Pirátske verzie Game of Thrones, The Walking Dead a Arrow môžu pripraviť nepríjemné prekvapenie. Patria totiž medzi najobľúbenejšie televízne relácie, ktoré hackeri používajú ako návnady na inštaláciu škodlivého softvéru do počítačov.

1. apríla vydala bezpečnostná firma Kaspersky Lab TOP rebríček pätnástich televíznych relácií, ktoré môžu byť malvérom, alebo v balíčku obsahujú malvér. A žiaľ, vyzerá to, že nejde o prvo aprílový žart. Už dlhšiu dobu je známe, že sa populárne relácie, filmy, či skladby zneužívajú v pirátskych verziách na šírenie škodlivého softvéru.

V rebríčku sa na prvom mieste umiestnil seriál Hry o tróny (Game of Thrones), ktorý je stále veľmi obľúbený. Celkovo bolo odhalených až 33 rôznych druhov škodlivých hrozieb. Najobľúbenejším typom útoku je torrent, ktorý sa tvári ako originálny súbor, avšak po jeho spustení sa spustí skript, ktorý spustí škodlivý kód a odošle vaše citlivé údaje na server útočníka.

Hra o tróny predstavovala v roku 2018 17 % celkového infikovaného pirátskeho obsahu, pričom 20 934 používateľov bolo nakazených“ uviedol výrobca známeho antivírusoveho programu. „Prvá a posledná epizóda každej sezóny, ktorú sme analyzovali, sa ukázala ako najnebezpečnejšia.“

Hackeri sa tiež pokúšali zamaskovať adware ako pirátske video súbory AVI. Kaspersky Lab napríklad zistil jeden útok, ktorý sa pokúsil spustiť program pomocou súboru s názvom: „The.Walking.Dead.S06E04.FASTSUB.VOSTFR.HDTV.XviD-ZT.avi.exe.“

Podľa Kaspersky Lab sa chvalabohu v globále tieto útoky znižujú a to asi dôsledkom toho, že sa samotní používatelia poučia a dávajú si väčší pozor na to čo sťahujú. Ale aj tak odporúčame, tak isto ako Kaspersky, si radšej predplatiť legálnu službu, ktorá dnes nestojí veľké peniaze a obľúbený seriál si môžete pozrieť hneď a bez hrozieb.

Zdroj: Kaspersky Lab

Prečítajte si aj:

Facebook ukladal heslá ako obyčajný text pre zamestnancov. Zmeňte si heslo!

Značky: