4K rozlíšenie je dnes najbežnejší štandard pre televízory predávané na Slovensku. Natívny 4K obsah dnes bežne nájdete na YouTube, na Netflixe ale vysielanú v nej aj niektoré satelitné stanice. Testovali sme model Q65QN95A so 4K rozlíšením a technológiou NeoQLED.

Samsung QE65N95AZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Samsung QE65N95A

Kvalita obrazu

Samsung nepoužíva pri televízoroch do domácnosti technológiu OLED a jeho stratégiou je urobiť televízor s podobnou kvalitou obrazu ale s technológiou QLED. Práve preto je tu novinka NeoQLED, ktorá prináša ďalšie zvýšenie kvality obrazu. Princíp zvýšenie kvality je v použití priameho podsvietenia, čo tu už bolo dávnejšie ale súčasne s radikálnym zvýšením počtu generátorov LED sveta.

Samsung QE65N95AZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Samsung QE65N95A

Priame podsvietenie a mini LED

Základom tohto televízora je panel Quantum Dot s s priamym podsvietením Quantum Matrix pomocou tzv. mini LED ako zdrojov sveta. N95 používa obrovské množstvo takýchto zdrojov sveta novej konštrukcie, navyše sú umiestnené bližšie k panelu a výsledkom je to, že svetlo sa nerozptyľuje. NeoQLED tak stiera rozdiel medzi OLED a QLED v tom, že dokáže vytvoriť obraz s podobným kontrastom a ostrosťou. QLED technológia vždy prinášala veľký farebný objem a to sa v tomto prípade aj potvrdzuje. Novinkou je aj procesor s označením Neo Quantum 4K, ktorý si teraz lepšie poradí s umelou inteligenciou. Namiesto jednej neurónovej sieti pich používa až 16 rôznych pre odlišné kategórie obrazu. Pre každú snímku v obraze sa tak rozpozná typ scény, pomocou príslušnej neurónovej siete sa vylepší podanie obrazu a informácie sa premenia na podsvietenie. Interné spracovanie obrazu pracuje v 12-bitovom rozlíšení a tak existuje 4096 úrovní podsvietenia.

Podstavec pre Samsung N95Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Podstavec pre Samsung N95

N95 je tak televízor s najlepším obrazom, aký sme zatiaľ mali od Samsungu v našej redakcii. Potvrdzujeme, že obraz sa priblížil k tomu, čo ho sú schopné OLED televízory.

Vyššia forma umelej inteligencie

Umelá inteligencia si pritom poradí aj s obrazom v pôvodnej v nižšej kvalite ako 4K a dopočíta hrany, farby a kontrast tak, aby bol celkový obraz čo najlepší. Opäť sa to robí pomocou rozpoznávania každej jednej snímky, práve preto je tu aj mimoriadne výkonný procesor. Sledovali sme napr. bežné HD vysielanie slovenských televízií a naozaj bolo vidieť, ako si celý výpočtový systém s takýmto rozlíšením poradil a výsledok bol veľmi pekný. Pri kvalite nižšej ako je HD je už ale v niektorých scénach badať, že výsledok je umelo dopočítavaný.

Pre Samsung N95 typicky nepodporuje formát Dolby Vision, ale len HDR. Je to škoda, lebo Dolby Vision zase pri niektorých filmoch používa napr. Netlflix.

Tenký profil N95Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Tenký profil N95

Connect box

N95 používa systém oddelenej elektroniky a portov od samotného displeja. Celá elektronika aj s portami je tak umiestnená v samostatnom connect boxe, ktorý je tenkým priehľadným káblom prepojený s displejom. Ten môže byť na dodívanom stojane alebo pomocou adaptéra namontovaný na stenu. Umiestenie na stenu je pritom ideálne na sledovanie.

Connectbox a jeho portyZdroj: Ondrej MAcko/TOUCHIT.sk
Connect Box a jeho porty

Connect Box sa dá umiestniť tak, že sa doslova opiera o statív, alebo ho môžete dať úplne preč z dosahu očí napr. do šuplíka. Nájdete na ňom 4 HDMI porty, 3 USB porty, terestriálny a satelitný tuner + šachu na CI modul, optický výstup zvuku a Ethernet port. Samozrejme je tu Bluetooth a Wi-Fi pripojenie. Connect box je pomerne ťažký.

Diaľkové ovládanie

Tu ide Samsung ekologickým príkladom a využíva jeho solárne nabíjanie. Stačí bežné denné svetlo a diaľkový ovládač bude v prevádzke. Ak by ste mali problém, nabiť sa dá aj cez USB-C adaptér. Má priame tlačidlá na Netflix, Prime Video a Rakuten TV.

Raj pre hráčov

N95 je veľmi dobre pripravený pre hráčov. Všetky HDMI porty v jeho connect boxe sú moderné HDMI 2.1. Hneď potom, ako zapojíte hernú= konzolu alebo počítač do niektorého z portov sa televízor prepne do herného režimu. To znamená, že sa objaví Game lišta na ovládanie hier. HDMI porty podporujú variabilnú obnovovaciu frekvenciu (VRR), ďalej NVIDIA G-Sync ale aj AMD FreeSync Premium Pro. Hráči môžu využiť hranie v kvalite 4K 120p a televízor je možné prepnúť z pôvodného formátu 16:9 na 21:9 či 32:9 a dať tak hre viac širokouhlého pohľadu.

Výhodou je, že všetko sa naozaj nastaví samé po pripnutí hernej konzoly alebo počítača, ako hráč nemusíte nič nastavovať. V hernom režime sa minimalizuje oneskorenie, pre 120 Hz je to dokonca pod 6 ms.

Zvuky

Toto je špecialita pre tento televízor. Celkovo existuje až 8 reproduktorov s celkovým výkonom 70 W, umiestnených na rôznych miestach. Reproduktory nájdete aj v hornej zadnej časti. Samsung používa technológiu OTS+, ktorá umožňuje rozpoznať pohyb osoby na scéne aj vo zvuku. ďalšou technológiou je zvýšenie hlasitosti televízora, ak sa zvýši hluk v miestnosti (napr. vysávanie). Celkovo je zvuk tohto televízora veľmi dobrý a ak ho chcete zvýšiť napr. s využitím Dolby Atmos, potom cez eARC pripojíte externý soundbar.

Reproduktory na zadnej straneZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Reproduktory na zadnej strane

My sme na test mali k dispozícii HW Q700A, ktorý obsahuje aj samostatný basový reproduktor. Ten je pripojený bezdrôtovo a jeho ideálna poloha je za poslucháčmi. Soundbar podporujhe Dolby Atmos a DTS:X. Je vo formáte 3.1.2. S využitím Q-Symphony potom súčasne využívate reproduktory v televízore (vo formáte 4:2:2) a reproduktory v soundbare. Je to cesta ako si vytvoriť skutočné domáce kino aj s excelentným zvukom.

Basový reproduktor k soundbaru HW Q700AZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Basový reproduktor k soundbaru HW Q700A

Operačný systém a podpora partnerov

Operačným systémom je OS Tizen, pri ktorom o aplikácie nie je núdza. Nájdete všetky aplikácie na streamovacie služby používané na Slovensku. Samsung si zabezpečil priamu podporu u významných softvérových firiem. Prvým príkladom je Microsoft, ktorý umožnil spustiť balík Microsoft 365 (bývalý Office) primo na televízore. Ak to chcete, zobrazíte si svoj Outlook a bez pripojeného počítača pracujete so svojimi mailami. Ideálne je pritom mať pripojenú myš a klávesnicu k televízoru.

Kamera pripojená k Samsung N95Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Kamera pripojená k Samsung N95

Ďalšou možnosťou je realizácia on-line mítingov priamo cez televízor. Prirojili sme k nemu kameru od firmy Logitech, ako aplikáciu sme spustili Google Duo a pohodlne komunikovali s inou osobou. Je to trochu zvláštne, ale na veľkej obrazovke to vyzerá celkom dobre.

Google DuoZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Google Duo

Vyhodnotenie

N95 je momentálne kráľovská kategória medzi televízormi a tomu odpovedá aj vyššia cena. Je to televízor, ktorý sa dá sledovať aj počas dňa v nezatemnenej miestnosti, jas je tu 2000 nitov. Výrobca hovorí o antireflexnej úprave, no odlesky na ňom samostatnej počas slnečného dňa uvidíte. Nie sú až tak výrazné ako na iných televízoroch, ale treba s nimi počítať. Zvuk je v poriadku, rozšírenie o soundbar je skôr pre človeka, ktorý počúva vážnu hudbu ale chce naozaj to najlepšie. N95 je výborný spoločník pre hráčov. Na našom trhu sa predáva v 55-, 65-, 75- a 85-palcovej veľkosti.

Cena pre 65-palcovú veľkosť: 2599 eur, cena soundbaru HW Q700A: 499 eur

Zapožičal: Samsung

Páči sa nám

  • kontrast a ostrosť obrazu
  • zvukový prejav televízora
  • dizajn samotného televízora
  • aplikačná podpora OS Tizen
  • podpora herného režimu
  • solárne nabíjanie diaľkového ovládania

Nepáči sa nám

  •  chýba podpora pre Dolby Vision
  •  pre niekoho môže byť Connect Box nepohodlný
  •  odrazy v displeji pri slnečnom svetle

Prečítajte si tiež

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.