ONDREJ: Slovenský raj

Ondrej Macko s manželkou v Slovenskom Raji

Ondrej Macko s manželkou v Slovenskom Raji

Ja mám vďaka množstvu životných skúseností za sebou už dovoleniek veľa. Tunajších i zahraničných a mám rád aktívnu dovolenku, ideálne aby tam bol dobrý internet. Spomínam si však hlavne na dovolenku, kedy mobilný internet nebol dostupný tak ako dnes. Písal sa rok 2002 a my sme s rodinou vyrazili na dovolenku do Slovenského raja. Termín dovolenky mi zhodou okolností vôbec nevyhovoval, mal som byť kdesi v Monaku na predstavení nových tlačiarní v najdrahšom tamojšom hoteli. A predpoveď počasia na dovolenkový týždeň pre raj bola daždivá.

Ondrej Macko v Slovenskom Raji

Ondrej Macko v Slovenskom Raji

A naozaj pršalo stále, v tej dobe bol v Slovenskom raji jediný hotel, ktorý výrazne zaváňal socializmom. Jednoducho, všetko bolo zlé. Vo výsledku to však bola jedna z najlepších dovoleniek, plná dobrodružstva, krásnych prírodných zákutí a vďaka počasiu aj súkromia. Premokol som na kosť tak trikrát za deň, kúpal sa v strašne studenej vode v jazere pri Dedinkách, liezol po rebríkoch vtedy vetchej kvality. Slovenský raj mám doteraz veľmi rád.

FERO: Keď deň nikdy nekončí

Rád chodím tam, kde som ešte nebol. Preskúmavam veľkomestá, staroveké pamiatky aj prírodné krásy. Najviac mi ale zostal ukotvený v pamäti Island. Vydal som sa na okružnú jazdu autom okolo celej krajiny a rýchlo som spoznal, že ide o celkom odlišný svet. Nejde len o to, že krajina nemá žiadne lesy. Spoznáte v nej aj to, čo je to skutočná pustina. Nie taká tá „lúková“, že kde nič tu nič. Islandská pustina vyzerá ako mesačný povrch, kde jen len šedý štrk, kamene, hrozivé ticho a vietor, ktorý vás svojou silou zrazí na kolená. O nádhery ale krajina nemá núdze. Neveriacky sa pozeráte na mocné gejzíry, počúvate obrovský hukot najmasívnejšieho európskeho vodopádu, u ktorého ste tak blízko, že vaša myseľ má problém vôbec pochopiť, čo to tá tmavá bublanina vlastne je, prechádzate sa po oceánskej pláži s čiernym pieskom, ktorý vo vás vyvolá pocit, že ste zostali na svete sami po nukleárnej katastrofe, a zažijete neuveriteľné striedania podnebia, kde sa opaľujete v tričku v nádhernom horskom priesmyku a za pár hodín sa už trasiete pri jazere pod snežným jazykom, v ruke zvierajúc kus ľadovca. Pri všetkom si nesmiete zabudnúť strážiť čas, pretože ľahko sa stane, že sa prechádzate unavený po horách o jednej v noci. Slnko totiž v lete na Islande nezapadá, čo vám veru poriadne zamotá hlavu. A tak som sa nadýchal síry v bažinách, okúpal sa v termálnych potokoch pod sopkou Eyjafjallajökull a napokon skončil tam, kde som pred týždňom začal, so zážitkami na ktoré sa nezabúda.

ROMAN: Potulky po Škótsku

Priznám sa, že vybrať najlepšiu dovolenku je prakticky nemožné. Dôvod je ten, že čím viac dovoleniek človek zažije, tým viac má zážitkov a skúseností a minimálne v mojej hlave sa staré spomienky nahrádzajú novými. Vytiahnem preto dovolenku v Škótsku z leta 2018, ktorá bola výborná z viacerých dôvodov. Prvým je ten, že tam bolo chladno, takže som sa z rozpáleného Slovenska išiel schladiť do krásnej škótskej prírody. Druhým je, že rád dovolenkujem akčným štýlom – rád spoznávam krajiny, skúšam lokálne jedlá a pitie a vyhľadávam zážitky a aktivity. Ideálne, aby som každý deň robil niečo iné a niečo navštívil či videl. Škótsko bolo v tomto smere ideálne a týždeň dovolenky som využil naplno. Videl som kultúru, prírodu, navštívil pálenice škótskej whisky a stihol som aj futbal v Glasgowe. Vedľa mňa sedel starý pán, ktorý s typickým škótskym prízvukom a nevyberaným slovníkom hodnotil futbal. Jednoducho, dokonalé, bol to kompletný zážitok z futbalu. A ako bonus sa v Edinburgu konal tradičný letný festival, v rámci ktorého som navštívil divadelné predstavenie, muzikál a kúzelníka. Veru, bol to akčný týždeň 😊

MIŠO: Praha inak

Poznáte to sami, môžete byť v najlepšom rezorte na svete a bude to na mačku. Ak sa ale niekde cítite dobre a ste s ľuďmi, pri ktorých sa cítite dobre, stačí aj veľmi málo. Malé detaily, ktoré vám dovolenku spravia príjemnou. Rád si zaspomínam na Prahu. Na pohľad sa to môže zdať ako „prevarené“ mesto, na ktorom nič nie je. Veď tam bol každý stokrát.

Naopak, je veľa ľudí, čo v Prahe nikdy neboli a ak aj boli, mali iné starosti, ako ju pozornejšie prejsť. To bol veľakrát aj môj prípad, keďže služobné cesty sa v hojnom počte konali v Prahe.

Potom som tam absolvoval týždeň, a to bol úplne iný pohľad. Fanúšikovia Rýchlych šípov a Karla Čapka si môžu mnohé lokality pripomenúť. Praha je skutočné veľkomesto, ktoré má svoju nezameniteľnú históriu.

Spoznávanie Prahy cez deň aj v nočných hodinách bol pre mňa skutočný zážitok. Všetky zákutia, uličky, zachovaná architektúra a akési tajomno. Predstavy, ako sa tu žilo pred sto a viac rokmi ešte viac umocňovali tento zážitok. Nájdite si čas na Petřín, Technické muzeum alebo večernú prechádzku skromne osvetlenými uličkami. Uvidíte Prahu trochu inak. Pokojne aj bez sprievodcu, len tak, kam vás nohy zavedú a pokojné uličky precíťte.

PEŤO: Aktívna dovolenka na Slovensku

Najkrajšiu dovolenku, akú som v živote zažil, si pripomínam každoročne. Postačí mi športové vybavenie, slovenská príroda, kopce a dostatočná kondícia. Od detstva som chodieval na rôzne športové sústredenia, preteky v behu a behu na lyžiach, čo vždy veľmi úzko súviselo s prírodou. Pokojne môže byť pod mrakom, či sem tam aj zapršať, no stále viem, že najbližšie dni dovolenky v slovenských horách budú tie najkrajšie, aké môžem zažiť. Nepotrebujem ležať pri mori a ani pri vodnej priehrade. Viac si užijem dovolenku pri aktívnom oddychu na Horehroní, Orave alebo v Tatrách, kde sa radšej vydám k najbližšiemu vodopádu alebo vyhliadke, pokojne aj s jednou z dcér na pleciach. Rovnako aktívne strávim dovolenku s rodinou aj tento rok, čo okrem aktívneho oddychu spojíme s návštevou typických atrakcií v okolí. Každoročne sa teším, ako budem dovolenkovať na Slovensku a spoznávať jeho prírodné krásy a tradíciu.

MIRO: Kempovanie v Chorvátsku

Je o mne známe, že milujem cestovanie autom a nemám problém v aute aj prespať. Takýmto spôsobom som cestoval na dovolenku už niekoľkokrát. Prečo? Lebo mám rád voľnosť a nie som typ, ktorý bude 7 dní ležať na pláži a tráviť celý týždeň na jednom mieste – jednoducho sa presúvam kedy a kde sa mi zachce, pričom objavujem nové miesta a zaujímavosti. V Chorvátsku je veľa výborných kempov a miest, kde sa dá stráviť krásny čas (aj s rodinou – mám vyskúšané), takže tento spôsob je pre mňa TOP. Uplynulý rok to bol asi najkrajší zážitok, nakoľko som vyrazil s malou dcérou naprieč dobrodružstvom, ktoré bolo zaujímavé najmä tým, že sme cestovali s MINI CountryMan (v rámci testu), ktoré bolo vybavené strešným stanom, a to je úplne iná liga ako spať v aute či bežnom stane na zemi – pohodlie, výhľady, proste paráda. Odporúčam vyskúšať (takéto stany sa dajú aj požičať a umiestniť na rôzne autá) a rovnako aj navštíviť nádherný kemp Navis, ktorý sa nachádza na ceste E65, pri meste Starigrad.