Samsung na svojej domácej pôde v Južnej Kórei predstavil svoje najnovšie skladačky. Boli sme osobne pri tom.

Telefóny Z Flip5 a Z Fold5 smerujú k tomu, aby výsledné produkty predstavovali dobre odladený systém, kde všetko funguje tak, ako má. Práve preto je základom nových telefónov s ohybným displejom procesor Snapdragon 8 Gen 2 avšak v špeciálnej verzii upravenej výrobcom pre telefóny radu Galaxy. Nie je to teda procesor, ktorý sa používa aj pre ostatné Android vlajkové lode. Je to verzia vytvorená priamo pre Galaxy zariadenia.

Samsung Galaxy Z Flip5, Galaxy Z Fold5 a Galaxy Watch6 (Classic)Zdroj: TOUCHIT
Samsung Galaxy Z Flip5, Galaxy Z Fold5 a Galaxy Watch6 (Classic)

Pripomeňme, že Samsung už vyrába skladacie zariadenia 5-tym rokom a reálne má zo všetkých výrobcov najviac skúseností. To zúročí hlavne vtedy, keď na dráhu skladacích telefónov nevyhnutne nastúpia aj ostatní výrobcovia.

Na výrobu telefónov ale aj ďalších zariadení Samsung využíva celý rad recyklovaných materiálov ako sú napr. plastové fľaše, sudy na vodu, rybárske siete, starý papier alebo sklo.

Galaxy Z Flip5

Tento telefón prichádza s viditeľnými zmenami v dizajne. Na prvý pohľad je menší a užší ako Z Flip4. Tento telefón vychádza z požiadaviek používateľov, ktorí si ho kupujú hlavne kvôli tomu, aký je kompaktný pri prenose. Pohodlne sa totiž zmestí do vrecka nohavíc alebo košeli.

Samsung Galaxy Z Flip5Zdroj: TOUCHIT
Samsung Galaxy Z Flip5

Kompaktné vyhotovenie

Novinka Z Flip 5 je vylepšená hlavne v tejto oblasti. V zloženom stave je tak Z Flip5 užší o 2 mm, čo sa síce nezdá veľa, ale v praxi to pocítite. Keď telefón zložíte, má na hrúbku len 15,1 mm. V roztvorenom stave má Z Flip 5 hrúbku len 6,9 mm (bez rámu hlavnej obrazovky).

Samsung Galaxy Z Flip5Zdroj: TOUCHIT
Samsung Galaxy Z Flip5

Pánt displeja Flex Hinge využíva podobný princíp ako v minulosti, je to integrovaný modul s dvojitou koľajnicou a garantovanou výdržou na 200 000 otvorení. Pánt je viac odolný voči nárazom. Displeje teraz v zatvorenom stave tesne priľahnú k sebe, v otvorenom stave ale pánt stále cítite pri prechádzaní prstom.

Ku Z Flip5 je možné zakúpiť nový dizajnový kryt Flipsuit s vymeniteľnou NFC kartou, ktoré ešte viac rozširuje možnosti personalizácie.

Nový obal Flipsuit s NFC kartouZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Nový obal Flipsuit s NFC kartou

Selfie fotky jednoduchšie

Používatelia (vrátane nás) si na tomto telefóne obľúbili aj možnosť realizácie selfie fotografie pomocou zadného telefónu a to aj vtedy, keď potrebujete odfotiť skupinu ľudí a prirodzene nemáte so sebou statív a držiak na telefón. Telefón Z Flip5 však stačí položiť na stôl a povel na fotenie zadať napr. zdvihnutím ruky s otvorenou dlaňou. Toto radi využívame. Novinkou je vylepšená režim Flex Mode, kedy máte telefón otvorený do podoby písmena L a prezeráte si realizované zábery.

Selfie fotografie s Galaxy Z Flip5Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Selfie fotografie s Galaxy Z Flip5

Vylepšený predný displej

Výrazne je tu vylepšený predný displej, ten má uhlopriečku 3,4 palca a vyzerá veľmi dobre. Teraz je jeho ovládanie softvérovo vylepšené. Samsung pridal žiadanú plnohodnotnú QWERTY klávesnicu na písanie odpovede napr. na SMS ale aj správy zo sociálnych sietí. To výrazne zrýchľuje odpoveď realizovanú z vonkajšieho displeja. Samsung tiež pripravil widgety na viaceré funkcie ako je napr. kalendár, stopky, hlasový záznamník, budík, poznámky a pod, čo opäť prispieva k tomu, aby sa predný displej telefónu používal čo najčastejšie.

Samsung Galaxy Z Flip5Zdroj: TOUCHIT
Samsung Galaxy Z Flip5

Pri každodennej činnosti teda nie je teda treba otvárať telefón a používať jeho vnútorný displej. Widgety zatiaľ vyvíja len Samsung, je však otázkou času, kedy do toho pustí aj nezávislých vývojárov. Na predný displej si tiež môžete dať animované hodiny, štýlové rámy a pod. Z predného displeja tiež môžete ovládať funkcie ako hlasitosť, jas, Wi-Fi, Bluetooth, režim lietadlo, zapnúť svetlo a pod. Pomocou dotyku dvoch môžete displej zoomovať tak, aby ste naraz videli viac widgetov.

Samsung Galaxy Z Flip5Zdroj: TOUCHIT
Samsung Galaxy Z Flip5

Fotografovanie

Fotoaparáty sú v Z Flip5 vylepšené. Stále ide o rozlíšenie 12 MPx pre hlavný fotoaparát, ktorý je vybavený aj optickou stabilizáciou. K tomu je aj ultraširoký fotoaparát 12 MPx, ktorý má uhol záberu 123°. K vylepšeniu fotiek prispieva procesor Snapdragon 8 Gen 2 for Galaxy. Ide o spracovanie viacerých obrázkov do výslednej fotografie, umelá inteligencia analyzuje fotené objekty a scény a vylepšuje podanie detailov. Špeciálna pozornosť sa venuje podaniu tváre a textúre pleti. V realizovaných fotografiách a videách umelá inteligencia znižuje šum.

Farebné verzie Galaxy Z Flip5Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Farebné verzie Galaxy Z Flip5

Galaxy Z Flip5 bude k dispozícii vo farbách zelená, grafitová, béžová a fialová. Okrem toho je k dispozícii celý rad príslušenstva, napríklad priehľadný kryt s odnímateľným úchytom na príslušenstvo, zadný kryt z eko kože, dizajnový kryt FlipSuit alebo veľmi praktický silikónový kryt s držiakom na prst.

Ochranné obaly k Samsung Galaxy Z Flip5Zdroj: TOUCHIT
Ochranné obaly k Samsung Galaxy Z Flip5

Galaxy Z Fold5

Táto skladačky je určená skôr profesionálom. Tí využijú výhodu veľkého 7,6 palcového displeja, na ktorom sa pohodlne dá realizovať multitasking. Z nášho osobného hľadiska dáva veľký význam aj dotykové pero S-pen, ktorým sa veľmi ľahko realizujú napr. poznámky. S-Pen stále nie je súčasťou tohto telefónu, čo je škoda. Ale na druhej strane je k dispozícii puzdro, ktoré je na rozdiel od minulosti tenšie a tenšie je aj samotné pero. Pero je dokonca tenšie o 56 % a vyskúšali sme si, že sa s ním pracuje dobre.

Samsung Galaxy Z Flip5 a Galaxy Z Fold5Zdroj: TOUCHIT
Samsung Galaxy Z Flip5 a Galaxy Z Fold5

Vylepšený vnútorný displej a pokročilý multitasking

Na Z Fold5 výrobca vylepšil podanie vnútorného displeja. Ten je teraz jasnejší, jeho špičkový jas dosahuje hodnotu až 1750 nitov (u Galaxy Z Fold4 to bolo 1200 nitov). Je to OLED displej s ochranou očí. Veľký displej priniesol aj jednoduchší multitasking a naraz tak môžete mať otvorené až 4 aplikácie. Multitasking umožňuje aj jednoduchšie kopírovanie obsahu pomocou 2 prstov. Napríklad stačí jedným prstom podržať obrázok v Galérii a druhým prstom otvoriť aplikáciu Poznámky, do ktorej presúvate fotografiu.

Samsung Galaxy Z Fold5Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Samsung Galaxy Z Fold5 v kompaktnejšom vyhotovení

Vyskakovacie okná teraz umožňujú nechať aplikáciu spustenú na pozadí a používať ju len vtedy, keď ju naozaj potrebujete. Môžete si takto pozrieť videoklip, zatiaľ čo sa o ňom píšete s priateľmi. Keď niekto napíše správu, okno správy sa zobrazí na boku obrazovky.

V režime Flex, kedy je telefón otvorený do písmena L sa objavil nový režim so zjednodušeným prehrávaním obsahu na hornej časti displeja.

Aj v tomto prípade v zloženom stave displeje priľnú tesne k sebe a telefón má aj garantovanú odolnosť voči vode (nie voči prachu).

Samsung Galaxy Z Fold5Zdroj: TOUCHIT
Samsung Galaxy Z Fold5

Kompaktné vyhotovenie

Aj v tomto prípade sú znížené rozmery, telefón je v zloženom stave tenší o 2,4 mm a jeho hmotnosť sa znížila o 10 gramov na hodnotu 253 gramov. Pritom parná komora, ktorá je zodpovedná za chladenie telefónu je zväčšená o 38 %. Nový procesor Snapdragon 8 Gen. 2 pritom priniesol vyšší výkon pre dynamické hranie.

Samsung Galaxy Z Fold5Zdroj: TOUCHIT
Samsung Galaxy Z Fold5

Fotoaparáty zostalo rovnaké ako vo verzii Z Fold4, teda je tu 50 Mpx hlavný fotoaparát s optickou stabilizáciou, 3-násobný 10 Mpx teleobjektív s optickou stabilizáciou a 12 Mpx ultraširokouhlý objektív. K tomu je ešte predná selfie kamera 12 Mpx a 4 Mpx kamera na realizáciu záberov v režime Flex (napr. na videokonferencie).

Samsung Galaxy Z Fold5Zdroj: TOUCHIT
Samsung Galaxy Z Fold5

Galaxy Z Fold5 sa bude predávať v modrej, čiernej a krémovej farbe. Príslušenstvo opäť zahŕňa najmä štýlové a praktické puzdrá – ochranné puzdro s perom S Pen, priehľadný kryt s odnímateľným úchytom na príslušenstvo, zadný kryt z eko kože alebo ochranný kryt so stojančekom a pútkom na pripevnenie.

Ochranné obaly k Samsung Galaxy Z Fold5Zdroj: TOUCHIT
Ochranné obaly k Samsung Galaxy Z Fold5

Dlhodobá podpora

Samsung pri oboch zariadeniach garantuje až 5 rokov bezpečnostných aktualizácií a 4 budúce generácie operačného systému Android. Od výroby prichádza telefón s operačným systémom Android 13.

Samsung Galaxy Z Flip5 a Galaxy Z Fold5Zdroj: TOUCHIT
Samsung Galaxy Z Flip5 a Galaxy Z Fold5

Ceny a predobjednávky

Ak si zakúpite Galaxy Z Flip5 alebo Galaxy Z Fold5 do 10. augusta, získate model s dvojnásobnou kapacitou pamäte za cenu modelu s nižšou kapacitou. Okrem toho po registrácii v aplikácii Samsung Members môžete odpredať svoje staré zariadenie a získať výkupný bonus vo výške 150 eur v prípade kúpy modelu Galaxy Z Flip5 a 200 eur v prípade kúpy modelu Galaxy Z Fold5. Okrem uvedených bonusov získate pri kúpe nových modelov do 31. júla 2024 automaticky Galaxy Premier Service na 1 rok. Znamená to, že napr. pri prasknutom displeji z vašej viny (pád telefónu a tvrdú podložku) neplatíte celú sumu, ale len spoluúčasť.

ModelVeľkosť úložiskaDostupné farbyOdporúčaná cenaPonuka vyššia pamäť za nižšiu platná do 19. 2023
Galaxy Z Flip58 + 256 GBšedá* zelená, fialová, béžová grafitová1199 eur
8 + 512 GB1319 eur1199 eur
Galaxy Z Fold512 + 256 GBšedá*, čierna, modrá, béžová1899 eur
12 + 512 GB2019 eur1899 eur
12 + 1 TB**čierna, modrá, béžová2259 eur2019 eur
* šedá farba je dostupná pri objednaní cez e-shop https://www.samsung.com/sk/

** verzia 12 + 1 TB platí len pri objednaní cez e-shop https://www.samsung.com/sk/ a značkové predajne Samsung.

Zdroje: vlastné, Samsung

Pozrite si tiež

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.