Aktuálny stav by mohol pretrvávať až do roku 2022.

Obmedzená dodávka čipov v súvislosti s rôznymi udalosťami od povodní, cez požiare vo fabrikách či blokovanom Suezskom prieplave, nebude tak skoro u konca. Svoje o tom vedia hráči čakajúci na herné konzoly ako aj záujemcovia o desktopové grafické karty. Na tejto vlne sa vezú aj ťažiari kryptomien, ktorí v rámci konsenzu Proof of Work potrebujú využívať grafické čipy.

Prechodom niektorých kryptomien na Proof of Stake, kde by sa oplatilo používať štandardné procesory však nebude jediné riešenie. Nakoniec to by ani situáciu neriešilo a prechod na nový typ overovania transakcií nie je postavené ako riešenie na polovodičovú krízu.

Ako uviedla agentúra Reuters, najviac postihnutým je automobilový priemysel. Na rozdiel od iných sektorov by sa tu mohla situácia dostať do lepších čísiel skôr ako v iných oblastiach, kde potrebujú tento typ elektroniky. Dodávky do tohto sektora by sa mohli relatívne skoro zlepšiť, keďže Čína prevezme časť výrobného dopytu, ktorý Taiwan nedokázal uspokojiť.

Na fóre globálnych trhov agentúry Reuters to uviedla hlavná ekonómka ING Greater China, Iris Pangová. Tie dodala, že taiwanské polovodičové spoločnosti prispôsobujú výrobu čipov pre autá, takže nedostatok čipov pre autá by sa mal vyriešiť v priebehu niekoľkých týždňov, ale problém s nedostatkom čipov pre ostatnú elektroniku bude pretrvávať.

Taiwanské polovodičové spoločnosti podľa nej zvýšili výrobu v Číne, keďže výpadky elektrickej energie a prebiehajúce sociálne opatrenia COVID-19 narušili produkciu tovární a prevádzku prístavov na Taiwane.

ASML (tieto čipy nájdete napríklad v SSD diskoch Verbatim), jeden z najväčších svetových dodávateľov pre výrobcov polovodičov, tento týždeň zvýšil svoj výhľad predaja na základe silných objednávok. Je to zároveň konkurenčný boj a snaha čo najlepšie na vzniknutú situáciu zareagovať. V tesnom závese budú spoločnosti dýchať na krk aj taiwanský TSMC a Intel.

Podľa Adama Khana, zakladateľa spoločnosti AKHAN Semiconductor, by širšia kríza v dodávkach mohla trvať až do druhého štvrťroka 2022. Andrew Feldman, generálny riaditeľ spoločnosti Cerebras Systems, sa s týmto časovým odhadom zhoduje a hovorí, že dodávatelia oznamujú dĺžku trvania na dodanie až po dobu 32 týždňov.

Zdroj: Reuters

Prečítajte si aj:

Nedostatok čipov (nielen) na Slovensku: V čom je problém a čo s tým? (Video a Podcast)

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.