Uvedenie telefónu iPhone X znamená, že Apple sa zbavuje starého dizajnu a zavádza úplne nový prístup k tomu, ako bude vyzerať jeho telefón iPhone. 

Podľa viacerých zdrojov má ďalšia verzia po iPhone X obsahovať dotykové pero, podobne ako je tomu v prípade konkurenčného Samsung Galaxy Note8. Úsmevné na tom je , že Steve Jobs vždy prehlasoval, že čokoľvek takéto nemá šancu presadiť sa. Podľa neho na ovládanie telefónu alebo tabletu sa musí dať použiť výhradne prst.

V jeho dobe to bola určite pravda, teraz je už Apple iná firma a inžinieri vedia, že existuje viacero operácií, pri ktorých je prst na ovládanie, resp. kreslenie či písanie poznámok jednoducho nevhodný. Firma tak uviedla dotykové pero Apple Pencil v súvislosti s tabletom iPad Pro a tento systém sa celkom uchytil.

Pero v prípade budúcej verzie iPhone X však asi bude iné, ako je to v prípade Galaxy Note8. Samsung totiž v prípade jeho pero používa elektromagnetickú rezonanciu, zatiaľ čo Apple využíva kapacitný spôsob. Pero od Apple môže byť na výrobu lacnejšie (ale toto pero Apple predáva za 99 USD) ale používateľ ho musí nabíjať a pero nie je súčasťou zariadenia. Môže sa tak veľmi ľahko stratiť. O tom, že dotykové pero môže byť súčasťou ďalšej verzie iPhone sa pre americkú televíziu zmienil aj prezident Apple, Tim Cook.

Pripravované pero pre nasledovníka iPhone X tak zrejme opäť nebude uschované vo vnútri telefónu, ale bude mimo neho. Očakáva sa, že táto verzia iPhone príde na trh až v roku 2019.

Viac o dotykovom pere v prípade iPhone

Apple Pencil súčasťou iPhonu? Tim Cook naznačil, že je to možné

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.