Západoslovenská distribučná prichádza s vlastnou inováciou, ktorá výrazne zvýši bezpečnosť pracovníkov pri práci na vedeniach s vysokým napätím a v elektrických staniciach 110/22 kV.

Jeho funkciu vysvetľujeme aj vo videu, pričom na vyskúšanie tohto náramku sme boli priamo v 22 kV rozvodni v Podunajských Biskupiciach.

Ide o smart detektor elektrického poľa. Zariadenie sa podobá na klasické smart hodinky ale má len jedinú úlohu. Zvukovo, svetelne a vibračne identifikovať prítomnosť elektrického poľa a zároveň upozorní kolegov pracujúcich v teréne na riziko neúmyselného priblíženia sa k zariadeniu pod napätím. Robí tak rýchlo a spoľahlivo.

ZSE NáramokZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
ZSE Náramok

Smart detektor je určený pre pracovníkov, ktorí pracujú v blízkosti zariadení, ktoré sú pod napätím. Zariadenie bude zamestnancovi signalizovať, keď sa už k živému vedeniu nebezpečne priblíži. Samozrejme, že pri tejto práci sú nastavené vysoké bezpečnostné štandardy, ktoré musia zamestnanci dodržiavať. Smart detektor elektrického poľa tieto štandardy ešte výrazne zlepší.

ZSE NáramokZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
ZSE Náramok

Autorom je Martin Horák zo ZSD. Vývoj absolvoval dlhú cestu testovania viacerých podobných produktov dostupných na trhu. Kompletne všetky však boli vyhodnotené ako nepoužiteľné v profesionálnej praxi – išlo skôr o „hračky“ než prístroj, na ktorý sa človek môže spoľahnúť v kritickom okamihu, keď mu ide o život,

Prístroj má slúžiť ako inštancia posledného varovania nie ako skúšačka

Pri prácach na zariadeniach ktoré sa nachádzajú v blízkosti vysokého napätia prebieha niekoľkostupňová kontrola. Nové smart zariadenie bude slúžiť ako tzv. posledné varovanie.

ZSE náramok pri rozpoznaní vysokého napätiaZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
ZSE náramok pri rozpoznaní vysokého napätia

Prevedenie v podobe náramku na ruku nebolo zvolené náhodou. Pri väčšine úrazov elektrickým prúdom (v blízkosti VN zariadení) dochádza k prestupu elektrického prúdu v oblasti predlaktia, lebo postihnutý tam smeruje nástrojom, ktorý drží v ruke. Teda ruka primárne smeruje do priestoru elektrického poľa.

ZSE náramok v pokojovom straveZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
ZSE náramok v pokojovom strave

Zariadenie je veľmi jednoduché na obsluhu. Nemá žiadne konektory ani žiadne tlačidlá. Zapína/aktivuje sa pohybom, a o jeho aktivite priebežne dáva informácie dióda. Náramok sa vypína automaticky, ak je dlhšie ako jednu hodinu v pokojovej polohe. Nabíjanie je pomocou Qi bezdrôtovej nabíjačky, pričom výdrž na jedno nabitie je až 10 dní. Úprava nastavení je možná pomocou bluetooth rozhrania cez mobilnú aplikáciu.

ZSE náramok pri nastavovaníZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
ZSE náramok pri nastavovaní

Prví zamestnanci ich dostanú čoskoro

Záujem o prvotné testovanie smart zariadenia v Západoslovenskej distribučnej bol veľký. Z testovacej fázy sme už dnes na začiatku nasadenia smart detektora elektrického poľa do skutočnej prevádzky. Začne sa s jednotkami kusov, plán je v prvom kroku zabezpečiť 350 kusov týchto zariadení pre našich interných zamestnancov. Zatiaľ ide o malosériovú výrobu, ktorú môžeme potenciálne rozšíriť, ak by o daný produkt prejavili záujem aj iné spoločnosti. Predajná cena v súčasnosti pre iné podniky je 350 eur. Pri vyššom počte vyrobených kusov cena výrazne poklesne.

Smart zariadenie vyrobila spoločnosť ELVAC, s ktorou má ZSD aj z minulosti vynikajúce skúsenosti z oblasti automatizácie VN sietí.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.