Ako sa pozeráte na fotku na smartfóne a akú hodnotu pre vás bude mať na papieri?

Jedným z najlepších spôsobov, ako si uchovať spomienky vo forme fotografií, je vytlačiť ich. Je ale na mieste zdôrazniť, že práve papier bude to, čo vám na spomienke buď odoberie alebo pridá. Tlačiť fotografie na kancelársky papier nie je ono. Zvlní sa vám pod dávkou mokrého atramentu a farby budú tiež nevýrazné.

Správny papier

Mať fotografický papier je základ a to je jedna z najdôležitejších vecí, ktorú potrebujete na tlač fotografií. Iste, aj samotná tlačiareň bude jedným z kvalitatívnych faktorov. Vo výsledku je to ale papier, ktorý uchová vaše spomienky v čo najlepšej kvalite.

A pocitu mať fotografiu svojich detí na papieri alebo najkrajšie momenty z letnej dovolenky, sa len máločo vyrovná. On-line galérie sa síce dajú rýchlo zdieľať, keď ale niekomu podarujete fotografie vnúčat detí, vašich životných udalostí v tej klasickej forme, uvidíte ten rozdiel.

Ako vyberať papier?

V zásade sa dá povedať, že hocijaký fotopapier bude lepší, ako žiadny alebo obyčajný list A4 kancelárskeho papiera. Najlepšie, čo môžete spraviť, je využiť špecializovaný papier konkrétneho výrobcu. Keď teda hovoríme o značke Epson, najistejším spôsobom, ako dostať maximálnu kvalitu fotografie, je použiť papier tejto značky.

Dôvod je jednoduchý. Tlačiareň bude mať takýto papier vo svojom ovládači. Výrobca naprogramoval jeho vlastnosti do softvéru zariadenia a tým umožnil prispôsobiť tlač, ktorú vy na pohľad nevidíte. To, koľko atramentu a ako ho namieša, aký čas schnutia zvolí, bude závisieť na použitom papieri. Na výber máte s rôznych rozmerov – A4, A3, 13 × 18 cm, 10 × 15 cm a typov.

Glossy Photo Paper

Takmer dokonalý papier označovaný aj 4 hviezdičkami z piatich na stupnici fotografického papiera od výrobcu. Je pokrytý vrstvou živice a jeho hmotnosť je 200 g/m². Je to zároveň akýsi univerzálny prémiový papier. Vhodný pre rôzne typy atramentov a zariadení Epson. Existuje v rôznych veľkostiach od 10 × 15 cm po formát A3.

Value Glossy Photo Paper

Nie vždy potrebujete najkvalitnejší, no faktom je, že aj najdrahší papier. Niekedy chcete vytlačiť obrázky vo vysokej kvalite a zároveň aj ušetriť. Práve na tento účel je tento papier s mierne zníženou gramážou a to na 183 g/m².

Je ideálny na fotografie, prezentácie, grafy a čokoľvek, čo má vyzerať lepšie ako na obyčajnom mäkkom papieri. Dá sa kúpiť v dvoch rozmeroch a to A4 a 10 × 15 cm. Napríklad balenie so 100 listami v rozmere 10 × 15 cm kúpite za 9 eur.

Premium Glossy Photo Paper

Ako už samotný názov hovorí, tento papier použijete na super kvalitné výstupy. Hodí sa vtedy, keď máte aj vysokokvalitné fotografie vo vyššom rozlíšení. Pokojne aj zo smartfónu, ktoré už dokážu fotografovať vo vysokom rozlíšení niekoľko rokov.

Výrobca ho považuje za svoj 5-hviezdičkový papier a živicová vrstva mu dodáva nielen špeciálny vzhľad ale aj príjemný pocit na dotyk. Je odolný voči vode a šmuhám. Odporúčame ale použiť atramenty Epson. Balenie s 15 kusmi sa dá zakúpiť za cenu do 15 eur.

Epson Premium Glossy A4

Premium Semi Glossy Photo Paper

Pololesklý papier s gramážou 251 g/m² zaistí kompatibilitu pre maximálne rozlíšenie, ktoré tlačiareň podporuje a vytvorí sýte fotografie. Rovnako aj tento papier má ochrannú živicovú vrstvu.

Ultra Glossy Photo Paper

Fotografický papier s najvyššou gramážou a to až 300 g/m². Výrobca ho predurčil na profesionálnu tlač fotografií. Využijete ho všade tam, kde potrebujete najvyššiu kvalitu napríklad na prezentovanie svojej galérie fotografií pre verejnosť.

Zdroj: vlastné, Epson

Epson Premium Glossy 13 × 18 cm

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.