby sa zvuk presne zhodoval s dianím na obrazovke. Okrem toho prevádza akýkoľvek zvuk na 3D priestorový zvuk a poskytuje tak nevšednú zvukovú scénu s vysokým stupňom realistického podania. Učí sa, analyzuje a rozumie veľkému počtu dát a inteligentne optimalizuje každý pixel aj scénu pre čo najvernejší obraz aj zvuk.

Hlavné výhody rady televízorov BRAVIA XR

BRAVIA CORE: V spolupráci so Sony Pictures Entertainment (SPE) je BRAVIA CORE miestom, kde sa zábavný obsah stretáva s technológiou. Majitelia nových televízorov tejto produktovej rady majú BRAVIA CORE predinštalovaný v prípade všetkých modelov majú na výber medzi najnovšími prémiovými a klasickými titulov z produkcie SPE a zo zbierky IMAX Enhanced. BRAVIA CORE využíva technológiu Pure Stream a dosahuje takmer bezstratovú kvalitu UHD BD so streamovaním až 80 Mbit/s.

Upscaling z pôvodného rozlíšenia na 8K

Upscaling z pôvodného rozlíšenia na 8K

Google TV: Ako operačný systém je na novom rade televízorov použitý systém Google TV s úplne novým užívateľským rozhraním. Je orientovaný na to, aby ste ľahko našli obsah, ktorý hľadáte.  a to aj pomocou odporúčaní. Takto spravujte všetko pomocou jedného zoznamu sledovaných položiek. Používatelia môžu dokonca pridať do vlastného zoznamu sledovaných položiek obsah aj zo svojho telefónu alebo notebooku.

Vylepšenie kontrastu v obraze

Vylepšenie kontrastu v obraze

HDMI 2.1: Všetky televízory BRAVIA XR sú vybavené kompatibilitou s HDMI 2.1, vrátane podpory rozlíšenia 4K, 120 fps, variabilnej obnovovacej frekvencie (VRR), režimu Auto Low Latency (ALLM) a eARC. Sú pripravené na vyššie rozlíšenie a rýchlosť vhodnú na hranie náročných hier novej generácie.

Sound-from-Picture Reality: Okrem vysokej kvality obrazu ponúka nový kognitívny procesor XR aj výborný zvuk s využitím technológie Sound-from-Picture Reality. Tá sa stará o synchronizáciu polohu zvuku s polohou objektu v obraze.

Hands-Free Voice Function: Televízory Sony sa dajú ovládať hlasom a spolupracujú s Google Assistant. Asistenta môžete napr. požiadať, aby vyhľadal najnovšie kasové trháky alebo relácie v rozsiahlej databáze titulov. Hlasom môžete nechať stlmiť inteligentní, nazriete do svojho kalendáru alebo sa ho opýtate na počasie a odpovede nájdete na obrazovke televízora.

Kompatibilita s inteligentnými reproduktormi: So zariadeniami s pomocníkom Google Assistant a Amazon Alexa môžete sťahovať a ovládať prehrávanie videí zo servera YouTube pomocou služby Google Home alebo meniť kanál či hlasitosť pomocou služieb Google Home a Amazon Alexa.

Vylepšenie zvuku s rozpoznaním pohybu zdroja zvuku v obraze

Vylepšenie zvuku s rozpoznaním pohybu zdroja zvuku v obraze

Podľa predstáv autora: Obraz by na nových televízoroch bol stále taký, aby spĺňal predstavy tvorcov a to napr. pomocou režimu Netflix Calibrated Mode. Tento ponúka obsah Netflix v štúdiovej kvalite. Tiež je tu podpora IMAX Enhanced, ktorá prináša do domácnosti zážitok z kina IMAX.

Konkrétne modely z rodiny nových Sony televízorov XR

Prehľad nových Sony televízorov z produktovej línie XR

Prehľad nových Sony televízorov z produktovej línie XR

Sony MASTER Z9J 8K LED TV (85 a 75-palcové vyhotovenie)

Ide o televízor s 8K rozlíšením, LCD panelom s Full Array LED zadným podsvietením. Kognitívny procesor XR tu prispôsobuje obrazu tomu, ako ľudia vidia a počujú. V kombinácii s precíznosťou panelu Full Array LED poskytuje technológie XR Triluminos Pro, XR Contrast Booster a XR 8K Upscaling na dosiahnutie vysokej kvality obrazu s 8K rozlíšením s hlbokou čiernou a intenzívnym jasom. Technológia XR Motion Clarity dokáže analyzuje údaje naprieč celým obrazom, aby zabezpečila plynulý rýchlych dejov bez rozmazania. X-Anti Reflection minimalizuje odrazy aj počas svetlého dňa.

Sony MASTER Z9J

Sony MASTER Z9J

Technológia X-Wide Angle poskytuje živé farby z ľubovoľného uhla pri zachovaní vysokého jasu. Akustická technológia Multi-Audio prináša priestorový zvuk a poskytuje obraz a zvuk v harmónii. K tomu pripočítajte rýchly prístup k obsahu a službám pomocou Google TV. Tento televízor sa dá ľahko prepojiť k väčšine zariadení, vrátane Apple AirPlay 2 a HomeKit, funguje tu asistent Alexa aj Google Assistant vrátane hlasového ovládania.

Podporuje Dolby Vision a Dolby Atmos a optimalizuje kvalitu obrazu a zvuku pri rôznom type prostredí. Prichádza v minimalistickom dizajne s efektnou zadnou časťou. Stojan umožňuje tri možnosti umiestnenia- Jednak sú to nožičky blízko pri sebe, čo oceníte ak máte menší stôl. Ďalej je to tzv. Hero poloha so širokopostavenými nohami a je tu aj možnosť polohy, ktorá vytvára väčší priestor pod televízorom na umiestnenie externého soundbaru.

MASTER Z9J je kompatibilný s programom Calman Ready a tak ponúka pokročilé možnosti kalibrácie a jemného vyladenie obrazu vo finálnej podobe televízora. Elektrická spotreba je pre tento model v najväčšom 85-opalcovom vyhotovení 647 W, čo je celkom dosť.

MASTER Z9J obsahuje reproduktorovú zostavu vo formáte 2.2 s celkovým výkonom 85 W pričom ide o zabudované dva predné reproduktory a dva subwoofery. Ďalej má tento televízor štyri výškové reproduktory v ráme. Má tiež je tu centrálny basový reproduktor.

Sony MASTER A90J OLED TV (83, 65 a 55-palcové vyhotovenie)

Toto je OLED model a využíva technológiu XR OLED Contrast, pomocou ktorej upravuje jas a dosahuje hlbšiu čiernu v tmavej časti obrazu. Dosahuje maximálne rozlíšenie 4K. XR Triluminos Pro umožňuje reprodukovať každú farbu s jemnými rozdielmi. Samozrejmosťou je kognitívny procesor, XR Motion Clarity, BRAVIA CORE, Google TV, Alexa a Google Assistant, Netflix Calibrated mode, IMAX Enhanced a Calman Ready. Na rozdiel od MASTER Z9J je tu prepočítavanie pôvodného obsahu do 4K rozlíšenia.

Sony MASTER A90J

Sony MASTER A90J

Podstavec podporuje dve polohy postavenia, je tu Dolby Vision aj Dolby Atmos, hlasové ovládanie a vylepšenie zvuku Acoustic Surface Audio +.

Podobný je model Sony A80J OLED TV, ktorý prichádza v 77, 65 a 55-palcovom vyhotovení. Nepodporuje vyhľadanie titulu podľa rozpoznania hlasu.

Sony X95J 4K LCD TV (85, 75 a 65-palcové vyhotovenie)

V tomto rade sú aj televízory so 4K LCD displejom. Tieto využívajú technológiu X-Wide Angle na zobrazenie pestrých ale pritom realistických farieb a kombinujú Full Array LED panel s technológiou XR Triluminos a XR Contrast Booster. Samozrejmosťou je kognitívny procesor, XR Motion Clarity, BRAVIA CORE, Google TV, Alexa a Google Assistant, Netflix Calibrated mode, IMAX Enhanced a Calman Ready. Podstavec je s troma možnými polohami a prepočet je na rozlíšenie 4K. Podobný model X90J prichádza s uhlopriečkami 75, 65 a 55-palcov.

Novinky mimo produktovej línie XR

Sony na virtuálnej tlačovke ukázalo aj nové televízory mimo rad XR. Ide o model X85J so 100 Hz natívnymi LED panelom a 4K rozlíšením. Prichádza s uhlopriečkami 85, 75, 65, 55, 50 a 43-palcov. Procesorom je tu 3K HDR X1 a operačným systémom Google TV.

Sony X85J

Sony X85J

Rovnako sa od jari začne predávať model X81J (75-palcové vyhotovenie) a X80J (65, 55, 50 a 43-palcové modely) ako 4K LED televízory. Tieto modely nepodporujú IMAX Enhanced ani Netflix Calibrated Mode. A dokonca je tu podľa Sony priestor aj pre HD model, je to W800 s rozlíšením HD a je to LED model s uhlopriečkou 32-palcov.

Predaj televízorov

Ako sme sa dozvedeli, počet predávaných Sony 4K televízorov narastá a firma sa bude koncentrovať predovšetkým na prémiové 4K modely a väčšie rozmery uhlopriečok. Rad BRAVIA XR má byť hlavným ťahúňom v roku 2021. 8K rozlíšenie je zatiaľ test toho, ako ho trh akceptuje a v tomto prípade je zameranie na gigantické uhlopriečky televízorov. Výrazne rastie záujem o OLED televízory ale termín predstavenie 8K OLED modelu odmietla komentovať, rovnako ako trend rolovateľných displejov v televízoroch či technológie miniLED.

 

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.