V Apple Store sme sa pozreli na najnovší a najväčší iPad.

Tak, na toto predstavenie sme sa naozaj tešili. Využili sme náš pobyt v Šanghaji a v dobe, keď väčšina iných novinárov nakupovala perly, sme zašli do mamutieho Apple Store v nákupnej zóne tohto 24 miliónového megamesta.iPadProBudovaApple Store je situovaný na vynikajúcom mieste, spoločnosť  mu robí značková predajňa Huawei a Samsung. Dá sa povedať, že na jednej ulici nájdete asi 500 metrov od seba to najlepšie, čo je v súčasnosti na svete z oblasti mobilných zariadení.iPhoneVStoreVojdem do vnútra a zisťujem, ako je to tu usporiadané. Je jasné, že väčšina obratu pochádza z telefónu iPhone 6s, ktorý je ihneď oproti dverám. Zariadenie tohto Apple Store je zhruba rovnaké ako po celom svete – drevené stoly, kombinácia skla a ocele. Ak si odmyslím to, že obsluhujúci personál a väčšina zákazníkov má podozrivo úzke oči, tak by to mohol byť Apple Store na 5. avenue v New Yorku. Okolo iPhone 6s je niekoľko mladých Číňanov, tento telefón je síce nový, ale kto chcel, má ho už kúpený.

TIP: Video Apple iPhone 6s v ružovej farbe

Hneď vedľa iPhone 6s je stánok s hodinkami Apple Watch. Tam je už o poznanie menej ľudí, ale nájdu sa. Číňania si radi vyberajú pestré farby a bolo to možné vidieť aj tu, keď si dvojica mladých ľudí vyberala jasne červený remienok a hodinky v zlatej farbe. Červená je farba Číny, tak prečo nie.

iPadPro2

Pýtam sa predavača, kde nájdem Apple iPad Pro. „Máme ho tu, hneď za stenou“ – pohotovo odpovedá v celkom dobrej angličtine a osobne ma privedie k stolu. Teším sa, že tu nie som sám, o toto zariadenie je záujem, keďže je celkom nové. Môj sprievodca ešte dodáva – „V Číne je zvykom veľkým displejom hovoriť MAX, preto aj my tento tablet sem tam voláme iPad MAX namiesto iPad Pro. Ale správne je iPad Pro“ – uisťuje ma, keď hľadím na nápis. Nuž proti zákazníkom sa nedá ísť, tak teda aj MAX.

iPadPro5

Oslovujem jedného zo „špecialistov„, ktorí sú pri tomto stole. „Môžete mi o tomto tablete niečo povedať? Ale určite ho nekúpim, nebude vám to vadiť?“ – hovorím mu otvorene.

Tip: Predstavenie Apple iPad Pro

Nie, veď preto sme tu. Ja som John a pokojne sa pýtajte, čo budete chcieť“ – odpovedá John a hneď vysvetľuje, že toto je tablet, ktorý ma ohromí svojou veľkosťou displeja a hlavne novou dotykovou vlastnosťou, ktorá sa dá využiť pri písaní a kreslení.

iPadPro4

OK, tak poďme na to“ – hovorím Johnovi a už aj skúšam, ako sa tento megatablet drží v ruke a na čo by som ho ja mohol použiť.

Nemám zo začiatku to slávne pero Apple Pencil, tak skúšam rukou. A funguje – čím viac zatlačím, tým je čiara na displeji silnejšia. Úžasný pocit, presne toto som niekedy chcel vyskúšať a je jasné, že ďalšia dimenzia ovládania mobilných zariadení prichádza. Začal to síce Huawei na výstave IFA, keď na displeji vážil pomaranče a jablká, ale do používateľsky použiteľného stavu to dotiahol Apple v iPhone 6s a teraz v iPad Pro.

iPadPro2

Tak si kreslím po displeji a využívam dotykovú vlastnosť. John už medzitým ukoristil pero a podáva mi ho do ruky. „Vyskúšajte toto pero, s tým budete kresliť pohodlnejšie a presnejšie“ – nabáda ma. Táto ponuka sa nedá odmietnuť a ja chytám do ruky pero a začínam písať. Áno, je to pohodlnejšie a presnejšie. 
iPadPro9

Ako sa to pero nabíja“ – pýtam sa Johna. Jednoducho, zapojíte ho do konektora priamo v iPade Pro a pero sa nabíja. Skúšam, ako to funguje. Síce na pere nič nevidím, ale verím, že sa nabíja. Len sa mi zdá, že pero je pri nabíjaní trochu v neprirodzenej polohe a môže sa stať, že mi niekto o tablet zavadí a celý pekne krásne spadne zo stola dole.

Dobre a to pero je súčasťou dodávky?“ – pýtam sa Johna. „Ó, to veru, nie, ale predáme vám ho veľmi radi“ – vysvetľuje John. Jasné, veď Apple si rád nechá zaplatiť.iPadPro7A ten kryt s mechanickou klávesnicou, to máte v dodávke?“ – skúšam Johna. Ten už s úsmevom a nacvičenou frázou opäť odpovedá – „Ó, to veru, nie, ale predáme vám ho veľmi radi„.iPadPro8No dobre, a čo to ešte vie?“ – pýtam sa zanietene Johna. „No rôzne veci, napr. je tu multitasking, môžete nielen kresliť ale aj písať s rozpoznávaním znakov a samozrejme je tu ten velikánsky displej, ktorý využijete napr. ako architekt či umelec.“ – vyťahuje John z vačku pripravené fakty.iPadPro10„Ja som ale novinár, ako mi iPad Pro pomôže?“ – kontrujem. „No pre novinára je to veľmi dobrý prístroj, môžete na ňom písať články a upravovať texty.“ – vynachádza sa John.iPadPro6

No neviem, poznám svojich kolegov novinárov a na dôležitých tlačovkách je to boj o miesto. Vytiahnuť takto veľký tablet a začať na ňom písať článok je trochu idealistické, ale teoreticky by to šlo. K tomu, aby som ho mohol použiť ako počítač, by mi chýbala predsa len lepšia klávesnica, na ktorej môžem rýchlo písať a na druhej strane ten displej tabletu zase nie je to, čo si predstavujem ako displej na úpravu fotografií. A navyše, ako som si to tak trochu skúšal, zdalo sa mi, že práca v používateľskom prostredí s fotkami je na mňa trochu pomalá. Ale pripúšťam, že sú ľudia, pre ktorých sa to hodí – tí architekti a dizajnéri budú asi najlepším cieľom.iPadProCenyNo dobre, tak koľko to stojí?“ – pýtam sa v závere Johna. „No, táto verzia len s Wi-Fi pripojením je za 5888 RMB pre 32 GB a 6888 RMB pre 128 GB edíciu. A príde aj verzia s LTE napojením. Ale tú ešte v Šanghaji nemáme. Príde ale do konca roka.“ – uisťuje ma John. Ak by ste to chceli prepočítať na Eurá, tak musíte uvedené sumy deliť číslom 6,6, čo je oficiálny kurz pri výbere z bankomatu. Dostávame sa tak na sumy 892 Eur za 32 GB a 1044 Eur za 128 GB verziu. Nuž, takéto sú ceny v Apple aj Číne, hoci je to vlastne domáci produkt, ktorý sa vyrába asi 2,5 hodiny letu odtiaľto vo Foxconne.

Tip: Ceny a dodávky iPad Pro

Tak som sa mu pekne poďakoval za vysvetlenie a pobral som sa zase k značkovej predajni Huawei. O tej podrobnejšie zase v inom článku.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.