Je to tak, prvé kusy 8K televízorov sú už na Slovensku. A treba povedať, že sa po nich v obchodoch len tak zaprášilo. Záujem je hlavne o veľké uhlopriečky.

Prvé televízory s rozlíšením 8K sme videli už pred dvoma rokmi, ale v  podobe, že by sa dostali do rúk spotrebiteľom sa objavili až na berlínskej výstave IFA 2018 koncom augusta. Do redakcie sme dostali 8K televízor Samsung Q900R s uhlopriečkou 65 palcov. 8K rozlíšenie v prípade televízorov znamená 7680 × 4320 bodov, predpokladáme, že v najbližších 5 rokoch sa vyššie už ani nepôjde.

Rozlíšenie u televízorov potrebovalo narásť z Full HD na 4K a neskôr na 8K hlavne preto, lebo ľudia si obľúbili veľké uhlopriečky. Menej ako 55 palcov je už dnes nezaujímavý kus, čoraz viac sa začínajú predávať modely so 75-palcovou uhlopriečkou. A na takej veľkej uhlopriečke vidno každú nedokonalosť v obraze. Body tak musia byť nevyhnutne hustejšie. 8K televízor má totiž až šestnásťkrát viac pixelov než Full HD televízor.

Šikovný nápad – podstavec je zložený v zadnej časti displeja

Neexistencia obsahu a jeho dopočítavanie

No, obsahu v 8K rozlíšení je zatiaľ ako šafranu. Nájdete ho na ukážkových videách na Youtube. Ale tak to bolo aj v minulosti – tiež nebolo 4K obsahu a dnes ho je už celkom dosť. A rovnako tak väčšina predávaných televízorov je už s rozlíšením 4K.

To, že je málo obsahu v príslušnom rozlíšení výrobcovia riešia dopočítavaním, tzv. upscalingom. Samsung na to používa umelú inteligenciu, nedopočítava body len z jednej scény, ale z viacerých a jeho algoritmus vie, čo je na obraze zobrazené – kde sú postavy, aké sú tam predmety, kde je obloha, tráva a pod. Procesor Quantum 8K tak v prvom kroku analyzuje zdrojový obsah a potom ho porovnáva so svojou knižnicou vzorov, tvarov a farieb. Následne použije vhodný algoritmus a vykoná výsledný výpočet do rozlíšenia 8K.

A ako to funguje v praxi? Pekný obraz získate z HD rozlíšenia, teda väčšiny súčasnej tvorby vysielanej televíznymi stanicami na Slovensku. Avšak pri naozaj nízkom rozlíšení v pôvodne SD (ne)kvalite vidíte, že obraz je dopočítavaný. Filmy pre pamätníkov jednoducho nie sú to pravé orechové pre tento 8K televízor. Ideálne je, keď si pozriete napr. obsah z Netflixu, kde nájdete naozaj technicky kvalitný obsah aj v 4K/HDR. A z toho sa dopočítava veľmi kvalitne.

Kvalita obrazu

Q900R je QLED televízor, ale s priamym zadným podsvietením Direct Full Array Elite. Táto vlastnosť odstraňuje nevýhody LED technológie a v tomto prípade je celkom dobré zobrazenie černej farby. Svietivosť je až 4000 nitov a obraz je naozaj plný farieb. Displej má anorganický základ a vypálenie obrazu tu nehrozí.

Q900R určite nie je najtenší televízor na trhu, ale kvalita obrazu je vynikajúca

Televízor sa dodáva s oddeleným Connect Boxom, na ktorom sú všetky porty – hlavne 4 × HDMI, 3 × USB. Kábel One Invisible Connection sa štandardne dodáva v dĺžke 5 m a je to jediný kábel, ktorý vedie od boxu k displeju. Pohodlne tak displej umiestnite na stenu.

Jedno diaľkové ovládanie postačuje

Ak ku Q900R pripojíte cez HDMI ďalší zdroj obrazu, automaticky ho začne rozpoznávať tak, aby ste ho mohli ovládať diaľkovým ovládačom od televízora. Ide o tzv. One Remote, ktoré je maličké a obsahuje len minimum tlačidiel. Pokročilé veci na ovládanie sa s ním budete síce učiť, ale základné veci sú ihneď dostupné.

Splynutie s okolím a spojenie s domácnosťou

Vyskúšali sme aj režim Ambient, kedy má televízor splynúť so svojím okolím. Preto sa v dobe, keď nesledujete vysielanie, môžu na ňom zobrazovať fotografie, animované hodiny a pod. Treba na to aplikáciu SmartThings do mobilného telefónu, pomocou ktorej odfotíte pozadie. Upozorňujeme, že dokonalosť splynutia s okolím veľmi súvisí s tým aké je okolie televízora. Ideálna je štruktúrovaná stena, napr. neomietnuté tehly. Televízor pomocou SmartThings spojíte aj s inými zariadeniami v domácnosti – napr. s práčkou či robotickým vysávačom.

Takto sme vytvorili „priesvitný“ televízor v našej kancelárii

Celkovo konštatujeme, že doba 8K televízorov je oprávnene tu. Hlavne ak chcete uhlopriečku displeja nad 65 palcov. Q900R nám poskytol kvalitný a stabilný obraz, veľmi dobré prepočítavanie a prepojenie s vybranými domácimi spotrebičmi.

Cena: Q900R 65 palcov: 4 999 €, 75 palcov: 6 999 €, 85 palcov 14 999 €

Zapožičal: Samsung

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.