Smartfón sa dá použiť veľmi dobre aj ako diktafón, hoci v tých najprofesionálnejších segmentoch ho úplne nenahradí.

To ale nie je prekážkou a je to podobné ako pri fotoaparáte. Ten v smartfóne sa dá použiť vynikajúco, no vždy sa nájde situácia, kedy bude potrebné použiť takpovediac skutočný fotoaparát. Aplikácií na nahrávanie hlasu nie je až toľko ako hier a je pravda, že tento segment je zastúpený v obchode Google Play v menšom počte. To však nijako nebráni nájsť kvalitné aplikácie, ktoré by vám poslúžili na hlasové poznámky alebo ako náhrada za diktafón.

Dostupné aplikácie

V tomto prehľade prinášame zoznam aplikácií, ktoré nahrávajú váš hlas a každá ďalšia funkcia je bonusom. Nezameriavame sa na aplikácie ako Google Keep alebo napríklad Messenger či napríklad WhatsApp alebo Threema, v ktorých môžete nahrať váš hlas. Tu ide o to, aby ste hlasovú nahrávku niekomu poslali. Nie je to teda v pravom slova zmysle aplikácia na nahrávanie hlasu za účelom uchovania vašich poznámok v hlasovom formáte.

Zoznam aplikácií v článku:

  1. Samsung Voice Recorder
  2. Google Diktafón
  3. Xiaomi Záznamník
  4. Jednoduchý nahrávač zvuku
  5. Dolby On
  6. Voice Recorder
  7. Easy Voice Recorder

Od výrobcu

Niektorí výrobcovia smartfónov pridávajú v rámci aplikačnej výbavy do svojho rozhrania aj tie na nahrávanie hlasu. Robí to tak napríklad Samsung alebo Xiaomi. V zásade ide o jednoduché aplikácie, ktoré sa odlišujú v detailoch, ale všetky spĺňajú základné kritérium. Tým je nahrať váš hlas a prípadne si nastaviť kvalitu nahrávky.

Pravdepodobne najprepracovanejšia aplikácia na nahrávanie hlasu je tá od Samsungu. Okrem prechádzania nahrávky na základe vizuálneho zobrazenia hlasovej stopy máte možnosť si navoliť aj špeciálny režim, napríklad pri rozhovore a diktafón bude zachytávať hlas z viacerých mikrofónov, ktoré sú umiestnené na tele smartfónu.

Hlas alebo text?

Toto bude dilema. Scenár použitia si nájdete každý svoj a bude sa pravdepodobne líšiť od vzniknutej situácie. Rozhovor, ktorý potrebujete nahrať alebo mať z neho čo najpresnejší záznam, bude najlepšie uskutočniť za pomoci diktafónu. Sú však prípady, kedy vám diktafón nepríde až tak k úžitku, a to najmä vtedy, keď máte viacero myšlienok alebo nápadov a potrebujete ich vidieť.

Toto je základný rozdiel medzi nahrávaním hlasu a zapisovaním konkrétnej poznámky alebo myšlienky. Nahratie myšlienky bude síce rýchlejšie ako jej napísanie, avšak v prípade potreby prezerania vašich myšlienok si budete musieť každú vypočuť a to pravdepodobne bude zdržovať.

Preto nezatracujeme poznámkové aplikácie a myslíme si, že majú stále svoje nezastupiteľné miesto. Na druhú stranu taký Google Keep vám nahrávku nahrá, ale zároveň vám urobí aj transkript, teda prepis do písaného textu. Mohli by sme ďalej pokračovať vo vymenovávaní scenárov použitia, napríklad sa môžete nahrať v noci a zistíte, či hovoríte zo spánku.

Iným zo scenárov vo filmovej oblasti bolo špionážne využitie a nahratie svojho protivníka schovaným telefónom pod sedačkou so zapnutým nahrávaním. Nevýhodou bolo, ako hlavný protagonista zistil, že telefón si musí prísť nepozorovane vyzdvihnúť.

Samsung Voice Recorder

Aplikácia od Samsungu je vynikajúca, avšak má to jeden háčik. Využiť ju môžete len v prípade, že máte zariadenie tejto značky. Nič to nemení na tom, že používatelia smartfónov tejto značky nemusia hľadať ďalšiu aplikáciu, pretože tú skutočne prepracovanú, majú v základnej výbave. Máte na výber niekoľko rozšírených možností, ako napríklad nastavenie nahrávacieho režimu, či už to bude váš monológ, alebo potrebujete nahrať dialóg.

Aplikáciu si dokážete odpovedajúco nastaviť. Rovnako si môžete nastaviť aj kvalitu záznamu. Priebeh nahrávky je vidieť v grafickom zobrazení audio stopy, čo vám pomôže pri počúvaní odstrániť aj tiché miesta. Mimochodom tiché miesta dokážete v tejto aplikácii preskakovať a tak si nahrávku vypočujete rýchlejšie.

Okrem toho máte možnosť zvoliť si rýchlejší alebo pomalší režim prehrávania. To napríklad, keď si budete chcieť audio nahrávky prepisovať. Transkript zatiaľ nie je podporovaný v slovenčine. Špecialitou tejto aplikácie a dôvodom, prečo sa nám veľmi páči, je možnosť pracovať s audio nahrávkou priamo v smartfóne a nepodstatné časti môžete označiť a vystrihnúť.

Cena: zadarmo, len pre používateľov smartfónov a tabletov Samsung

Google Diktafón

Podobne ako aplikácia od Samsungu, aj táto je určená výhradne pre majiteľov jednej značky. Tu ide o Google a smartfóny Pixel. Priebeh nahrávania zobrazuje graficky a je možné využiť vystrihovanie rôznych častí nahrávky na odstránenie. V rámci nahrávania rozhovorov dokáže rozlíšiť jednotlivých účastníkov a označiť pasáže, v ktorých hovoria iní ľudia.

Má možnosť jednoduchého posúvania vpred a vzad, podobne ako je to pri aplikácii od Googlu na podcasty. Zaujímavosťou je, že v tomto prípade Google podporuje dva režimy odstraňovania toho, čo nechcete mať v nahrávke a to buď v režime Crop, teda vystrihnutia a posunutia zvyšku stopy doľava, aby nevzniklo prázdne miesto.

Ďalší spôsob je len odstránenie prázdneho miesta bez posunu, pričom vznikne prázdne miesto. Podobá sa to na prácu so strihom videa. Aplikácia umožňuje vystrihovanie alebo zdieľanie časti nahrávky aj vo forme označenia textu, pričom simultánne sa označí aj konkrétna časť audio stopy.

Cena: zadarmo, len pre používateľov smartfónov a tabletov Pixel

Xiaomi Záznamník – nie je v Google Play

Do tretice aplikácia priamo od výrobcu, ktorý ju limituje len pre svoje zariadenia. Xiaomi si s ňou hanbu určite nerobí a patrí medzi najlepšie spracované aplikácie. Počas nahrávania zobrazuje audio formu vo vizuálnej podobe a dajú sa pridávať aj značky. Pomenovať ich nie je možné, ale to nepovažujeme až tak za potrebné. Kedykoľvek sa dá proces nahrávania pozastaviť a opätovne spustiť. Nahrávanie je možné vo formáte AAC, MP3 a WAV.

Počas nahrávania je štandardne nastavené tlmenie okolitých zvukov. Nastaviť sa dá aj kvalita nahrávky, avšak je potrebné prepnúť do režimu MP3. Tu je na výber medzi tromi stupňami nahrávania. Najvyššia kvalita zaberie približne 90 MB za hodinu.

Výrobca veľmi dobre spravil aj samotné prehrávanie a máte tú možnosť posúvať sa na vizuálnej audio stope. Ďalej nechýba možnosť preskakovať 3 sekundy späť alebo dopredu a takisto aj v tomto režime sa dajú označovať dôležité pasáže. K tomu celému je tu ešte dostupnosť zmeny rýchlosti prehrávania a možnosť nahrávku si pomenovať. V predvolenom nastavení je pomenovaná tak, ako pri iných aplikáciách, a to vo forme dátumu a času.

Cena: zadarmo, len pre používateľov smartfónov a tabletov Xiaomi

Jednoduchý nahrávač zvuku

Aplikácia už nemohla mať charakteristickejší názov. V skutočnosti ide o jednoduchý, ale praktický nahrávač zvuku od výrobcu Simple Mobile Tools. Tento vývojár je známy aj bezplatným správcom súborov, aplikáciou na poznámky alebo galériou do vášho smartfónu.

Počas nahrávania zobrazuje vizuálnu charakteristiku audio stopy. Podobne ako pri iných aplikáciách aj tu je možnosť premenovať svoju nahrávku. Tým, že ide o doslova jednoduché nahrávanie zvuku, chýbajú pokročilejšie možnosti. Je však zadarmo a to bude pre mnohých používateľov jeden z dôležitých faktorov.

Nevýhodou môže byť, že sa v nahrávkach nedá posúvať o preddefinovaný čas napríklad o 10 či 15 sekúnd. Dá sa to urobiť ručne ako pri prehrávaní klasického audio súboru. V rámci nastavení sa dá napríklad ukryť nahrávanie a tak smartfóny, ktoré zobrazujú indikátor využitia mikrofónu ho nebudú naďalej zobrazovať.

Môžete si vybrať 1 z 3 podporovaných formátov, medzi ktorými nechýba ani formát MP3 a takisto je tu možnosť nahrávať v rôznych veľkostiach bitového toku. Netradičnou vlastnosťou je vybranie zdroja zvuku. Primárne bol označený ako fotoaparát. Môžete si vybrať aj mikrofón alebo napríklad režim hlasová komunikácia či rozpoznávanie hlasu. Sú to možnosti, ktoré vás možno viac pomýlia. Netreba nič meniť, aplikácia beží spoľahlivo tak, ako je po inštalácii nastavená.

Cena: zadarmo, verzia Pro za 0,79 eur odomkne farebné možnosti prispôsobenia

Dolby On

Špecialista na nahrávanie hlasu a hudby. Aplikácia je veľmi dobre využiteľná na zastúpenie diktafónu, avšak svojou svojím vylepšením samotného zvuku sa sústredí na náročnejších používateľov, ktorí si chcú nahrať napríklad svoju hudobnú tvorbu. V rámci každej nahrávky prebieha odstránenie okolitého šumu a zvukov, ktoré nepatria do pôvodnej nahrávky. Používa stereo rozšírenie a aplikuje aj dynamický ekvalizér.

Po nahrávaní aplikuje aj takzvanú hlasovú maximalizáciu, čo znamená, že príliš hlasné pasáže budú upravené tak, aby v nahrávke nepôsobili rušivo. Má špecifický vizuálny štýl a pravdepodobne sa viac hodí do sféry umelcom ako na nahrávanie porady.

Nie je tu možnosť vystrihovaní na pasáží v nahrávke. Z organizačných funkcií tu zostala možnosť aspoň premenovať nahrávku. Vhodná bude aj pre hráčov, ktorí chcú streamovať na službe Twitch. Má zabudované automatické vysielanie na tejto sociálnej sieti.

Cena: zadarmo

Voice Recorder

Aplikácia má prepracované prostredie a umožňuje nahrávať v rámci niekoľkých formátov. Na výber je MP3, AAC a WAV. Verzia Pro má nahrávanie aj vo formáte FLAC. Dá sa používať aj zadarmo a tento režim sa volá Basic. Je tu možnosť preskakovať tiché miesta už počas nahrávania, prípadne zapnúť odrušenie od okolitých zvukov. Stereo režim je podporovaný len v platenom režime.

Zaujímavosťou je možnosť automatického zálohovania na Disk Google alebo do služby Dropbox. Používateľské rozhranie patrí medzi to jednoduchšie a počas nahrávania sa zobrazuje aj audio stopa. Počúvanie nahrávok je možné v rýchlejších aj pomalších režimoch, vždy po kroku 0,25 min. Takisto je tu možnosť preskakovať v nahrávke po 5 sekundách.

Menšiu výhradu máme k pridávaniu značiek počas nahrávania. Tu sa zobrazuje okno na jej pomenovanie. To vám síce dáva prehľad o čom daná nahrávka v tomto mieste je, no zároveň až po vytvorení popisu sa vám umiestni konkrétna značka, pričom vám ubehne niekoľko sekúnd. Riešením je nevypĺňať žiadny názov a tlačidlom OK potvrdiť pridanie značky a popisy doplniť neskôr.

Cena: zadarmo Basic, Pro za predplatné 1,79 eur / mes. alebo 10,99 eur / ročne

Easy Voice Recorder

Rozhranie tejto aplikácie sa nám javí lepšie použiteľné ako to je v prípade Voice Recorder. Počas nahrávania sa zobrazuje vizuálne zobrazenie audio stopy. Ďalej tu už nemáte žiadne ďalšie možnosti. Ešte pred samotným nahrávaním je možné nastaviť dva parametre a to potlačenie ozveny alebo zníženie okolitého šumu.

Organizácia nahrávok je prehľadná a tvorí zoznam audio súborov. Odporúčame využiť samostatný adresár na vaše nahrávky. Nepoužívajte adresár, kde máte iné súbory, pretože audio prehrávač ich zobrazí v rovnakom zozname s vašimi záznamami.

Upravovanie nahrávok vo forme skracovania a strihania je možné len vo verzii Pro. Aj v základnej verzii bez poplatku sa dá aplikácia veľmi dobre používať. Pravdepodobne však budete vyžadovať verziu Pro, inak tu máte množstvo iných aplikácií, ktoré plnia rovnaký účel podobným spôsobom.

Cena: zadarmo, Pro za 2,99 eur

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.