Doteraz najvýkonnejšiu raketu SLS prekoná vytvoreným ťahom takmer dvojnásobne.

Spoločnosť SpaceX plánuje v pondelok 17. apríla 2023 uskutočniť prvý štart najsilnejšej rakety, aká bola kedy vyrobená. Ide o vesmírnu loď Starship s nosnou raketou Super Heavy, pričom štart by sa mal uskutočniť vo vesmírnom stredisku Starbase v Boca Chica v Texase.

Štart by sa mal uskutočniť o 7:00 hodine miestneho času, teda o 14:00 hodine nášho stredoeurópskeho letného času. Priamy prenos bude dostupný na YouTube kanáli SpaceX.

Pôjde o prvý orbitálny let tejto monštruóznej rakety, ktorý bude ale pomerne krátky. Niekoľko minút po opustení rampy sa loď Starship oddelí od prvého stupňa nosnej rakety Super Heavy. Starship bude následne pokračovať smerom k obežnej dráhe a nosná raketa klesne do Mexického zálivu.

V tomto prípade nebude vyzdvihnutá, avšak pri budúcich misiách sa ráta s jej riadeným pristávaním späť na vesmírnej základni, aby ju bolo možné opätovne použiť pri budúcich misiách. Rovnaký postup SpaceX používa aj pri pomocných stupňoch rakety Falcon.

Starship má podľa plánu dosiahnuť výšku okolo 235 kilometrov a následne asi 90 minút po štarte dopadne do Tichého oceána neďaleko Havajských ostrovov. Ani v prípade vesmírnej lode sa neráta s jej vyzdvihnutím, v budúcnosti to ale má byť inak a modul by mal byť po pristátí opätovne použitý.

Raketa Super Heavy má celkovú výšku 120 metrov a je poháňaná 33 motormi Raptor. Tie dokážu vyvinúť ťah 17 miliónov libier. Pre porovnanie, doteraz najvýkonnejšia raketa SLS od NASA pri svojom prvom štarte v novembri minulého roka pri prvom štarte vytvorila ťah 8,8 milióna libier.

Samotný šéf SpaceX Elon Musk je pri hodnotení prvej misie Starshipu zdržanlivý. Zdôrazňuje, že ide o prvý let tejto vesmírnej lode a preto sa všetko nemusí podariť podľa plánu. Možnosť, že Starship dosiahne obežnú dráhu, odhaduje na asi 50 percent.

DOPLNENÉ o 15:25: SpaceX napokon štart novej rakety odložila po zistení zatiaľ nešpecifikovaného problému (neskôr doplnila, že šlo o tlakový ventil). Namiesto toho uskutočnila generálnu skúšku Super Heavy aj s odpočtom, ktorý bol ale zastavený 40 sekúnd pred odpálením motorov.

Druhý pokus sa má podľa SpaceX uskutočniť do 48 hodín.

Zdroj: DigitalTrends.com

Prečítajte si tiež:

Značky:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.