Okrem adwaru bol zaznamenaný nárast falošných aplikácií a bankových trójskych koňov.

Spoločnosť Avast zistila, že adware je v roku 2021 stále najvýznamnejšou hrozbou na telefónoch a tabletoch s operačným systémom Android. Tento reklamný malware tvoril v prvých tohtoročných piatich mesiacoch 45 % všetkých mobilných hrozieb. Druhé miesto so 16 % obsadili falošné aplikácie a tretie miesto potom bankové trójske kone s podielom 10 %.

Mobilný malware, a najmä adware, často prichádza vo forme hry alebo zábavnej aplikácie, ktorá sa zdá neškodná, ale používatelia si vôbec nie sú vedomí, že ich zariadenie na pozadí vykonáva škodlivé činnosti.

Čo je to adware?

Adware zobrazuje rušivé reklamy a láka používateľa k stiahnutiu tým, že sa vydáva za legitímne aplikácie. Avast zaznamenal dva hlavné typy adwaru. Prvý je „tradičný“ adware, kam radíme hry, fotografické či iné lifestylové aplikácie, ktoré vyzerajú neškodne, avšak používatelia sú po ich stiahnutí spamovaní reklamami v aplikácii i mimo nej.

Druhým bežným typom sú reklamné podvody. Tento typ adwaru po stiahnutí spúšťa škodlivé aktivity na pozadí a zobrazuje nesúvisiace reklamy, ďalej reklamy v notifikáciách alebo iné agresívne reklamné techniky.

Niekedy adware obsahuje aj reklamy so škodlivým obsahom, a preto je ochrana pred ním tak dôležitá. V prípade reklamného podvodu sa spoločne s aplikáciou môže automaticky stiahnuť aj šifrovaný súbor, ktorý potom na zariadení spúšťa falošné kliknutie na reklamy, bez toho, aby o tom používatelia vedeli alebo im predpláca rôzne prémiové služby.

Falošné aplikácie a bankové trójske kone

Druhá najrozšírenejšia mobilná hrozba, falošné aplikácie, sa jednoducho vydávajú za niečo, čo nie sú. Napríklad sa tvária ako dôveryhodná aplikácia pre trasovanie ochorenia Covid-19 alebo napríklad ako adblocker. Falošné aplikácie môžu používateľa špehovať a vystaviť ho reklamám alebo iným škodlivým činnostiam.

Bankové trójske kone pracujú nenápadne, aby nepútali pozornosť používateľov, a následne im ukradnú bankové údaje. Bankové trójske kone sa často vydávajú za legitímne aplikácie finančných inštitúcií, ktoré podrobnosti o účtoch získavajú prostredníctvom vierohodne vyzerajúcej prihlasovacej obrazovky alebo generickou stránkou s logom príslušnej banky.

Ako sa chrániť pred mobilným malwarom:

  • Sťahujte aplikácie len z oficiálnych obchodov ako Google Play, pretože sú vybavené bezpečnostnými prvkami, ktoré kontrolujú aplikácie, ako ich vývojári nahrajú, alebo pre úplnú istotu priamo z oficiálnej stránky aplikácií.
  • Skontrolujte si hodnotenie aplikácie, pretože adwarové aplikácie často mávajú veľa päť a jednohviezdičkových hodnotení. Recenzie často zmieňujú nízku funkčnosť a / alebo nadmerné množstvo reklám alebo sú naopak prehnane pozitívne.
  • Starostlivo si prejdite oprávnenia, ktoré aplikácie požaduje, ešte pred stiahnutím aplikácie; ak aplikácia požaduje prístup k dátam, ktoré k fungovaniu nepotrebuje, považujte to za varovný signál.
  • Používajte silný antivírusový program na svojom telefóne, aby ste odhalili a zastavili väčšinu pokusov o útok.

Zdroj: Avast

Prečítajte si aj:

Ahoj je nová platobná metóda pre e-shopy: Kúpte teraz, plaťte neskôr

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.