Jedno z hlavných vylepšení, ktoré prináša Windows 10, je množstvo nástrojov pre vývojárov. Tí môžu pomocou nich jednoduchšie prerobiť už existujúce aplikácie tak, aby fungovali aj na Windows zariadeniach. Tento proces bude trvať nejakú dobu, takže pri zostavovaní zoznamu sme vyberali najmä staršie aplikácie.

Windows Obchod a jeho nedostatky

Windows Obchod je vo Windows 10 iný, ako tomu bolo vo verzii pre Windows 8. Zmenené je najmä používateľské rozhranie. Úvodná stránka je graficky atraktívnejšia a prehľadnejšia, takže ide o zmenu k lepšiemu. Obchod vám generuje odporúčania a chválime aj rozdelenie na aplikácie a hry. Viditeľné a dostupné sú aj rebríčky s najlepšími aplikáciami.

Microsoft bohužiaľ nevylepšil rozhranie obrazovky, ktorá obsahuje podrobnejšie informácie o konkrétnej aplikácii. Táto obrazovka ponúka iba základné údaje. V porovnaní s obchodmi AppStore alebo Google Play nám chýbali dôležité informácie, ako je aktuálna verzia aplikácie, dátum vydania poslednej aktualizácie alebo zoznam vylepšení, resp. opráv a história zmien. Tento typ informácií by v obchode s aplikáciami rozhodne nemal chýbať. Na základe histórie aktualizácií, resp. podľa dátumu vydania poslednej verzie totiž často vyberáme, či si danú aplikáciu nainštalujeme alebo nie.

Windows Obchod je vo Windows 10 krajší. Niektoré dôležité informácie bohužiaľ stále chýbajú

Windows Obchod je vo Windows 10 krajší. Niektoré dôležité informácie bohužiaľ stále chýbajú

Ak sa chce Microsoft dostať na úroveň konkurenčných platforiem, bude musieť okrem prísunu kvalitného obsahu odstrániť aj takéto na pohľad drobné nedostatky, ktoré však ovplyvňujú používateľský zážitok. Nikomu sa nechce opätovne naslepo inštalovať aplikácie a zisťovať, či sa niečo zmenilo alebo nie. Hlavne, keď sa zmení samotný operačný systém.

Aké sú najlepšie aplikácie?

Existuje viacero metód, ako určiť najlepšie aplikácie. My sme sa v tomto prípade zamerali na prínos pre používateľa. Zostavili sme výber aplikácií, ktoré sa oplatí mať nainštalované v zariadení so systémom Windows 10. Treba však rozlišovať medzi počítačom s väčšou obrazovkou a tabletom s menším displejom. Mnohé aplikácie sa lepšie používajú na 8-palcovom tablete, pretože suplujú webové rozhranie, ktoré je pohodlnejšie na počítači alebo notebooku.

V zozname preto nájdete služby, ktoré sú väčšine používateľov dobre známe. V obchode sme hľadali aj skryté klenoty, teda aplikácie, ktoré nie sú až také populárne, ale ohúrili by nás funkcionalitou alebo dizajnom. Bohužiaľ, nič také sme nenašli. Ak máte pocit, že sme na nejakú dôležitú aplikáciu zabudli, napíšte nám na redakcia@touchit.sk. Radi ju v budúcnosti doplníme.

Candy Crush Saga

Už v dobách operačného systému Windows 8 predstavovali hry špeciálnu kategóriu aplikácií vo Windows Obchode. Bežné aplikácie totiž trpeli nedostatkami grafického dizajnu. Hry sa ako jediné podobali na svojich súrodencov z Androidu a iOS.

candy_crush_vyd5_nowat

Candy Crush Sagu sme do nášho výberu zaradili iba kvôli tomu, že je to príklad aplikácie, ktorá bola vytvorená za použitia zdrojového kódu pre iOS verziu. Vývojári využili nástroje od Microsoftu a relatívne rýchlo dokázali hru konvertovať pre potreby Windows Obchodu. Výsledok si môžete vyskúšať sami. Dúfame, že podobné výsledky dosiahnu aj vývojári neherných aplikácií. Candy Crush Saga je podľa mnohých ľudí zábavnou hrou, my sme jej však neprišli celkom na chuť.
Link na stiahnutie>>

Facebook

Microsoft sa snaží pokryť všetky hlavné sociálne siete. Aplikácia Facebook nie je novinkou, avšak dočkala sa niekoľkých vylepšení. Aktuálne ponúka takmer všetky funkcie ako webové rozhranie. Výhodou je rozdelenie grafického rozhrania, čo zjednodušuje prístup k vybraným položkám. Facebook pre Windows 10 pripomína tabletové rozhranie aplikácie pre ostatné platformy. Voči používateľskému rozhraniu nemáme pripomienky.

facebook_vyd5_nowat

Z používateľského hľadiska nám chýbajú funkcie, ako je možnosť reagovať na komentár v samostatnom vlákne.

V porovnaní s ostatnými platformami tu absentuje aplikácia Messenger. S ostatnými si teda môžete písať priamo v aplikácii. Otravné však môže byť to, že ak chcete s niekým komunikovať, automaticky sa otvorí stránka so správami. Chatovacie panely, ako ich poznáme z webového rozhrania, nie sú k dispozícii.

Aplikácia Facebook je ideálna pre 8-palcové tablety. Dotykovým ovládaním sa používa pohodlnejšie  ako webové rozhranie, takže z tohto hľadiska ju odporúčame. Pre majiteľov počítačov a notebookov je jej inštalácia otázna. Zmysel má napríklad vtedy, ak chcete mať zapnutý Facebook, ale sociálnu sieť nechcete mať otvorenú priamo v prehliadači. V opačnom prípade je webové rozhranie lepšia voľba.
Link na stiahnutie>>

Flipboard

flipboard_vyd5_nowat

Flipboard je tiež jedna z aplikácií, ktorej prínos oceníte na tablete. Majitelia počítačov a notebookov si bohato vystačia s webovým rozhraním služby, ktoré už pár mesiacov funguje. Flipboard je výborná alternatíva k „čítačkám“ správ. Hoci nezbiera obsah zo slovenských médií, môžete si nastaviť kategórie a témy, ktoré vás zaujímajú. Táto aplikácia a jej webová verzia je náš obľúbený zdroj noviniek zo sveta technológií. Prevedenie aplikácie chválime.
Link na stiahnutie>>

Fotor

fotor_vyd5_nowat

Fotor je šikovný editor fotiek. Ponúka viaceré nástroje, pomocou ktorých môžete upravovať fotografie a obrázky viacerými spôsobmi. K dispozícii je automatické vylepšenie fotky jedným dotykom. My však preferujeme manuálnu zmenu jasu, kontrastu, saturácie a teploty farieb.

Fotor nemá príliš atraktívny dizajn používateľského rozhrania. V tomto smere potrebuje aplikácia zmenu. Nedostatok však vynahrádza funkciami. V rámci Windows Obchodu ide o jeden z najlepších editorov fotiek. Ak však máte k dispozícii notebook alebo počítač, potom sa vám bude lepšie pracovať s webovou verziou služby. Na druhej strane, ak budete bez internetu, je fajn mať po ruke aj offline riešenie.
Link na stiahnutie>>

Microsoft Word, Excel, PowerPoint

office_vyd5_nowat

Dotykovú verziu balíka Microsoft Office, ktorú nájdete už aj vo Windows Obchode, sme spomínali v minulom vydaní. Pre rekapituláciu – tieto aplikácie ponúkajú základné funkcie a nevyrovnajú sa plnohodnotnej verzii kancelárskeho balíka. Pre potreby základnej práce však postačia.

Najväčší prínos dotykového Office Mobile je v prípade tabletov. Ak máte zariadenie s obrazovkou do 10,1 palcov, potom sú základné funkcie dostupné bezplatne. V prípade notebookov a počítačov nemá zmysel tieto aplikácie inštalovať, pretože si budete môcť iba prezerať dokumenty. Pre prístup k editačným nástrojom je v prípade týchto zariadení potrebné predplatné Office 365. A ak predplatné máte, potom si môžete bezplatne (v rámci počítačov spadajúcich do predplatného) nainštalovať plnohodnotnú verziu balíka Office 2016. Z pohľadu tabletov je takisto dobré rozdelenie do 3 samostatných aplikácií. Šetrí sa tým miesto.
Link na stiahnutie>>

OneNote

onenote_vyd5_nowat

Vo Windows Obchode pravdepodobne nenájdete lepší poznámkový blok, ako je OneNote. Ponúka sa alternatíva v podobe aplikácie Evernote Touch, avšak OneNote nám grafickým rozhraním vyhovoval viac. Dotyková aplikácia je postavená na totožnom koncepte ako mnohé ďalšie služby, ktoré sme už spomenuli. Lepšie sa používa na zariadeniach s menšou dotykovou obrazovkou a šetrí miesto.

Ani v tomto prípade nemáte k dispozícii úplne všetky funkcie, ktoré ponúka nástroj OneNote 2016. Nevadilo nám to, OneNote používame na tvorbu rýchlych poznámok a túto úlohu zvláda dotyková verzia vynikajúco. Aj z tohto hľadiska sme ju na počítačoch, notebookoch a tabletoch v redakcii používali častejšie ako plnohodnotný OneNote. A to sa o ostatných nástrojoch balíka Office nedá povedať.
Link na stiahnutie>>

Pošta, Kalendár

posta_vyd5_nowat

Tieto aplikácie sú v operačnom systéme Windows 10 automaticky predinštalované. Do zoznamu by sme ich teda nemuseli zaradiť, pretože sa s nimi s veľkou pravdepodobnosťou stretnete. Zaslúžia si však pozornosť, najmä ak ste používali systém Windows 8.

Pošta a Kalendár boli v porovnaní s predchádzajúcou verziou výrazne vylepšené. Pošta poteší bohatou podporou rôznych emailových služieb a klientov. Bez problémov sme svoj systém spárovali s Gmail účtom, IMAP účtom a takisto aj s emailom, ktorý využíva Exchange. K dispozícii je viacero nastavení, ako sa majú účty správať z hľadiska sťahovania a ukladania emailov.

Pošta sa pohodlne ovláda pomocou myši aj dotykovým ovládaním. V druhom prípade sú k dispozícii pohybové gestá, ktoré myšou nevykonáte. Chválime prehľadné rozhranie. Aplikácia je veľmi dobrá alternatíva k programu Outlook 2013 / 2016. Jej prínos spočíva v jednoduchosti, takže ak nepotrebujete komplexnosť Outlooku, potom je predinštalovaná Pošta dobrá voľba.

Vylepšený je takisto Kalendár. Podporuje rovnaké emailové účty ako Pošta. Obe aplikácie sú čiastočne prepojené. Chválime, že si môžete jednoducho prispôsobiť zobrazenie jednotlivých kalendárov. Nenáročné je aj pridávanie nových udalostí. Privítali by sme však možnosť voľby predvoleného kalendára. Túto ponuku sme v nastaveniach nenašli. Rovnako ako Pošta, aj Kalendár je aplikácia, ktorá sa snaží kombinovať jednoduché používanie a najdôležitejšie funkcie.

Obe aplikácie sú šikovným pomocníkom, ak máte Windows tablet. Pozornosť si zaslúžia aj v prípade počítačov a notebookov. Sami ich používame na stolnom počítači. Je však pravda, že v kombinácii s ďalšími emailovými službami a kalendármi.
Link na stiahnutie>>

VLC for Windows Store

vlc_vyd5_nowat

VLC je príkladom aplikácie, akých chceme vidieť vo Windows Obchode viac. Prehrávač videa bol zo začiatku kritizovaný, pretože neponúkal viacero funkcií a nastavení. Vývojári ju však postupne vylepšovali a dnes sa nachádza v podobe, ktorá nám vyhovuje. Zároveň ide o najlepší videoprehrávač, ktorý medzi Windows aplikáciami nájdete. VLC odporúčame nainštalovať a používať, a to aj napriek tomu, že systémová aplikácia Filmy nie je vyslovene zlá.

VLC for Windows Store odporúčame ako primárny prehrávač aj na počítačoch a notebookoch. Náročnejší používatelia pravdepodobne siahnu po klasickej verzii prehrávača VLC, avšak bežným používateľom postačí aj aplikácia z Windows Obchodu. Podporuje titulky a rôzne formáty videa, ovláda sa jednoducho a nezaberá príliš miesta. Takisto nepôsobí komplexne, čo je tiež niekedy výhoda.
Link na stiahnutie>>

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit