Ako zistiť, či máte dostatočne rýchly internet?

Jedine meraním, pričom môžete využiť služby firmy Ookla prevádzkujúcu server Speedtest.net. Ten okrem samotného otestovania vášho internetu poskytne prehľad krajín a rýchlostí. Pri testovaní rýchlosti zoberte do úvahy, že ide o reálny prenos dát po dobu niekoľkých sekúnd. Časté testovanie na dátach operátora bude cítiť a prenesiete stovky megabajtov. Obzvlášť pozor na 5G sieti.

V každom prípade je to ale dobrý spôsob, ako si kontrolovať stav rýchlostí vášho internetu a na domácom internete vám toto meranie poskytne relevantné údaje. Tie sa dajú sledovať v čase, treba byť prihlásený na servery Speedtest.net. Takto sa všetky merania uložia a budete vedieť porovnať rýchlosti z historického pohľadu.

Na prvom mieste v rebríčku rýchlostí sa umiestnili Spojené Arabské Emiráty, to ale iba v prípade rýchlostí mobilného internetu. Rýchlosť sťahovania je na úrovni 190,03 Mbps. Prvé miesto v prípade pevného internetu je Monako s 256,70 Mbps. Slovensko v prípade mobilného internetu na 49. mieste s rýchlosťou sťahovania 50,23 Mbps a na 47. mieste v prípade pevného internetu.

Zdroj: Ookla

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.