Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Diaľkové ovládanie brán je dôverne známe každému, kto svoje auto parkuje v garáži a spolu s ním aj situácie, kedy sa brána nechcela ani po niekoľkých pokusoch otvoriť.

Príjemnou záležitosťou nie je ani zničený či poškodený ovládač, prípadne ovládač nefungujúci po celej noci strávenej v chladnom aute. Niet preto divu, že ovládanie brány cez smartfón je čoraz obľúbenejšou možnosťou. Ako sa dá nastaviť?

automatické ovládanie dveríZdroj: elements.envato.com

GSM alebo Wi-fi systém na otváranie brány?

Kým v minulosti bolo celkom bežné zastaviť, vystúpiť z auta a ručne otvoriť garážovú bránu, pohon na diaľkové ovládanie je dnes považovaný za samozrejmosť. Ak teda vstup do priestoru garáže tvorí povedzme sekcionálna garážová brána, určite sa oplatí, aby bola vybavená kvalitným pohonom s rýchlym otváraním. Medzi čoraz žiadanejšie funkcie patrí možnosť ovládania brány cez telefón, čo je možné zrealizovať vďaka GSM modulu. Ide o relatívne cenovo dostupné a zároveň komfortné riešenie. Stačí prísť k bráne, zavolať na konkrétne telefónne číslo a brána sa vám otvorí. Nemusíte tak nikde vo vrecku loviť diaľkový ovládač, myslieť na výmenu batérií či hľadať polohu, z ktorej bude fungovať.

Pri ovládaní garážovej či posuvnej brány sa však dá zájsť ešte ďalej. Riešením je inštalácia Wi-fi modulu, v tomto prípade však treba podotknúť, že najmä v prípade starších systémov pohonu nemusí byť možná. Wi-fi ovládanie je veľmi rýchle, pohodlné a bezpečné, pričom dokážete pomocou neho nahradiť aj ovládače s plávajúcim kódom. Bezpečnosť spočíva v tom, že bránu budete môcť ovládať iba z toho smartfónu, ktorý predtým v príslušnej aplikácii zaregistrujete.

automatické zamykanie brányZdroj: elements.envato.com

Wi-fi modul si môžete k pohonu brány v mnohých prípadoch do inštalovať aj svojpomocne, v prípade montáže priamo do „skrinky s pohonom“ vám postačia akurát kvalitné pracovné rukavice na zlepšenie úchopu a dosiahnutie bezpečnosti pri práci. Hoci je vždy lepšie staviť na riešenie odporúčané výrobcom či predajcom pohonu, skúsiť môžete aj univerzálne Wi-fi moduly, ktoré stačí prepojiť s pohonom a zasunúť do elektrickej zásuvky. V takom prípade sa zbavíte bežných ovládačov a celá rodina môže na otváranie brán v dome používať aplikáciu vo svojom smartfóne.

Na záver pridajme ešte jednu radu. Pri výbere konkrétneho riešenia sa zamerajte aj na možnú synchronizáciu ovládania či možnosť predvolenia režimov. V praxi dokáže byť užitočné, ak sa vám spolu s garážovou bránou otvorí na jedno kliknutie aj posuvná vstupná brána.

Značky: