Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Na Liptov alebo do Nízkych Tatier sa dostanete ľahko aj v prípade, že auto nevlastníte – stačí si ho požičať

Aj napriek obmedzeným podmienkam kvôli pandemickým opatreniam, pri ich plnohodnotnom dodržiavaní si aj túto sezónu môžete užiť deň, víkend alebo celý týždeň na slovenských svahoch. Veď v tejto oblasti patríme k tomu najkrajšiemu, čo Európa ponúka. Vybrali sme niekoľko stredísk, a kam sa dá ľahko dostať autom – vlastným, či požičaným.

Vysoké Tatry sú asi prvé, čo každému napadne pri téme lyžovačka. Je to veľká oblasť, ktorá toho ponúka naozaj veľa. V tomto regióne nájdete až 24 kilometrov upravených zjazdoviek. Či už v Tatranskej Lomnici, na Štrbskom Plese alebo v Starom Smokovci. Nie iba pre lyžiarov – na Hrebienku nájdete až 2,5 km dlhú dráhu pre sánkarov. V týchto strediskách nájdete až 20 moderných lanoviek, ktoré vás vyvezú k oblakom.

Strediská majú vybudovanú infraštruktúru pozostávajúcu aj z parkovísk, takže sa autom dostanete až ku vlekom.

Jasná je jedno z najobľúbenejších stredísk a veľká športová aréna pre viaceré zimné športy. Na Chopok sa dostanete novými hi-tech lanovkami Funitel a potom máte k dispozícii spolu až 50 km upravených zjazdoviek rôznych obtiažností. Veľmi obľúbené je večerné lyžovanie na osvetlenej zjazdovke v lokalite Biela Púť. Nechýbajú nové parkoviská, veľké bezplatné nájdete v Pavčinej Lehote.

Aj na obľúbených Donovaloch pri Ružomberku si užijete večerné lyžovanie s nezameniteľnou atmosférou. V tomto regióne tiež nájdete jeden z najvybavenejších snowparkov na Slovensku – Riders park Záhradište pre nadšencov lyžovania, ale aj pre tých, ktorí hľadajú zábavu pre seba, ale aj pre deti.

Do týchto stredísk sa dá dostať rôznymi druhmi dopravy ako sú vlaky a autobusy, či dokonca ozubnicovou železnicou v oblasti Popradu a Štrbského plesa. Najpohodlnejšie, a v prípade prepravy vlastných lyží či bežiek aj najpraktickejšie, je cestovanie na zimnú dovolenku autom.

Cez platformu HoppyGo si na takúto dovolenku môže požičať auto každý registrovaný používateľ. Na výber sú minivany pre viacero osôb, alebo aj SUV a iné vozidlá vhodné do drsnejšieho terénu ako napríklad unikátny Land Rover Discovery. Alebo je to ideálna príležitosť vyskúšať si elektromobil ako napríklad nová Škoda Enyaq iV, pri ktorej si rovno overíte správanie batérie v mínusových teplotách.

Zastávka pre gurmána

Návšteva zimných stredísk nemusí byť len o lyžovaní. Okrem prírodných krás ponúkajú naše regióny aj príležitosti pre gurmánov. Klasická slovenská kuchyňa nemusí byť fascinujúca len pre zahraničných turistov.

Na Liptove je viacero tradičných kolíb, kde sa predbiehajú v tom, kto pripraví lepšie bryndzové halušky alebo bryndzovú polievku demikát. Obľúbený je aj slaný koláč meteník a nátierka Šmirkás. V tatranských oblastiach sa zas stretnete so slávnymi hustými polievkami a čerstvým chlebom. Vychýrená je kapustnica alebo cesnaková a šošovicová. Niekedy tieto polievky nájdete aj priamo na zjazdovkách.

Kysuce sú zas preslávené pre ich tradičnú fazuľovú polievku s údeným mäsom a slivkami, ale aj zemiakové placky nazvané polesníky. Nájsť sa dajú aj podniky, kde ponúkajú tradičné zabíjačkové špeciality.

Ako počas lyžovania zarábať

Netreba tiež zabúdať na druhú stranu mince. Pre niektorých ľudí a rodiny, ktoré aj auto vlastnia bude výhodnejšie a praktickejšie požičať si nejaký iný model. Možno majú bežné mestské auto na dochádzanie do práce a do školy, ale na zimnú dovolenku by bolo lepšie SUV. Prípadne s vlastnými lyžami a ďalšími známymi z práce je lepší minivan.

No a to je ideálna príležitosť nechať svoje vlastné auto dostupné na vypožičanie v službe HoppyGo. Pomôže niekomu inému, ktorý potrebuje práve vybavovať nejaké veci po meste. Ak si auto požičia, jeho majiteľ zarába aj keď je práve niekde na svahu. Prípadne tým vykryje niektoré náklady na lyžovačku.

Napríklad 3-dňový skipas vo Vysokých Tatrách na prvý februárový víkend stojí 100 eur. Ak by za tú dobu prenajal svoju dvojročnú Škodu Fabia, tak by si zarobil približne toľko isto.

Samozrejme, je potrebné počítať náklady za vypožičanie spomínaného veľkého auta. Pre predstavu – požičanie 8-miestného Mercedesu Vito stojí okolo 190 eur.

Značky: