Tento pohon by mal byť využiteľný už o štyri roky.

Jedným zo spôsobov pohonu, pomocou ktorého by sa ľudia mohli dostať na Mars, je jadrový. Je o tom presvedčená americká vesmírna agentúra NASA, ktorá spolu s agentúrou DARPA ministerstva obrany USA vybrala spoločnosť Lockheed Martin na vývoj takejto jadrovej rakety. Cieľom agentúr je testovať túto technológiu najneskôr v roku 2027, čo znie ako dosť šibeničný termín.

Konkrétne má ísť o jadrový tepelný pohon, ktorý má voči súčasným konvenčným raketám niekoľko potenciálnych výhod. Po prvé, je dva až päťkrát účinnejší, čo umožňuje kozmickým lodiam cestovať rýchlejšie, do väčších vzdialeností a zároveň im poskytuje lepšiu manévrovateľnosť.

Jadrové palivo navyše zaberie oveľa menej miesta na palube a tak zostane viac miesta na uskladnenie vedeckého vybavenia a ďalších nevyhnutných vecí. Raketa s jadrovým pohonom by tiež mohla dodávať viac energie pre prístroje a komunikačné systémy. Poskytuje tiež viac možností pre krízové scenáre prerušenia letu, keďže jadrové motory uľahčujú zmenu trajektórie lode a rýchlejší návrat.

A ako tento systém funguje? No, podobne ako pri jadrových elektrárňach ide vlastne o primitívnu myšlienku. Pripomeňme, že v nich teplo vzniknuté štiepnou reakciou zahrieva vodu, tá sa mení na paru a roztáča turbíny, ktoré vyrábajú elektrinu. Teda vlastne princíp z 19. storočia.

V prípade rakety s jadrovým pohonom sa reaktor využíva na rýchle zahriatie vodíkového paliva na extrémne vysoké teploty. Takto vzniknutý plyn sa vháňa do trysiek motora a vytvára ťah, potrebný na pohyb lode.

Aby sa utlmili obavy z úniku rádioaktívnych látok do zemskej atmosféry, NASA a DARPA plánujú zapnúť jadrový reaktor kozmickej lode až po tom, keď dosiahne podľa nich bezpečnú obežnú dráhu, kde by sa prípadná tragédia neovplyvnila Zem. Jadrová kozmická loď bude zároveň vypustená z konvenčnej rakety, kým nedosiahne vhodné miesto nad nízkou obežnou dráhou Zeme na vlastný zážeh.

Zdroj: Nasa.gov

Prečítajte si tiež:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.