Riešenie podobné tabletu s dotykovým displejom, umelou inteligenciou a technológiou SmartThings predstavil Samsung počas výstavy CES 2022 v Las Vegas. Umožňuje presne prispôsobiť fungovanie prepojenej domácnosti vašim potrebám

Samsung Home Hub je nový spôsob správy domácich spotrebičov pomocou dotykového zariadenia, ktoré sa podobá na tablet. Samsung Home Hub ponúka tesné spojenie s radom inteligentných domácich spotrebičov a využíva umelú inteligenciu, aby sám rozpoznal vaše potreby. Má vám tak pomôcť pri domácich prácach aj keď žijete sám.

Samsung Home HubZdroj: Samsung
Samsung Home Hub

Podporované je široké spektrum zariadení

Samsung Home Hub je prepojený s domácimi spotrebičmi od rôznych výrobcov, teda nielen od Samsungu. Tieto teraz ovládate z jediného zariadenia. Ako riadiaca jednotka domácnosti vám poskytne prehľad o celej prepojenej domácnosti a samozrejme s ním môžete riadiť jednotlivé zariadenia. Môže to byť robotický vysávač, sú to svetlá, elektronické zámky dverí, chladnička, televízor a pod.

A sakra, znova je v tom umelá inteligencia

Služby SmartThings sú rozdelené do kategórií Cooking (Varenie), Clothing Care (Starostlivosť o oblečenie), Pet (Domáci miláčikovia), Air (Vzduch), Energy (Energia) a Home Care Wizard (Sprievodca starostlivosťou o domácnosť).

Ak keď neviete variť, SmartThings Cooking vám umožní vyhľadať jedlá, nakúpiť ingrediencie a navariť počas celého týždňa pomocou služby Family Hub. Jednoducho vám ukáže, čo sa ako robí a poradí pri nákupe ingrediencií priamo v obchode.

Samsung Home Hub poradí ako navariť chutné jedlá
Samsung Home Hub poradí ako navariť chutné jedlá

Keď nastane čas vyprať bielizeň, aplikácia SmartThings Clothing Care sa spojí s vašimi zariadeniami ako je práčka a sušička alebo skriňa na údržbu oblečenia Bespoke AirDresser a poradí vám ako postupovať pri čistení vašich odevov podľa typu textílie.

Služba SmartThings Pet vám umožní kontrolovať vášho domáceho miláčika pomocou smart kamery na robotickom vysávači Bespoke Jet Bot AI+. Rovnako poradí ako zmeniť nastavenie klimatizácie, aby bolo prostredie v domácnosti čo najpríjemnejšie pre vás a aj pre vašich miláčikov.

SmartThings Air sa dokáže spojiť s klimatizačnými jednotkami a čističkami vzduchu a môžete tak ovládať teplotu, vlhkosť a kvalitu vzduchu u vás doma. Spotrebu energie postráži služba SmartThings Energy, ktorá analyzuje vaše zvyklosti a cez režim úspory energie pomáha znížiť účty za energiu. To je pri dnešných cenách energií extra dôležité.

Samsung Home Hub stráži vás účet za elektrinuZdroj: Samsung
Samsung Home Hub stráži vás účet za elektrinu

SmartThings Home Care Wizard zase monitoruje všetky inteligentné spotrebiče, posiela upozornenia, keď je čas vymeniť nejaké diely a ponúka rady, pokiaľ niečo nefunguje. Taký hodinový manžel na všetko ….

Rozumie aj ľudskému hlasu

Samsung Home Hub je v skutočnosti špeciálny 8,4-palcový tablet, ktorý je umiestnený v dokovacej stanici alebo s ním chodíte po domácnosti. Ovládať sa dá aj hlasovo, preto je Samsung Home Hub vybavil dvoma mikrofónmi a dvoma reproduktormi. Mikrofóny zariadenia sú extra citlivé, takže Samsung Home Hub vás porozumie aj z väčšej vzdialenosti.

Samsung Home Hub bude k dispozícii od marca najprv v Kórei a následne potom po celom svete. Sami sme zvedaví, ako to v praxi funguje.


Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.