V slepom teste zažiaril lacný Google Pixel.

Oblasť mobilnej fotografie je veľmi diskutovanou témou, avšak stále je to jeden z hlavných dôvodov, prečo majitelia telefónov siahajú po novšom modeli. Toto ich rozhodnutie je však založené na faktoch, pretože nový smartfón spravidla ponúka vyšší výkon, ktorý je možné využiť práve pri mobilnej fotografii. Keďže v tejto problematike je pomerne ťažké sa orientovať, a zároveň mať aj objektívny prehľad, tak sú tu Youtuberi, ktorí naraz porovnávajú hneď niekoľko fotoaparátov telefónov.

Jedným z nich je aj Marques Brownlee (MKBHD), ktorý v slepom teste fotoaparátov proti sebe postavil 20 smartfónov a nechal ľudí hlasovať o tom, ktoré fotografie sa im páčili najviac. Keďže ide o slepý test, tak je možné očakávať aj pomerne vysokú objektivitu hlasujúcich.

Smartfóny boli testované v troch kategóriách: snímky za denného svetla, snímky pri slabom osvetlení a snímky v režime portrétu. V každej kategórii si diváci vyberajú z dvoch fotografií, aby zistili, ktorá je najlepšia. Hlasovaniu je venovaná celá webová stránka a výber najlepších fotografií v každej kategórii trvalo 5 až 15 minút.

Brownlee dodáva, že porovnávacie fotografie sú nasnímané v presne rovnakej polohe každým z 20 telefónov pomocou predvolených nastavení aplikácie fotoaparátu. Pokiaľ si pozriete celé video nižšie, tak zistíte, že telefóny Google Pixel dopadli veľmi dobre, čo na druhej strane nie je až tak veľkým prekvapením. Prekvapením však už je, že medzi špičkou sa objavil aj skladací OnePlus Open.

Toto sú víťazi jednotlivých kategórií:

Denné fotografie

Fotografie pri slabom osvetlení

Portrétny režim

Celkové hodnotenie

  • Google Pixel 7a
  • Google Pixel 8 Pro 
  • Google Pixel Fold

Celý test si môžete pozrieť vo videu nižšie, kde je aj podrobne vysvetlený spôsob hodnotenia, ako aj výsledky ostatných telefónov.

Zdroj: AndroidCentral, MKBHD

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.