Ide o výraznú zmenu, keďže pôvodná distribúcia mala 50 MB.

Posledná aktualizácia známej linuxovej distribúcie s názvom Damn Small Linux však bola niekoľko rokov neaktualizovaná. Nakoniec, veď doba sa posúva a zväčšenie limitu pod 700 megabajtov nebude predstavovať žiaden problém. Je to stále dostatočne malá veľkosť na pohodlné stiahnutie cez internet. Nehovoriac o tom, že optické médiá sa používajú čoraz menej. Výsledkom je, že netreba dodržiavať ani veľkosť pod spomínaných 700 MB, alebo presnejšie 650 MB na klasické CD.

Autor sa odvoláva aj na to, aby bol tento linuxový systém čo najviac použiteľný. Tým, že sa nemusia držať striktného limitu a skutočne úctyhodnej veľkosti z minulosti, majú širšie možnosti. V prípade potreby sa inštalácia stále zmestí na 1 CD. Tento projekt obsahuje aj ďalšie aplikácie, ktoré sa budú dať v dnešnej dobe rozumne používať. Ich zoznam nájdete na stránke distribúcie.

Porovnanie s inými distribúciami jasne ukáže, že tento Linux je približne štyrikrát menší. Stačí si pozrieť ktorékoľvek Ubuntu a zistíte, že veľkosť neraz presahuje 2 GB. DSL je určený pre iný typ zariadení. Orientuje sa na počítače, ktoré nemajú najnovší výkon a chce byť Linuxom, ktorý sa bude dať spustiť prakticky na čomkoľvek. Aj preto sú aplikácie vyberané s ohľadom na ich systémové nároky. Ak by niekomu čokoľvek v distribúcii chýbalo, má možnosť doinštalovať ďalšie súčasti. Systém síce naberie na veľkosti a možno už nebude spĺňať požiadavky inštalácie na menej výkonný počítač. Distribúciu si však budete môcť prispôsobiť podľa svojich potrieb.

DSmallLinuxZdroj: Wkipedia

Zdroj: DSL

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.