Tento smartfón sme si počas testovania obľúbili.

Novinka motorola one je pomerne nenápadný telefón. Svojim dizajnom pripomína na prvý pohľad iPhone a ponúka základné technické parametre, ktoré nestrhnú okamžite pozornosť na seba. Ako sme však zistili počas testovania, niekedy sú dôležitejšie drobnosti, ktoré oceníte až časom. A motorola one ich má vo výbave niekoľko.

Skvelá Moto Obrazovka: Najpraktickejšia vec na všetkých telefónoch značky Motorola je jednoznačne Moto Obrazovka. Ide o ambientný displej, ktorý sa zobrazí po zdvihnutí telefónu alebo po prijatí oznámenia. Jeho výhoda spočíva najmä v tom, že máte okamžitý prehľad o notifikáciách a viete na ne priamo reagovať aj bez toho, aby ste museli odomknúť zariadenie. Je to veľmi praktické a šetrí to čas. A pokiaľ si raz na Moto Obrazovku zvyknete, v iných telefónoch vám bude chýbať. Ak by ste sa nás teda spýtali na jediný dôvod, prečo by sme si my zobrali motorolu one alebo iné moto zariadenie a nie konkurenciu, ktorá má tiež čistý Android, tak je to jednoznačne Moto Obrazovka.

Moto Obrazovka je skvelá funkcia. Ak si na ňu zvyknete, bude vám chýbať v ostatných telefónoch

Luxusný dizajn a nízka hmotnosť: Predná strana motoroly one veľkú pozornosť nevzbudzuje, ale jej chrbát je spracovaný skutočne prémiovo. Telefón vďaka tomu pôsobí drahším dojmom, ako naozaj je. Praktické sú aj jeho kompaktné rozmery a nízka hmotnosť iba 162 gramov. Pokiaľ vám vadia ťažké telefóny, k motorole one nebudete mať výhrady.

Kompletná výbava, ktorú budete potrebovať: V segmente smartfónov s cenou okolo 250 eur nie je NFC čip samozrejmosťou, vo výbave motoroly one ho však nájdete. A rovnako aj 3,5 mm jack či plnohodnotnú dual SIM šachtu so samostatným microSD slotom.

Plnohodnotná Dual SIM šachta poteší, rovnako aj 3,5 mm jack, NFC, USB-C a 15 W rýchla nabíjačka v balení

Rýchla nabíjačka v balení: V tejto cenovej kategórii nie je samozrejmosťou ani rýchle nabíjanie. V balení motoroly one sa nachádza 15 W turbo nabíjačka, ktorej prínos oceníte v momente, kedy budete potrebovať nabiť telefón čo najviac za čo najkratší čas. V porovnaní s bežnými nabíjačkami ide o viditeľný rozdiel.

Nadštandardná výdrž: motorola one má výborne optimalizovaný operačný systém Android, čo sa v kombinácii s HD+ displejom prejaví nadštandardnou výdržou batérie. Nám telefón vydržal počas testovania na jedno nabitie takmer 1,5 dňa s 5 hodinami používania displeja. To je skvelý výsledok.

Rýchle aktualizácie Androidu: motorola one je súčasťou programu Android One. V praxi to znamená, že aktualizácie pre telefón nepripravuje výrobca, ale samotný Google. Počas testovania sme tak dostali aktualizáciu s bezpečnostnými opravami k 1. októbru 2018 a v týchto dňoch aj veľkú aktualizáciu na Android 9.0. motorola one je jeden z prvých telefónov na trhu s aktualizáciou na najnovší Android. Garantovaná je aj aktualizácia na Android 10, ako aj pravidelné bezpečnostné záplaty.

motorola one už dostala aktualizáciu na Android 9. Telefón sme aktualizovali aj v redakcii

Bohaté úložisko: 4 GB RAM a 64 GB úložisko je štedrá ponuka v cenovej kategórii okolo 250 eur.

Fotoaparát s niekoľkými trikmi: motorola one má slušný fotoaparát, ktorý poteší kvalitou fotiek v dobrých svetelných podmienkach. Okrem toho ponúka aj zopár trikov, ako je zvýraznenie vybranej farby alebo Kinematograf, ktorý vytvorí .gif fotku s čiastočne animovaným pozadím. Nechýba ani funkcia Google Lens, ktorá pomocou umelej inteligencie rozpozná objekty, na ktoré namierite fotoaparát. V niektorých situáciách je to praktické.

Zadná strana motoroly one vyzerá naozaj luxusne. V bielom prevedení dvojnásobne

Funkciu Kinematograf môžete využiť na prednom aj zadnom fotoaparáte. Takto vyzerá výsledok

Prečítajte si aj:

Recenzia motorola one: Výborný ľudový telefón

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit