Slovenská pošta zaznamenala už viac ako 20 rôznych typov podvodných e-mailov, ktoré sa tvária ako reálne od pošty. Využívajú na to oficiálne logo Slovenskej pošty.

Adresáta vyzývajú k úhrade platieb za doručenie zásielky, k zmene doručenia či uloženia zásielky a v ostatnom čase aj na zaplatenie colných poplatkov.

Slovenská pošta upozorňuje, že nikdy nežiada úhradu žiadnych poplatkov prostredníctvom e-mailov alebo SMS, a to ani za colné konanie či DPH. Ako klient totiž za zásielku zaplatíte buď pri objednávaní tovaru, alebo pri prevzatí zásielky na pošte, kuriérovi alebo v balíkoboxe. Rovnako je to aj pri platbe colných poplatkov a dane z pridanej hodnoty – hradíte pri prevzatí zásielky. Určite nie na základe výzvy cez mail.

Slovenská pošta nabáda občanov k ostražitosti a vyzýva ich dôkladne si preveriť, odkiaľ je email zaslaný. Pochybná adresa phishingových emailov totiž jasne napovedá, že ide o podvod.

Klienti môžu nájsť ukážky podvodných emailov a SMS na webovej stránke Slovenskej pošty.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.