Televízory predstavujú obľúbenú kategóriu produktov. Okrem živého vysielania sa dajú použiť na sledovanie streamovaných služieb ako je napr. Netflix a veľmi výrazne narastá požiadavka na ich využitie v súvislosti s hrami.

Slovenský trh s televízormi

Ročne sa na Slovensku predá okolo 230 tisíc kusov televízorov, priemerná cena televízora na našom trhu je niekde okolo 700 eur. Existuje však veľká používateľov, ktorí už hľadajú väčšie uhlopriečky a sú ochotní za televízor zaplatiť viac. Zatiaľ čo pred dvoma rokmi sa najviac predávali televízory s uhlopriečkou 55 palcov, dnes si ľudia vyberajú rozmer 65 palcov a viac. 65-palcová obrazovka sa stala na našom trhu najžiadanejšia a preto sme aj do nášho prehľadu vybrali modely s týmto rozmerom.

Aj na našom trhu sa však už predávajú 85- ale aj 98-palcové modely. Tu je požiadavka na vyššie rozlíšenie obrazu opodstatnená, 4K tu už nestačí. Smerujeme k rozlíšeniu 8K. Výrazne rastie aj používanie aplikácií v televízore – najčastejšie je to Netflix, YouTube, HBO Max alebo Disney+.

Aj na slovenskom trhu sa presadili lifestylové televízory, najčastejšie je využitie lifestyle televízory v podobe umeleckého obrazu. Výrazným trendom je tiež spomenuté používanie televízora ako veľkého monitora pri počítačových hrách. Niektorí výrobcovia potom umožňujú aj cloudové hranie, pričom na hry nepotrebujete konzolu ani inštalovať hry. Stačí vám len ovládač a predplatné do danej služby. Takéto televízory je možné prepnúť do herného režimu, kedy je oneskorenie minimálne aj s výmenou za pokles kvality obrazu.

S televízorom si môžete teraz aj zacvičiť
S televízorom si môžete teraz aj zacvičiť

Špecialitou sú potom aplikácie určené na cvičenie s televízorom alebo jeho využitie na manažovanie ostatný inteligentných zariadení v domácnosti.

Využitie televízora na riadenie inteligentnej domácnosti Samsung SmartThings
Využitie televízora na riadenie inteligentnej domácnosti Samsung SmartThings

8K rozlíšenie obrazu

Samsung je najväčší výrobca televízorov na slovenskom trhu. Jeho aktuálna vlajková loď je Neo QLED 8K televízor QN900 práve prichádza na náš trh. Prináša bezpochyby najlepší obraz ale aj zvuk na trhu ale napr. v 65-palcovom variante stojí tento televízor 5699 eur. S 8K rozlíšením Samsung prináša aj nižšie a o niečo lacnejšie modely ako je QN800 a QN700.

Keďže 8K obsah zatiaľ prakticky neexistuje, tieto televízory si rozlíšenie dopočítavajú. Na to sa používa výkonný procesor a jeho 64 neurónových sietí. Funguje to tak, že po pár snímkach sa rozpozná typ scény (napr. futbal, koncert, príroda, obývačka) a priradí jednej zo 64 typov scén. Procesor na základe toho inteligentne dopočítava chýbajúce body pre 8K rozlíšenie. 8K rozlíšenie sa potom uplatní hlavne pri televízoroch s uhlopriečkou nad 65 palcov, kde to naozaj dáva zmysel.

Televízory Samsungu radu QN majú reproduktory jednak vzadu, ale ďalšie reproduktory smerujú aj do stropu. Vytvárajú tak zvukový formát Dolby Atmos, zvuk tiež dokáže priestorovo sledovať napr. pohyb osoby v scéne. V spolupráci so Samsung soundbarmi dokáže fungovať aj technológia Q Symphony, ktorá využíva pre výsledný zvuk jednak reproduktory v soundbare ale takisto aj tie, ktoré sú v televízore. Pri najvyššom modeli televízora a najvyššom modeli soundbaru takto hrá vo vašej obývačke až 22 reproduktorov a je to počuť.

Najvyšší 8K model QN900 v 65-palcovej veľkosti
Najvyšší 8K model QN900 v 65-palcovej veľkosti

OLED od Samsungu

Novinku na našom trhu je OLED televízor od Samsungu, ktorý aj využíva QD panel od tejto firmy. Výrobca predstavil dva modely OLED televízorov a to S95S90. Na rozdiel od konkurencie je tu celá plocha televízora veľmi tenká. Teda je bez tradičnej zhrubnutej časti s elektronikou v spodnej časti TV. Tá sa nachádza v OneConnect boxe (platí pre model S95C), ktorý sa dá schovať z dosahu očí. Po novom existujú OLED televízory od Samsungu aj vo veľkosti 77 palcov. 65-palcový OLED televízor S95CAT stojí 3669 eur.

