Ak ste na Instagrame, pravdepodobne vám prišla notifikácia, že ste vyhrali najnovší iPhone 13. Len tak z ničoho nič.

Určite tušíte, že to asi tak nebude a teda, je správne byť na pozore. My sme si vyskúšali, ako k podvodu vlastne príde. Najčastejšia forma notifikácie je taká, že vás niekto neznámy označí v príspevku ako víťaza. Keď kliknete na profil toho, čo vás označil, uvidíte množstvo fotiek s iPhone 13 a usmiatymi tvárami.

Súťaž, v ktorej je víťazom každý

Kliknutím na BIO sa sa dostanete na ďalší profil a tu je vytúžená správa o tom, že keď kliknete na odkaz, ste bližšie k výhre. Ide o stránku priz22.site. Ak máte anitvírusový program v smartfóne, prístup na túto stránku vám zablokuje. Je totiž v zozname stránok s potenciálne nebezpečným obsahom. Na tomto mieste vám odporúčame prerušiť ďalšie skúmanie, je to podozrivá stránka a najlepšie čo môžete urobiť je na ňu nikdy nekliknúť.

Pokiaľ nie, dostanete sa k stránke, ktorá vám oznámi, že ak ste občanom Slovenskej republiky, potom vám gratulujú. A môžete sa zúčastniť prvej súťažnej otázky. Otázka znie, či používate technológiu Apple, možné odpovede sú len v tom zmysle, že áno alebo chcete. Prípad, že nechcete využívať túto technológiu tu nie je.

No a pokračuje to ďalej „súťažnými“ otázkami, na ktoré pozná odpovede asi každý – prečo ste si vybrali iPhone namiesto iných telefónov a Čo urobíte s vyhraným telefónom. Nasleduje proces, ktorý údajne preveruje vaše odpovede a v prípade akýchkoľvek odpovedí sa dostanete k hláseniu, že ste skutočný človek a opäť vám gratulujú. Máte si ale vybrať jednu darčekovú krabičku z 9 možných. Prvý pokus býva obyčajne neúspešný, ale nevadí, ešte máte dva pokusy. A áno, verte nám že teraz už úspešní budete 🙂

Stačí už len zaplatiť poštovné 1 euro – ale kartou

Vyhrali ste a balík bude doručený do 5 až 7 dní. Akurát bude treba zaplatiť poštovné … Na vyplnenie formulára máte obmedzenú dobu 10 minút a čas sa vám počíta. Teraz ide o všetko. Vyplniť vo formulári môžete úplne hocičo.

Ale sme pred otázkou ako zaplatiť za poštovné 1 euro a dá sa to len kartou. Ak práve preto si pýtajú od vás úplne všetky údaje z karty vrátane čísla, platnosti, verifikačného čísla a mena držiteľa karty. Na posilnenie dôveryhodnoti sem umiestnili aj logá Symantec a TRUSTe.

Stávate sa platiacim členom ničoho, o čom ste nepočuli

A tu to už volajú bezplatná skúšobná verzia 🙂 Ešte nižšie sa dočítate, že sa takto prihlasujete k tomu, že každý mesiac budete za akési členstvo platiť 28,95 Eur. A tu sa už údaje overujú. Aké priehľadné. V tejto je jasné, že ide o podvod a vyplnenie čísla karty by znamenalo podpísanie bianko šeku.

Existujú varianty tohto podvodu s tým, že na overenie toho, že ste naozaj víťaz máte zavolať na zahraničné číslo, kde je minúta hovoru v cene 2 eur.

Vyhodnotenie

Buďte rozumní a nikdy nezadávajte čísla svojej platobnej karty na takto podozrivé stránky a určite si prečítajte všetky oznámenia hlavne tie písané malými písmenami!

Zdroje: Vlastné, Instagram

Prečítajte si tiež

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.