Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Ľudia by mali viac rozmýšľať v používaní nových technológií. Pozerajme sa na ich pozitíva. Študenti majú na svoju budúcnosť myslieť už v prvých ročníkoch štúdia. Je sexy pracovať v štátnom sektore? Iba pred niekoľkými hodinami sa skončilo obľúbené študentské podujatie Night of Chances Technology 2017, ktoré bolo doteraz zo všetkých piatich uplynulých technologických NOC-í najväčšie a bol oň aj obrovský záujem. 

Už úvodná panelová diskusia NOC-i Ako môže IT zlepšiť spoločnosť naplnila aulu FIIT STU do posledného voľného miesta.  Speakri Michal Štencl (riaditeľ Sygicu), Peter Škodný (riaditeľ Accenture), Juraj Maloch (CTO Esetu) a Vladimír Matouš (CTO Tatra banky) odštartovali hlavnú časť podujatia pre študentov prínosne. Všetci sa zhodli na tom, že IT dokáže zlepšiť spoločnosť, no ľudia sa musia nanovo začať učiť rozmýšľať kriticky. 

Výroky speakrov:

Vladimír Matouš: „Technológie nám môžu život zlepšiť ale nemyslím že z nás učinia lepších, ľudí o to by sa mala postarať rodina, štát a pod…“ „To, o čo by sa mali firmy snažiť, je zdieľať svoj intelektuálny kapitál s akademickou sférou a preklenúť medzeru, ktorá tu je.“

Michal Štencl: „Treba rozmýšľať čo je dobré a čo je zlé. Čím viac dát budeme vytvárať, tým bude centrálny počítač informovanejší a neviem, či to bude v konečnom dôsledku dobré.“

Juraj Maloch: „Niektoré veci vyzerajú cool a všetci sa pretekajú, kto to urobí prvý, ale potom sa treba zamerať aj na to aby to bolo bezpečné.“

Peter Škodný: „Nikto nedomýšľa dlhodobé následky inovácií. Ocitáme sa v svete, ktorý tu nikdy nebol a snažíme sa ho pochopiť myslením minulosti.“

Na otázku „aká konkrétna appka vám zlepšila život?“ riaditeľ Sygicu  Michal Štencl (bez rozmýšľania) odpovedal: „Navigácia!“ (potlesk publika) Paradoxne, ostatní speakri s ním tiež súhlasili.

Ovládajú nás veci?

Internet vecí (Internet of things) sa stáva čoraz diskutovanejšou témou v spoločnosti ako takej.  Panelová diskusia v tomto podtóne prebiehala ako jediná v angličtine, čo však študentom nerobilo problém. Nicola Beste (Adidas) upozornila, že pri zbieraní dát pomocou nových technológií o zákazníkoch treba byť obozretnejší v ich využívaní. Pierluigi Fasano (Swiss re) si myslí, že technológie budú zabezpečovať bezpečnejší a predpovedateľnejší svet. Gabriel Galgoci (AT&T) doplnil, že technológie sú o ľuďoch a majú sa snažiť zákazníkom pomáhať a chrániť ich. „Úspešná je podľa taká technológia, ktorá je zároveň užitočná,“ nechal sa počuť Galgoci.

Technologická firma neznamená len hardcore development

V diskusii Nie je IT ako IT speakri odporúčali začať sa venovať praxi už počas skorších ročníkov. Podľa Martina Hrnka (QBSW) a Máriusa Masla (Adastra Slovakia), by sa študenti mali snažiť získať pracovné návyky napríklad aj počas leta. Do svojich firiem hľadajú predovšetkým ľudí, ktorí sa venujú svojim aktivitám a majú potenciál a vidinu v zameraní.

Bude niekedy sexy robiť pre štátnu správu?

Poslednú diskusiu rozobrali Ján Hargaš (riaditeľ Slovensko digital) a Štefan Kiss (inštitút pre finančnú politiku). Čoraz viac mladých ľudí pracuje v štátnej správe. Pracovať pre štát je však dôležitá úloha, kde môžu za sebou vidieť aj pozitívne výsledky, v prípade, že sa presadí ich odporúčanie. K diskusii sa pridal i Martin Hachala (úrad podpredsedu vlády pre informatizácie a investície), ktorý pracuje v IT. Obaja odprezentovali moderný prístup v štátnej sfére a priniesli tak iný pohľad na inak „skostnatenú“ štátnu sféru.

O tom, čo sa dialo mimo panelových diskusií

Študenti sa vopred mohli prihlásiť na 30+ workshopov. Podľa záujmu a preferencií boli zaradení do jednotlivých workshopov. Najväčší záujem bol o workshop Resco s názvom Čo vám na hodinách programovania nepovedia i o „eseťácky“ workshop Vybuduj si svoju prvú appku. Pri workshopoch je však dôležité, aby mali záujemcovia určitý backround, pretože iba tak môže byť pre nich aktivita prínosom.

„Sme radi, že môžeme každým rokom študentom, ale aj IT tech nadšencom poskytnúť kvalitný priestor pre to, aby sa mohli dozvedieť niečo zaujímavé či networkovať. Mnoho firiem práve na NOC-i nahirovalo šikovných študentov.,“   vyjadril sa Tomáš Hasala z neziskovej organizácie Nexteria, ktorá organizuje Night of Chances Technology. Dôkazom, že podujatia sú kvalitné a je o ne záujem, je i to, že všetky lístky sa vypredali viac ako týždeň pred akciou.

Aj túto NOC bol neodmysliteľnou súčasťou speeddating. Tvárou v tvár kapacitám vo svojom obore sa chcelo postaviť cez 60 záujemcov. Finálnych 32 speeddaterovaných študentov vybrali organizátori na základe ich životopisu a ich krátkeho opisu motivácie, prečo si vybrali danú osobnosť. Najväčší záujem bol o profíka z ESET-u i o rozhovor s Vladimírom Matoušom z Tatra Banky. Pravidlá speeddatingu sú rovnaké – každý má na to, aby zaujal 10 minút a rozhovor je súkromný.

Značky: