Akvizícia mala hodnotu 1,7 miliardy amerických dolárov.

Doplnené 30. januára 2024: Amazon nakoniec akvizíciu spoločnosti iRobot neuskutoční. Obe spoločnosti sa dohodli na zrušení akvizície, keďže v rámci Európskej únie nezískali schválenie regulátorom. Spoločnosti preto podpísali dohodu o ukončení zmluvy. Tá rieši všetky nevyriešené záležitosti vyplývajúce z transakcie, vrátane toho, že Amazon zaplatí spoločnosti iRobot predtým dohodnutý poplatok za ukončenie zmluvy.

Pôvodný článok 6. augusta 2022: Amazon oficiálne oznámil, že sa dohodol s výrobcom robotických vysávačov, spoločnosťou iRobot, na jeho akvizícii. Hodnota obchodu je približne 1,7 miliardy amerických dolárov – 61 dolárov za akciu. Táto informácia bude asi pre mnohých prekvapením. iRobot patrí medzi lídrov v segmente robotických vysávačov a od roku 2002 priniesol na trh viacero technologických inovácií.

Jeho posledná novinka, Roomba j7+, patrí medzi najinteligentnejšie robotické vysávače na trhu. A práve táto inteligencia, ktorú chce iRobot do budúcnosti ďalej rozvíjať a odlíšiť sa ňou od ostatných výrobcov na trhu, je pravdepodobne hlavným dôvodom, ktorý podnietil Amazon k akvizícii výrobcu robotických vysávačov.

Z pohľadu Amazonu to dáva zmysel – za prvé sa dostane k anonymizovaným dátam z robotických vysávačov, ako sú mapy domácností a ďalšie informácie, ktoré môžu definovať meniace sa trendy v správaní používateľov. K týmto dátam by sa internetový gigant nemal ako dostať, nakoľko iRobot je dlhodobo známy tým, že používateľské dáta nepredáva tretím stratám.

A za druhé si doplní ďalšiu časť skladačky. Amazon má vo svojom portfóliu virtuálnu asistentku Alexa, inteligentné zvončeky Ring, zariadenia pre inteligentnú domácnosť a najnovšie získa aj robotické vysávače iRobot. Celý tento „ekosystém“ mu následne umožní lepšie pochopiť potreby a správanie ľudí v moderných domácnostiach a lepšie tomu prispôsobiť svoje produkty a marketing.

Amazon vo svojom oznámení nedefinuje, aké má plány so značkou iRobot. To ukáže až budúcnosť.

Zdroj: Amazon

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit