Zdá sa, že problémy môžu byť nakoniec oveľa väčšie.

Aktualizované 11.8.2022:

Technologickým svetom v týchto dňoch rezonuje správa o pozastavení predaja produktov spoločností OPPO a OnePlus v Nemecku. K vzniknutej situácii sme obdržali aj oficiálne vyjadrenie spoločnosti OPPO, ktoré do tejto problematiky vnáša o niečo viac svetla, keďže v pôvodnej správe (nižšie) zaznela aj informácia o jej možnom odchode z trhu celej západnej Európy.

Oficiálne vyhlásenie spoločnosti OPPO:

Rozhodnutie súdu nemá vplyv na ostatné trhy. Súdny príkaz sa obmedzuje na pozastavenie predaja a marketingu príslušných výrobkov prostredníctvom kanálov vlastnených spoločnosťou OPPO a v prípade niektorých výrobkov len na nemeckom trhu.“

Pôvodná správa z 9.8.2022:

Ani trhu s mobilnými telefónmi nie sú cudzie patentové spory. V nich aj veľké spoločnosti častokrát riešia detaily, ktoré môžu skončiť miliónovými žalobami. Tentokrát sa jedna z nich priamo týka aj spoločností OPPO a OnePlus.

Portál GizChina informuje, že súd v Mníchove v piatok zakázal predaj značiek OPPO a OnePlus po tom, ako spoločnosť Nokia podala žalobu na OPPO. Nie je však vylúčené, že OPPO sa môže po tomto spore nakoniec úplne stiahnuť z nemeckého trhu, na ktorom má 10 % podiel. V horšom prípade dokonca hrozí, že odíde z celej západnej Európy. 

Po nadobudnutí právoplatnosti rozhodnutia súdu sa OPPO okamžite rozhodlo pozastaviť predaj všetkých smartfónov prostredníctvom svojich webových stránok. K rovnakému kroku bola prinútená aj spoločnosť OnePlus, keďže so spoločnosťou OPPO zdieľa vývoj.

Nemecko zakázalo predaj telefónov OPPO a OnePlusZdroj: GizChina
Nemecko zakázalo predaj telefónov OnePlus

Je potrebné pripomenúť, že zariadenia oboch spoločností sú stále voľne obchodovateľné, pričom aspoň nateraz nie je známe, ako táto záležitosť dopadne. Hoci predajné siete Mediamarkt, Saturn alebo Amazon, môžu tovar nakupovať mimo Nemecka, spoločnosť Nokia môže nakoniec požadovať zabavenie tovaru colnými orgánmi, čím sa znemožní akýkoľvek predaj telefónov OPPO a OnePlus.

OPPO na svojich webových stránkach informuje, že používatelia môžu aj naďalej používať produkty spoločnosti bez akýchkoľvek obmedzení s prísľubom budúcich aktualizácií.

Aj ty, Vivo?

Patentová žaloba Nokie má priamy vplyv aj na spoločnosť Vivo. Vďaka prísnym nemeckým patentovým zákonom je tak možné, že Nokia zakrátko získa ešte viac cenných “skalpov” konkurencie.

Pokiaľ by sa však títo významní výrobcovia nakoniec skutočne stiahli z veľkej časti európskeho trhu, tak by to mohlo mať negatívny dopad na celý trh so smartfónmi.

Zdroj: GizChina

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.