Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Festival Pohoda nie je iba o dobrej hudbe a zábave. Aj tento rok sa na trenčianskom letisku objaví Dr. Stan, v ktorom budú môcť návštevníci festivalu diskutovať s odborníkmi o zdraví a prevencii, ale tiež absolvovať rôzne vyšetrenia na špičkových diagnostických zariadeniach.

Diskusie o zdraví

Témy tohtoročných diskusií si ľudia zvolili sami v ankete. Počas konania festivalu sa bude hovoriť napríklad aj o témach z oblasti imunológie, hematológie, psychológie, sexuológie, transplantológie. Rozprávať sa však bude aj o onkologických ochoreniach, či ochoreniach ako skleróza multiplex a cukrovka. Pre záujemcov tiež nebude chýbať kurz správneho podania prvej pomoci.

Prevencia pre ženy

Súčasťou stanu je tiež priestor, v ktorom môžu návštevníci absolvovať diagnostické vyšetrenia a poradiť sa s lekármi. Ženy budú môcť tento rok absolvovať preventívne konzultačné sonografické vyšetrenie prsníkov na ultrazvuku od spoločnosti Siemens Healthineers. „Sme radi, že môžeme aj takýmto spôsobom prispieť k prevencii rakoviny prsníka u žien, ktoré absolvujú vyšetrenie na jednom z najmodernejších sonografov u nás. Jeho špecialitou je, že diagnostický softvér vyvinuli odborníci na Slovensku,“ hovorí Luboš Iro, vedúci vývojového centra Siemens Healthineers Slovensko.

Preventívne vyšetrenie prsníkov na sonografe dokáže odhaliť zhubné nádory a včasne predchádzať následkom. Najčastejším pôvodcom zhubného nádoru u žien je práve rakovina prsníka. Ročne u nás postihne vyše 1900 žien. Pacientky sú pritom čoraz mladšie. Za posledných dvadsať rokov stúpol počet žien vo veku 25 – 45 rokov o viac ako 30 %.

Prevencia pomáha predchádzať tejto zákernej chorobe. Tento rok umožníme konzultačné vyšetrenie aj ženám, ktoré možno o týchto možnostiach nevedeli, alebo si jednoducho doteraz na vyšetrenie nenašli čas,“ hovorí Ing. Helena Šurinová zo spoločnosti A-medi management, ktorá stan na Pohodu prináša.

Sono prsníkov bude prebiehať v Dr. Stan v piatok a sobotu 10,00-17,00. Trvanie jedného konzultačného vyšetrenia je približne 10 minút.

Značky: