Slovenská vláda schválila investičnú dohodu s firmou Gotion InoBat Batteries (GIB) na výstavbu fabriky v Šuranoch. Pôjde o najmodernejšiu fabriku na výrobu batérií pre elektromobily, ktorá bude spĺňať najprísnejšie environmentálne a technologické štandardy.

GIB je spoločným podnikom slovenskej spoločnosti InoBat, lídra v inováciách a výrobe batérií a čínskej firmy Gotion High-tech. Nová fabrika v regióne vytvorí 1300 pracovných miest, celková investícia bude predstavovať 1,2 miliardy eur.

Ide o významný krok vpred nielen pre InoBat a Gotion High-tech, ale aj pre celé Slovensko. Prinesie nové pracovné príležitosti, podporí vedu a výskum a posilní pozíciu Slovenska ako popredného inovátora v oblasti moderných technológií a udržateľnej mobility.

Generálny riaditeľ spoločnosti InoBat Marian Boček verí, že tento projekt môže pomôcť zastaviť odliv mozgov a motivovať ľudí, aby neodchádzali za prácou do zahraničia. Nové pracovné príležitosti a pozície na všetkých úrovniach môžu podľa Bočeka pozitívne ovplyvniť aj vzdelávací systém, ktorý bude môcť poskytnúť pevné základy pre ďalšie generácie a tvoriť kvalifikovaných odborníkov v tejto oblasti.

Súčasťou projektu bude aj výskumno-vývojové centrum v Šuranoch. Obe spoločnosti už začali spolupracovať s univerzitami na vzdelávacích programoch, ktoré majú pomôcť naplniť dopyt po expertoch.

„Investovali sme do spoločnosti InoBat a zároveň vytvorili spoločný podnik GIB. Naša továreň v Šuranoch bude ukážkou schopností Gotion High Tech. Na Slovensku sa cítime ako doma,“ priblížil predseda predstavenstva GIB Steven Cai. „Súčasťou nášho projektu bude aj výskumno-vývojové centrum v Šuranoch, ktoré vytvorí minimálne 50 nových pracovných miest pre slovenských vedcov. S univerzitami už spolupracujeme na vzdelávacích programoch, aby sme boli schopní uspokojiť dopyt po odborníkoch. Rovnako dôležitá je naša spolupráca s miestnou samosprávou a Nitrianskym samosprávnym krajom na rozvoji pracovnej sily prostredníctvom odborných vzdelávacích kurzov.“

Fabrika s rozlohou viac ako sto hektárov zamestná viac ako 1000 pracovníkov a jej ročná produkčná kapacita dosiahne v prvej fáze 20 gigawatthodín. Plné spustenie výroby sa očakáva v roku 2027.

Zdroje: InoBat

Prečítajte si tiež

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.