Pri tomto teste sme si neboli istí výsledkom. Tlačili sme totiž s alternatívnymi tonermi k LED multifunkcii OKI MC562DNW. Po niekoľkých mesiacoch sa začali objavovať modré pásy na každom výtlačku. Pritom sme použili alternatívne tonerové kazety, kompatibilné s modelom nášho tlačového zariadenia.

Primárny motív – šetrenie

Niektoré zariadenia, najmä v minulosti, používali odlišnú techniku zaplatenia celkových nákladov (nie je prípad tohto modelu). Samotnú tlačiareň ste kúpili lacno. Tonery však boli drahšie a následne ste za spotrebný materiál rádovo v mesiacoch zaplatili viac ako za samotné zariadenie. Prirodzenou cestou je potom zháňanie lacnejších alternatív. Na výber máte medzi dvomi typmi kaziet. Repasované sú znova naplnené a môžete ich opäť použiť. Alternatívne kazety kupujete od iného výrobcu než je oficiálny výrobca tlačiarne a bývajú tiež lacnejšie. V prípade repasovaných kaziet je tu jeden hlavný problém. Síce dramaticky ušetríte za celkový produkt, zároveň ale dostávate pôvodný diel. Taký, ktorý mal byť nový, napríklad aj fixačný valec. Je dimenzovaný na taký počet strán, akú výťažnosť deklaruje výrobca.

Alternatívny toner, ktorý sa začal sypať a znečisťoval všetky dokumenty

Kvalita s otáznikom

Druhým aspektom je samotný prášok. Kvalita výtlačkov dnes býva vo všeobecnosti veľmi dobrá, no rozdiely tu sú. Medzi značkami sa výtlačky líšia podaním farieb či inými špecialitami. Typicky pri značke OKI je to najmä vo farebnom podaní a stálosti farieb a samotného prášku na papieri. OKI používa tzv. HD tonery. Tie sú vhodné na tlač farebných propagačných materiálov, ktoré potom vyzerajú ako by ste ich tlačili voskovou pastelkou. Pri dobrom papieri môžete vytlačiť aj fotografie a budú vyzerať nadštandardne dobre. Toner alternatívneho výrobcu nebude mať také parametre ako originálny. V celkovom ponímaní nekupujete len farebný prášok, ale aj roky výskumu. Výrobcovia tlačiarní sa predbiehajú vo výskume a každý z nich chce priniesť čo najlepšie výtlačky, odolnosť farieb na slnku, eliminovanie lepenia tonera o fóliu po vložení dokumentov do obalu atď. Bežne sa môže stať, že zapekacia jednotka nedokáže zohriať alternatívny tonerový prášok tak, aby ho bezpečne zapiekla na povrch papiera. Spoznáte to podľa rozmazania textov alebo grafiky, dlhého schnutia (čo je pri laseri paradox a nemalo by sa ho to týkať) alebo odlupovania textov o niekoľko týždňov.

Prášok zasiahol veľkú časť mechanizmu

Odporúčania a fakty

Sami sme si preverili, ako je to s použitím tonerov od iného výrobcu, ako od výrobcu tlačiarne. Výrobca nás upozornil nielen na zhoršenie kvality výtlačkov, ale najmä na stratu záruky pri poškodení tlačiarne v dôsledku použitia neoriginálov. Výrobca pozná, keď v zariadení použijete alternatívny toner. Z našich poznatkov však dodávame, že s kvalitou sme boli spočiatku spokojní. Alternatívny výrobca nám poskytol kvalitu, ktorú sme očakávali. Tu sme zásadný problém nevideli. Poskytol nám aj nižšiu cenu oproti originálom.

Výsledok

Výsledok našej snahy ušetriť s alternatívami nakoniec dopadol tak, že sme multifunkčné zariadenie nemohli reálne používať na žiadnu tlač. Všetky výtlačky boli znehodnotené špinou, ktorú na papieri zanechával rozptýlený tonerový prášok, ktorý znehodnotil aj tlačové valce. Na bežné dokumenty pre spolupracovníkov je to nemysliteľné. Na tlač grafiky nášho magazínu rovnako tak. Výrobca originálnych tonerov nedodáva len materiál, s ktorým tlačíte. Dáva naň totiž aj záruku a v prípade poškodenia
zariadenia vám ho opraví alebo vymení. Keď použijete alternatívu, ktorá má aj mierne odlišné chemické zloženie, výrobca tlačiarne nedokáže garantovať technické parametre ani kvalitu použitých dielov.

Je teda na vás, aký spôsob tlače použijete. Navyše si treba dať pozor. Kým originálne tonery bývajú v dvoch tonerových výťažnostiach, alternatívy treba sledovať pozornejšie. Na prvý pohľad ušetríte, avšak napokon zistíte, že s tonerom vytlačíte ešte menej strán ako s klasickým, nie XL tonerom od výrobcu tlačiarne.

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.