Najvyšší model OLED televízora S95 v 77-palcovej veľkosti
Najvyšší model OLED televízora S95 v 77-palcovej veľkosti

QLED a Mini LED technológia u TCL

Spoločnosť TCL krátko po európskej premiére oznámila dostupnosť prémiového radu televízorov C84 aj na našom trhu. Televízory TCL radu C84 QLED Mini LED sú teraz dostupné vo veľkostiach 55″, 65″, 75″ a 85″.

Nový rad televízorov TCL C84 s QLED Mini LED si poradí aj s náročným obrazom

Vlajkový rad televízorov TCL C84 je zameraný na vysokú kvalitu audia a videa. Tento model je založený na technológiách TCL Mini LED a QLED a je podporovaný algoritmami kvality obrazu AiPQ Processor 3.0. Jas až 2000 nitov umožňuje tejto obrazovke HDR dosahovať taktiež vynikajúci kontrast.

Vďaka technológiám Game Master Pro 2.0, HDMI 2.1, ALLM, 144Hz VRR, FreeSync Premium Pro, TCL Game bar, 240Hz Game Accelerator a s najnovším podporovaným formátom HDR (vrátane HDR10+, Dolby Vision a Dolby Vision IQ) je tento nový televízor TCL Mini LED výhodný na sledovanie filmov, športových prenosov a hier v HDR.

Rad televízorov TCL C84 kombinuje QLED a Mini LED technológiu. Rad C84 nielenže dvojnásobne navyšuje počet diód Mini LED podsvietenia oproti svojmu predchodcovi C835, ale prichádza aj s výrazne vyšším jasom 2000 nitov. To zabezpečí vysokú úroveň detailov a to aj v kombinácii s jej antireflexným povrchom displeja.

Televízor TCL 55C845 je v predaji za sumu od 1299 eur. TCL 65C845 je v cene od 1699 eur, model TCL 75C845 je dostupný od 2499 eur. Najvyšší model TCL 85C845 je v cene od 2999 eur.

Televízory s Ambilight

Televízory Philips sú známe hlavne svojím efektným podsvietením Ambilight. To v podstate rozširuje fyzický rozmer displeja a naozaj to vyzerá veľmi efektne.

Príkladom je model Philips 65OLED807/12. Ide o tenký Smart OLED televízor s elegantným metalickým dizajnom, ktorý ponúkne vynikajúcu kvalitu HDR obrazu, rozlíšenie 4K Ultra HD a operačný systém Android TV. Špecifikom je spomenutá funkcia Ambilight s inteligentnými LED diódami na okrajoch televízora a kompatibilita s hlasovými asistentmi.

Vysoká kvalita obrazu aj zvuku v prípade televízora Philips 65OLED807
Vysoká kvalita obrazu aj zvuku v prípade televízora Philips 65OLED807

Rozsvietenie a zmena farby LED diód umiestnených na všetkých štyroch okrajoch televízora sú zosynchronizované s farbami toho, čo sa odohráva na obrazovke, alebo s hudbou.

Vlastný procesor P5 od spoločnosti Philips s umelou inteligenciou zabezpečí realistický obraz. Využíva sa algoritmus umelej inteligencie s hĺbkovým učením, ktorý spracúva obrazy podobne ako ľudský mozog.

Podsvietené diaľkové ovládanie dopĺňa mäkká koža Muirhead z udržateľných zdrojov.

Vďaka technológiám Dolby Vision a Dolby Atmos budú filmy, relácie a hry vyzerať a znieť veľmi dobre. Takto si vychutnáte zvukové efekty, akoby sa skutočne odohrávali okolo vás.

Televízor Philips 65807 stojí pri 65 palcovej veľkosti displeja 1999 eur.

Úspešná Performance séria The One je výborným riešením na vybavenie domácnosti. Televízory z rodiny The One ponúkajú podobnú úroveň výkonu, európskeho dizajnu a kvality vrátane kľúčových funkcií ako prémiovejšie modely, ale sú dostupné za výbornú cenu modelov strednej triedy.

Philips 65PUS8807 ako výborný pomer výkon/cena
Philips 65PUS8807 ako výborný pomer výkon/cena

Model Philips PUS8807 ponúka veľkosti obrazovky 50″, 55″, 65″ a 75″. Televízor je sú vybavený trojstrannou funkciou Ambilight a operačným systémom Android TV 11. Je to televízor s rozlíšením 4K UHD je kompatibilný so všetkými hlavnými formátmi HDR. Uvidíte každý detail, aj v tmavých a svetlých oblastiach.

Prakticky bezrámová obrazovka tohto inteligentného televízora s rozlíšením 4K sa hodí do takmer každého interiéru a vďaka nádherne geometrickým nožičkám vyzerá, akoby sa vznášala. 

Televízor Philips The One PUS8807 v 65 palcovej veľkosti je dostupný už za sumu 939 eur.

Do redakcie už smerujú novinky v oblasti televízorov, ktoré otestujeme a prinesieme o nich správu.

Zdroje: vlastné, Samsung, TCL, Philips

Prečítajte si tiež

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.