Ide o ďalší z radu pokusov o podvod na známej sociálnej sieti.

Na Facebooku sa môžeme stretnúť s celou paletou potenciálnych podvodov. Aj v posledných mesiacoch sme vás o viacerých informovali, teraz sme zaregistrovali ďalší – týka sa údajnej ponuky veľkokapacitných externých SSD diskov za mimoriadne nízke ceny.

Pozrime sa rovno na konkrétne veľkosti a cenovky. Na jednej z takýchto stránok, ktorá sa tvári ako e-shop, nájdeme SSD disky vo veľkosti od 500 gigagajtov až po dva terabajty (TB). Ten najlacnejší na nej stojí 31 eur, najdrahší 35.

Stačí rýchle overenie cien v známom porovnávači produktov Heureka.sk, aby sme zistili, ako sa takéto disky predávajú oficiálne. U toho najmenšieho, 500 GB, to ešte nie je podozrivé. Takýto disk sa dá podľa Heureky zohnať od zhruba 29 eur.

To, čo už pozornému človeku podozrivé pripadá, je minimálny cenový rozdiel medzi 500 GB a 1 TB modelom. Sú to len dve eurá. Rovnaký dvojeurový rozdiel je aj medzi 1 TB a 2 TB diskom, takže ten stojí na tejto stránke vraj len 35 eur. Tu už je rozdiel voči Heureke markantnejší, pretože SSD-čka tejto veľkosti tam začínajú okolo 130 eur.

To ale zďaleka nie je všetko. Táto a ďalšie stránky ponúkajú 6, 10 a 16 TB SSD disky, pričom rozdiely sú opäť len euro či dva. Vďaka tomu je najväčší 16 TB SSD disk nacenený na 40 eur. To je nielen absurdná cena, ale takéto disky sú zatiaľ veľmi zriedkavé a stoja tisíce eur. Každému, kto sa trochu v tejto oblasti orientuje, musí okamžite zablikať pomyselná výstražná kontrolka, že ide o pokus o podvod.

A čo je jeho cieľom? Nejde o žiadnu novinku, ale o klasickú snahu vymámiť z používateľa jeho osobné údaje, vrátate informácií k účtu či platobnej karte a následne ho obrať o peniaze, ktoré tam má uložené.

Podvody SSDZdroj: Touchit.sk

Aj iný typ podvodu

Druhý variant tohto podvodu spomína napríklad TheVerge.com, ktorého redaktori si všimli podozrivo lacné 16 TB SSD disky na jednom z najznámejších globálnych e-shopov Amazon.com. Ten je pre mnohých zárukou bezpečného nakupovania, ale zďaleka to neplatí vždy a aj na tomto obrom trhovisku treba byť veľmi opatrný.

Podľa redaktorov tohto portálu niektorí ľudia si tieto disky za zhruba sto dolárov objednali a následne ich rozobrali. Namiesto reálneho 16 TB disku však šlo o len o zariadenie, kombinujúce čítačku microSD kariet so 64 GB pamäťovou kartou. Podľa ArsTechnica.com sa ale tento paškvil v systéme Windows zobrazoval ako skutočný 16 TB disk, čo bolo zrejme spôsobené upraveným firmvérom plošného spoja.

Teda podvod ako vyšitý a o to nebezpečnejší, že podvodníci si vedia trikom zabezpečiť aj dobré recenzie na tieto falzifikáty. Najprv totiž predávajú reálne položky, ku ktorým získajú dobré recenzie, ale potom pôvodne ponúkaný tovar na stránke zamenia za spomínané podvrhy. Vo chvíli, keď sa oprávnene začnú hromadiť negatívne recenzie od podvedených zákazníkov, tak celú produktovú stránku proste vymažú.

PodvodyZdroj: Touchit.sk/Branislav Caban

Ani podľa TheVerge.com nejde o žiadny nový trik. V roku 2019 hovorca Amazonu povedal pre Consumer Reports, že len za jeden rok na riešenie tohto problému vynaložila ich spoločnosť viac ako 400 miliónov dolárov. Evidentne však podniknuté kroky neboli vôbec dostatočné, keďže takmer o štyri roky neskôr tento problém stále pretrváva.

No a ako sa proti takýmto podvodom na Facebooku brániť? Musíme zopakovať to, čo píšeme vždy v takýchto článkoch – v prvom rade treba mať zdravý sedliacky rozum a primeranú mieru opatrnosti až nedôverčivosti.

Ak niečo vyzerá až príliš dobre, zrejme tam bude niečo smrdieť. Rovnako ako v prípade obdobných pokusov o podvod, keď boli na Faceboku „rozdávané“ drahé telefóny, prípadne ponúkané za pár eur.

Najdrahší iPhone, ktorý stojí od 1200 eur vyššie, vám vo výpredaji za päť eur nedá nikto. Treba si všímať aj všetky podozrivé detaily, ako pravopisné chyby či čudné obrázky. No a obzvlášť v pozore treba byť, ak je súčasťou príspevku odkaz vedúci mimo Facebooku. Vždy si skontrolujte URL adresu a nezadávajte svoje osobné údaje, ak ste si nie absolútne istý pravosťou stránky.

Všetko podstatné o tom, ako sa brániť internetovým podvodom, nájdete aj v našom videu na YouTube kanáli Touchit.sk:

Zdroj: vlastné, TheVerge.com, ArsTechnica.com

Prečítajte si tiež:

Značky:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.