V posledných rokoch výrazne stúpla popularita lacných nákupov z Číny cez internet.

Vďaka nákupom, ktorých hodnota je častokrát pár eur, sa k nám dostáva tovar bez ďalších poplatkov aj napriek zdĺhavej a komplikovanej doprave. O kvalite výrobkov by sme mohli síce polemizovať, avšak vďaka tomuto trendu, ktorý je zopár rokov na vzostupe, prichádza Európska únia o miliardy eur na DPH.

Zákon, ktorý Európsky parlament schválil 5.12.2017, upravuje daňovú povinnosť pre všetok tovar, ktorý príde do Európskej únie z mimočlenských krajín, napríklad z Ázie. Takto sa atraktivita malých nákupov, najmä z Číny, rapídne zníži. Momentálne je tovar do 22 eur v špeciálnom režime oslobodený od DPH. Od roku 2021 by sa však mal na všetok tovar, ktorý príde do Európy, vzťahovať DPH. Teda aj na lacné zásielky v hodnote 1 euro. Na Slovensku máme aktuálne DPH vo výške 20%.

Štatistiky sú neúprosné. Podľa nich sa do EÚ bez DPH dováža okolo 150 miliónov malých zásielok. Pri takomto obrovskom množstve zásielok vzniká veľký priestor na podvody s DPH, ktoré dosahujú až 5 miliárd eur ročne. Taktiky predajcov a dovozcov sú rôzne.

Aktuálne sa CLO spolu s DPH platí za tovar, ktorý presahuje hodnotu 150 eur. Samotná DPH sa platí za tovar od hodnoty 22 eur. Od roku 2021 sa bude vzťahovať DPH na všetok tovar, ktorý k nám príde z Číny.

Nové nariadenie Európskeho parlamentu nepoteší asi všetkých, ktorých sa bude toto nariadenie týkať. Hlavne my, bežní používatelia, budeme platiť neúmerne vyššie poplatky za drobný tovar, ktorý bude navýšený o poplatok za colné konanie. Pokiaľ budú platiť od roku 2021 rovnaké podmienky ako dnes, Slovenská pošta vám priráta k pár centovému nákupu sumu 3,6 € spolu s 20 % DPH.

Trend objednávok z Číny každým rokom rastie a tak o necelé tri roky, keď príde zákon do platnosti, budú mať colníci naozaj plné ruky práce. V novom režime budú musieť podrobiť kontrole každý balík, takže je vysoko pravdepodobné predĺženie dodacích termínov na všetky objednávky, ktoré budú prichádzať do EÚ. Týmto sa môže výrazne znížiť atraktivita nakupovania lacného tovaru z Číny. Na druhej strane, tento krok určite poteší európskych predajcov, ktorým sa pravdepodobne zvýšia tržby.

zdroj: europeancommission, pravda

Prečítajte si aj:

https://touchit.sk/ako-sledovat-majstrovstva-sveta-v-ladovom-hokeji-2018-na-pocitaci-a-smartfone/168361

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.