Na koniec roka sme si nechali to najlepšie, čo sa dá momentálne na Slovensku z ponuky televízorov kúpiť. Je to televízor s 8K rozlíšením s modelovým označením 65QN900A. Znamená to 33 miliónov pixelov na displeji, čo je štvornásobne viac ako má 4K rozlíšenie.

Veľkosti uhlopriečok

Testovaný televízor mal uhlopriečku 65 palcov a veľmi dobre zobrazoval obraz až celkom k hrane displeja. Áno, tomuto hovoríme bezrámčekový displej – žiadne 3 mm po okrajoch, je to menej ako 1 milimeter. Existuje aj jeho 85- a 75-palcová verzia a to musí byť naozaj zaujímavá „podívaná“. Také skutočné domáce kino.

Samsung QE65QN900AZdroj: TOUCHIT.sk
Obrovská 65-palcová obrazovka a 9L rozlíšenie

Ono už aj 65 palcov je celkom dosť na testovanie, nie je celkom jednoduché pri jeho testovaní a fotení meniť polohu televízora keď ste sám. 65 palcov už jednoducho vyžaduje dvoch ľudí. S odstavcom váži tento televízor 30 kg.

Najvyššie technické parametre

Ide o televízor z najnovšej rady Neo QLED a to s najvyšším jasom Q HDR 4000. Využíva technológiu inteligentného stmievania v podsvietení, ktorá riadi Quantum Mini LED diódy. Už pri prvom spustení si všimnete kontrast, aký ste ešte na televíznej obrazovke asi nevideli. Presvetlené okno v zatemnenej miestnosti vyzerá veľmi dobre, s jasnými a presnými kontúrami. Základom vysokého kontrastu je veľké množstvo svetelných zón, na ktoré je rozdelený celý displej. Samsung nazýva túto technológiu Quantum Matrix Technology Pro a to znamená o 1,5× viac zón ako pri bežnej technológii Quantum Matrix.

Samsung QE65QN900AZdroj: TOUCHIT.sk
Vysoký kontrast a obraz od okraja k okraju

Spomenutá technológia Quantum HDR 4000 znamená veľmi jemné detaily ale hlavne nevídaný jas. Dynamické mapovanie tónov HDR10+ pritom mení farebné podanie a kontrast každej jednej scény v obraze. Ako žiadny televízor od Samsungu ani QN900A nepodporuje DolbyVision. Je to čisto obchodné rozhodnutie výrobcu a treba to zobrať ako fakt.

Technológia Quantum Dot prináša aj 100 % farebným objem. Výhodou je, že farby zostanú verné a pi minimálnom jase a v súčasnej generácii môžete obraz dobre sledovať zo širokých pozorovacích uhlov.

Na displeji je nanesená antireflexná vrstva, ktorá v istej miere zabraňuje svetelným odleskom napr. pri sledovaní poludňajší futbalového zápasu. Je pravde, že naozaj tento povrch rozptyľuje dopadajúce svetlo, ale na 100 % to nefunguje. Je to o zmierňovaní tohto efektu.

Umelá inteligencia so 16 sieťami

Pravdepodobne nebudete mať zdroj v 8K rozlíšení, bude ho treba teda na 8K dopočítať. Práve toto má na starosti ´procesor s obchodným názvom Neo Quantum 8K. Ten využíva hlavne umelú inteligenciu na dopočítanie scény a celkovo využíva až 16 rôznych neurónových sietí na vylepšenie detailov vo vzniknutom 8K obraze (8K AI Upscaling).

Oddelený One Connect Box

QN900A používa systém oddelenej elektroniky od televízora. Znamená to, že všetky porty sú umiestnené v samostatnej krabici One Connect Box, ktorá je s televízorom pripojená pomocou tenkého kábla s dĺžkou 2,5 metra. Prikúpiť sa dá aj 5 metrový kábel. Tento box sa pritom dá umiestniť aj k podstavcu televízora, ako ho máte umiestnený na stolíku a prajete si ho mať takto umiestnený a nie skrytý pred ich zrakmi.

Samsung QE65QN900AZdroj: TOUCHIT.sk
Existuje aj krátke prepojenie na OneConnect Box

Aj pre počítačové hry

QN990A podporuje tiež využitie pri počítačových hrách ako spojenie s PC alebo hernou konzolou. Motion Xcelerator Turbo+ umožňuje pohybu až 4K 120 Hz a dobu odozvy pod 10 ms. Televízor na lepšie využitie pri počítačových hrách zobrazí aj špeciálne herné prostredie (Game Bar).

Samsung QE65QN900AZdroj: TOUCHIT.sk
Game Bar na uľahčenie pri používaní televízora pri počítačových hrách

Televízor je certifikovaný s AMD FreeSync Premium Pro, čo znamená zníženie zasekávania a trhania obrazovky, celkovo kombináciu plynulého hrania s vysokým dynamickým rozsahom a nízkou latenciou.

Operačným systémom je Tizen, o podporu aplikácií tak nemusíte mať starosť. Obrazovku je možné rozdeliť až na 4 časti a využívať ich samostatne (napr. sledovanie televízneho vysielania a súčasne sledovanie sociálnych sietí). Na komunikáciu je predvolený systém Google Duo a využiť môžete aj pripojenie USB kamery. Zrkadlenie filmov alebo hudby z mobilu na televízor je podporované aj cez klepnutie mobilným telefónom na rám televízora.

Excelentný zvuk

Zvuk je tu samostatná kategória. Štyri + štyri výrazné reproduktory nájdete na zadnej strane televízora a znejú výborne. V tomto prípade sa podporuje OTS Pro, čo je technológia sledujúca pohyb osôb v scéne. Je to komplexný zvuk zo všetkých rohov TV, vrátane stredu. Zvuk sa pritom automaticky kalibruje, pokiaľ sa niečo v miestnosti zmení. Nie je to kalibrácia pomocou nejakého špeciálneho zvuku – zvuk sa tu kalibruje tým zvukom, ktorý práve z televízora vychádza (SpaceFit Sound). Celkový hudobný výkon je 80 W a ide o konfiguráciu 6.2.2.

Samsung QE65QN900AZdroj: TOUCHIT.sk
Štyri reproduktory na každej strane

Aj so soundbarom

My sme mali tento model televízora spolu so soundbarom Samsung Q6A a tento predstavuje kombináciu stredovo-výškového reproduktora v podobe pásu pod televízor a samostatne stojaceho basového reproduktora. Tento je k základni pripojený bezdrôtovo. Výhodou je, že Q6A podporuje aj Dolby Atmos a hrá to výborne. Spojením reproduktorov v televízore a tými, ktoré sú v soundbare vzniká Q-Sympnony. Zážitok zo zvuku podobný ako máte v koncertnej sále. Samsung má spoluprácu s umeleckou skupinou Berliner Philharmoniker a na ich záznamoch sa Q-Symphony prejaví najviditeľnejšie.

Soundbar Samsung Q6AZdroj: TOUCHIT.sk
Soundbar Samsung Q6A

Priemerná elektrická spotreba televízora pri našom teste bola 210 W.

Cena: 4299 eur

Zapožičal: Samsung

Zdroje: vlastné, Samsung

Galéria

  • Zdroj: TOUCHIT.sk
  • Zdroj: TOUCHIT.sk
  • Zdroj: TOUCHIT.sk
  • Zdroj: TOUCHIT.sk
  • Zdroj: TOUCHIT.sk
  • Zdroj: TOUCHIT.sk
  • Zdroj: TOUCHIT.sk
  • Zdroj: TOUCHIT.sk

Prečítajte si tiež

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.