Tento prehrávač sa špecializuje na podporu 4K videa.

Avšak, to zvládnu aj iné prehrávače. Z nášho pohľadu je zaujímavý najmä tým, ako sa používa. Má minimalistické prostredie a užitočné funkcie. Ani zďaleka nie je tak funkčne vybavený ako napríklad VLC Media Player, to však mnohým nebude prekážať. Práve naopak, ocenia to. Hlavné okno ponúka prehrávanie vlastného obsahu alebo videa z YouTube.

Program ponúka možnosti vytvorenia snímky z prehrávaného obsahu. Dá sa to urobiť aj v pozastavenom stave. Na obrazovke je síce kruhový prvok s tlačidlom play na pokračovanie prehrávania a obraz je vtedy stmavený. Snímka sa však spraví tak, ako keby ste ju stihli odfotiť priamo pri sledovaní filmu. Samozrejme, dá sa to aj za pochodu, klávesová skratka F8 uloží snímku do Obrázkov.

V prípade sťahovania videí z YouTube je tu automatická detekcia kvality videa, no môžete si vybrať konverziu do vlastného rozlíšenia. Súbory potom nájdete v adresári pre videá vo vašom profile operačného systému a automaticky pridané do knižnice programu. 5KPlayer podporuje funkciu AirPlay, čo je pre používateľov zariadení Apple o dôvod na viac, prečo používať tento prehrávač. Nechýbajú základné nastavenia vzhľadu titulkov, rýchla zmena audiostopy cez kontextové menu programu. Takisto si môžete upraviť vzhľad videa po stránke jasu, kontrastu a ďalších parametrov.

Program prehráva aj hudbu a internetové rádiá. Zaujímavosťou je prispôsobenie pozície ovládacieho panela v spodnej časti. Nie je tam umiestnený napevno, stačí kliknúť na jeho prázdne miesto a potiahnuť ho myšou, kam potrebujete. Je vhodný na použitie s Windows tabletom. Obraz sa dá otáčať stlačením tlačidla, podobne ako keď otáčate obrázky v editore fotografií. Nemusíte meniť orientáciu zobrazenia displeja.

Hodnotenie

+ jednoduché rozhranie, užitočné funkcie dostupné ihneď, AirPlay, napojenie na sťahovanie z YouTube
– pre niekoho príliš jednoduchý

Link: www.5kplayer.com

Verdikt

5KPlayer je vhodný pre používateľov, ktorí by primárne využili funkciu AirPlay. Odporúčame ho ale všetkým sťahovačom videí z YouTube. Tiež aj používateľom hľadajúcim čisté grafické rozhranie.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom januárovo-februárovom vydaní TOUCHIT č. 1-2/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.