Slovenská pošta je častým zdrojom pre podvodníkov. Pošta už zaznamenala takmer 50 rôznych podvodných správ (SMS, MMS, e-maily, telefonáty), ktoré sa tvária ako od pošty.

Aktuálny podvod

Adresáta najnovšie prostredníctvom SMS alebo MMS vyzývajú na úhradu rozličných poplatkov – napr. colných poplatkov, poplatkov za skladovanie zásielky z dôvodu oneskorenia, za doručenie zásielky, za zmenu doručenia či uloženia zásielky.

Buďte preto ostražití a hlavne nezadávajte údaje o platobných kartách či bankových účtoch, ktoré môžu byť zneužité, a tak môžete prísť o peniaze.

Takto to robí skutočná pošta

Slovenská pošta nikdy nežiada prostredníctvom SMS, MMS či e-mailov úhradu žiadnych poplatkov, ani za colné konanie, ani nesprostredkúva žiadne platby. Za zásielku zaplatíte buď pri objednávaní tovaru, alebo pri prevzatí zásielky na pošte, kuriérovi alebo v BalíkoBOXe. Rovnako je to aj pri platbe colných poplatkov a dane z pridanej hodnoty – hradíte ich pri prevzatí zásielky.

Ukážky falošných správ a mailov

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.