Magazín TOUCHIT je členom asociácie svetových novinárov EISA už od roku 2016. EISA je združenie 62 celosvetových novinárov a expertov a aktuálne asociácia združuje aj členov z Austrálie, Indie, Kanady, Ďalekého východu a USA a počet krajín stále narastá. Aktuálne je zastúpených 29 krajín.

Každoročne EISA udeľuje ocenenia najlepším produktom a TOUCHIT je členom expertnej skupiny pre mobilné zariadenia (Mobile Devices Expert Group). V tejto expertnej skupine boli práve udelené nasledované ocenenia.

EISA BEST SMARTPHONE 2020-2021

OnePlus 8 Pro

OnePlus 8 Pro zdvíha latku aktuálnych vlajkových lodí medzi smartphony, čím ilustruje, ako môže súvisieť špičková hardvérová technológia s nádherným dizajnom produktu. Zvonka zaujme športový displej s frekvenciou 120 Hz, uhlopriečkou 6,78 palca s vysokým rozlíšením QHD+, ďalej šasi s krytím IP68 a s jemným povrchom. Najnovšia čipová súprava Qualcomm Snapdragon 865 podporovaná 8 GB alebo 12 GB pamäte RAM prináša s platformou Android 10/OxygenOS rýchlosť a stabilitu. Na dôvažok je tu batéria s kapacitou 4510 mAh a One Plus používa technológiu Warp Charge 30 Wireless, ktorá dokáže nabiť až 50 % kapacity batérie už za 30 minút. Súprava štvoritého fotoaparátu na zadnom paneli dodáva fotografiám flexibilitu a presnosť. Toto zariadenie prináša do smartfónu skutočnú inteligenciu!

EISA ADVANCED SMARTFONE 2020-2021

OPPO Find X2 Pro

Smartfón, ktorý právom patrí medzi vlajkové lode, je vybavený technológiou Find X2 Pro a má excelentný dizajn. Prejavuje sa to hneď na prvý dotyk, keďže má vyhotovenie z pravej kože. Poskytuje bezkonkurenčné zážitky pri každodennom nasadení. Jeho 6,7-palcový AMOLED HDR displej s maximálnym rozlíšením 1400 × 3168 bodov a obnovovacou frekvenciou 120 Hz poskytuje pre systém Android 10 a ColorOS 7.1 ostré zobrazenie. Grafický procesor Snapdragon SoC a Adreno 650 poskytujú bezprecedentnú rýchlosť a výkon. Veľkokapacitná zabudovaná pamäť (až 512 GB), trojitý kamerový systém a 65 W rýchle nabíjanie batérie 4260 mAh sú len niektoré z jeho používateľsky vítaných funkcií. Ide o zatiaľ najlepší smartphone od OPPO a Find X2 Pro naozaj vyčnieva nad svojou konkurenciou.

EISA FOLDABLE SMARTPHONE 2020-2021

Samsung Galaxy Z Flip

Telefón Galaxy Z Flip od spoločnosti Samsung predstavuje ohromujúcu aktualizáciu koncepcie „starej školy“, ktorá ponúka sklápací displej, aby tak vytvorila vynaliezavý, pôsobivý a praktický smartfón. V otvorenom stave je k dispozícii so 6,7-palcovým AMOLED displejom s rozlíšením 1080 × 2636 bodov a ten sa dá v strede zohnúť. A to naozaj bez viditeľného ohybu. Po zatvorení sa telefón zmení na polovičnú veľkosť a dobre chráni hlavnú obrazovku pred poškodením. Na sekundárnom displeji sa pritom zobrazujú oznámenia, prichádzajúce hovory a ďalšie informácie. Pozoruhodnú príťažlivosť Galaxy Z Flip podporuje sústava dvojitého fotoaparátu so širokouhlým a ultraširokým objektívom, batéria s veľkou kapacitou až 3000 mAh a robustný i príťažlivý povrch. Toto je skutočne priekopnícky smartfón.

EISA SMARTPHONE CAMERA 2020-2021

Huawei P40 Pro

Po vzore svojich predchodcov model P40 Pro od spoločnosti Huawei opäť posúva technológiu fotoaparátov pre smartfóny ďaleko vpred a to vďaka svojmu štvoritému objektívu Leica. K primárnej 50-megapixlovej kamere s automatickým fázovým zaostrovaním a optickej stabilizácii obrazu sa pripája 12-megapixlový teleobjektív s periskopom, ktorý umožňuje 5-násobný optický zoom a 40-megapixelový ultraširoký fotoaparát Cine Camera na pokročilé snímanie videa. Pripočítajte k tomu ešte ToF snímač 3D hĺbky a P40 Pro využíva aj vylepšenie obrazu pomocou umelej inteligencie. Takto sa zrodil smartfón, ktorý sníma úžasné fotografie počas dňa a nočné zábery bezkonkurenčnej kvality bez nežiadúceho šumu alebo aberácií. Vďaka svojmu luxusnému dizajnu, špičkovej technológii displeja a ľahkej obsluhe sa z tohto telefónu stáva skutočný šampión.

EISA MULTIMEDIA SMARTPHONE 2020-2021

Sony Xperia 1 II

Xperia 1 II od spoločnosti Sony je multimediálny smartfón šitý na mieru fotografom, filmárom a hudobným nadšencom. Jeho systém troch objektívov zdieľa technológiu s vyspelými fotoaparátmi Alpha od spoločnosti Sony. Umožňuje režim opakovaného fotenia s frekvenciou až 20 snímok za sekundu s automatickým zaostrovaním a automatickou detekciou očí. Využiť môžete aj pokročilé aplikácie Photography Pro a Cinematography Pro, ktoré odzrkadľujú ovládacie prvky a funkčnosť profesionálnej rady zariadení Sony. Na konzumáciu multimediálneho obsahu počas cestovania je Xperia 1 II vybavená displejom OLED CinemaWide 4K HDR s uhlopriečkou 6,5 palca s pomerom strán 21: 9 a zvukom s podporou Dolby Atmos. Plus je tu aj podpora pôsobivého hudobného formátu 360 Reality Audio. Hráči si môžu k telefónu prepojiť konzolu DUALSHOCK 4. Toto obrovské množstvo funkcií poháňa mobilná platforma Snapdragon od spoločnosti Qualcomm s procesorom 865 5G.

EISA BEST SMARTWATCH 2020-2021

Huawei Watch GT 2

Inteligentné hodinky Watch GT 2 od Huawei spájajú schopnosti viacerých moderných inteligentných hodiniek so štýlovým, unisex dizajnom založeným na kruhovom AMOLED displeji, fyzickými ovládacími prvkami a remienkom z pravej kože. Ideálne sa hodí pre aktívny životný štýl a ponúka množstvo fitness funkcií vrátane možnosti analyzovať 15 rôznych športových kategórií a poskytuje náhľad na 190 druhov údajov o cvičení. Plus k tomu pripočítajte aj vynikajúcu výdrž batérie až na dva týždne. Vďaka funkcii TruSleep od spoločnosti Huawei sa na analyzovanie kvality spánku používa umelá inteligencia a model GT 2 tiež monitoruje srdcový rytmus a úroveň stresu. V zozname funkcií sú tiež hovory cez Bluetooth pripojenie (až do 150 metrov od vášho smartfónu), notifikácia aplikácií a zabudované úložisko pre hudbu. Zrodila sa moderná klasika!

EISA HEADPHONES 2020-2021

DALI IO-6

Mnoho špecialistov na reproduktory vytvorilo aj vlastné slúchadlá, ale žiadna z nich to neurobila tak veľkolepo ako práve dánsky výrobca DALI. Nielen že slúchadlá IO-6 majú bezdrôtový dizajn, obsahujú tiež vynikajúce aktívne potlačenie šumu a pridávajú k svojmu uzavretému dizajnu aj tri režimy potlačenia okolitého hluku. Ak by to nestačilo, pripočítajte k tomu aj najlepšiu výdrž batérie vo svojej triede, čo vám umožní dlhšie počúvanie. V skutočnosti máte až 30 hodín počúvania hudby medzi potrebou nabíjania. Pridajte k tomu silný, ale pritom otvorený a verný zvuk a nemáte nič menej ako senzačný produkt.

EISA IN-EAR HEADPHONES 2020-2021

Sennheiser Momentum True Wireless 2

Slúchadlá Momentum True Wireless 2 od spoločnosti Sennheiser sú kompaktné a ľahké, ale napriek tomu plne nabité funkciami. Sú triumfom v dizajne a prinášajú tiež vznešený zvuk. Dynamické drivery pripravené na objednávku poskytujú vyvážený výkon s presvedčivými basmi a bohatými detailmi. Navyše je ich možné jemne doladiť pomocou aplikácie Smart Control spoločnosti Sennheiser. Nová aktívna technológia znižovania hluku funguje tak, aby ste sa mohli sústrediť na hudbu a nie na vonkajší svet. Životnosť batérie sa výrazne zvýšila na 7 hodín a dobre vyrobené puzdro na prenášanie a nabíjanie ďalej zvyšuje využitie týchto slúchadiel. Výrobca poskytuje niekoľko tipov na zaistenie toho, aby sa True Wireless 2 prispôsobili každému tvaru ucha. Je to dôkaz toho, že najlepšie funkcie sa môžu nachádzať aj v rozmerovo maličkých zariadeniach.

EISA ON-EAR HEADPHONES 2020-2021

Bowers a Wilkins PX5

Bowers & Wilkins v prípade adaptívnych slúchadiel s potlačením hluku PX5 venoval rovnakú pozornosť dizajnu, ľahkému použitiu ako aj celkovému výkonu. Sú štýlové, vyrobené sú so zmesi uhlíkových vlákien, hliníka a tkaniny, zatiaľ čo mäkké polstrované štuple do uší a náhlavný most umožňujú dlhé počúvanie. Kvalita zvuku z 35 mm driverov navrhnutých na mieru je vynikajúca, s frekvenčnou odozvou od hlbokých basov až po jemné výšky. Použiť môžete káblové aj bezdrôtové pripojenie, v druhom prípade prostredníctvom Bluetooth s podporou aptX Adaptive. K ovládacím prvkom na tele slúchadiel patrí pauza zdvihnutím slúchadla a úprava vysokokvalitného potlačenia hluku PX5. Ak máte radi hudbu na cestách, budete tieto slúchadlá doslova milovať.

EISA MOBILE AUDIO PLAYER 2020-2021

FiiO M11 Pro

Tento prenosný hudobný prehrávač spája najlepšie funkcie vo svojej triede umiestnené vo vysokokvalitnom šasi s dotykovým displejom bez rámu. Podpora formátovania a možnosti počúvania sú tu bezkonkurenčné. M11 Pro sa dá použiť ako prijímač a vysielač Bluetooth, ako USB DAC a zvukový prehrávač USB (s natívnym výstupom DSD) alebo hranie priamo z jeho zabudovaného úložiska (to je rozšíriteľné až na 2 TB) či streamovanie aplikácií. Šesťjadrový SoC Exynos od spoločnosti Samsung zaisťuje bezproblémovú správu hudby a pohotový zážitok z používania. Dva DAC AK4497EQ s architektúrou Velvet Sound pritom podporujú zvuk vo vysokom rozlíšení na 384 kHz/32-bit plus dekódovanie MQA. Trio výstupov pre slúchadlá prehrávača ťaží z výkonného zosilnenia s nízkym skreslením. A to najdôležitejšie, teda kvalita zvuku? Jedným slovom je výnimočná!

EISA MOBILE SPEAKER 2020-2021

LG XBOOM Go PL7

XBOOM Go PL7 od LG bol navrhnutý v spolupráci so spoločnosťou Meridian Audio a je zameraný predovšetkým na kvalitu zvuku. Jeho stereofónne pole driverov a zosilňovač na palube sprevádzaný duálnymi pasívnymi žiaričmi poskytujú zvuk, ktorý je mimoriadne jasný a transparentný pri reprodukcii hlasu a ponúka aj vynikajúcu basovú zložku. Zostavenie a špecifikácie tohto mobilného reproduktora sú rovnako pôsobivé. Je dostatočne štýlový a kompaktný na to, aby ste ho mohli vziať kamkoľvek. Poskytuje 24-hodinovú výdrž na batérie (s funkciou Power Bank) a je tu certifikácia odolnosti voči vode IPX5. Model XBOOM Go PL7 tiež ponúka inteligentné svetelné efekty a až 100 takýchto zariadení sa môže bezdrôtovo prepojiť na vytvorenie atmosféry skutočnej party. Pripojte sa cez Bluetooth alebo 3,5 mm jack a ste pripravení na pravý rock!

EISA PORTABLE DAC/HEADPHONE AMPLIFIER 2020-2021

AudioQuest DragonFly Cobalt

Najnovší prírastok do rady DragonFly AudioQuest je zatiaľ najlepší. Cobalt nielen konvertuje veľké množstvo zvukových formátov z vášho počítača, ale tiež obsahuje vysoko kvalitný zosilňovač pre slúchadlá a je schopný dodať skvelý zvuk do vášho Hi-Fi systému. A to všetko v balení nie väčšom ako je jedno-palcový USB disk. Je to ideálny prenosný zvukový spoločník. Jednoducho ho vložte do portu USB v počítači alebo do iného inteligentného zariadenia, ktoré ho napája a zároveň je zdrojom hudby. Potom jednoducho pripojte svoje obľúbené slúchadlá a máte všetko, čo potrebujete na vynikajúcu hudbu, nech ste kdekoľvek.

Viac o udelení cien EISA

Ako funguje asociácia EISA a aké sú udelené ocenenia EISA Awards pre rok 2020-21?

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.