30-ročný prieskum sa zameral na pacientov s rakovinou mozgu.

O (negatívnom) vplyve mobilných telefónov na ľudské telo sa hovorí stále, ale zatiaľ nikto reálne nepotvrdil, že nám škodia. V tom zmysle, že by vyvolávali rakovinu mozgu alebo iné nádorové ochorenie.

Najnovšia štúdia z univerzity v Sydney tvrdí, že mobilné telefóny rakovinu nespôsobujú. Vedci vychádzali z údajov o 34 000 mužov a žien, ktorým bola rakovina mozgu diagnostikovaná v rozmedzí rokov 1982 až 2012. Mobilné telefóny pritom používame od roku 1987.

Analýza dostupných informácií ukázala, že počet nádorových ochorení mozgu sa výraznejšie zvýšil iba v prípade ľudí, starších ako 70 rokov. Tento trend však začal už v 80-tych rokoch, teda ešte pred rozmachom mobilných telefónov. Tie v roku 1993 používalo menej ako 10% obyvateľov Austrálie, dnes je to 95%.

Vedcom sa taktiež nepodarilo nájsť priamu spojitosť medzi zvýšeným výskytom rakoviny mozgu, ktorý by priamo súvisel so zvýšeným používaním mobilných telefónov. Na druhej strane, podobných štúdií je viacero a pravidelne si protirečia. Jedna staršia tvrdí, že ak telefonujete viac ako 15 hodín mesačne, riziko vzniku rakoviny mozgu je 3-násobne vyššie.

Nuž, uvidíme. Bude zaujímavé pozrieť si výsledky podobnej štúdie, ak ju niekto spraví o 20 – 30 rokov a zameria sa na aktuálne storočie.

Zdroj: Android Authority

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit