Predávať fotoaparáty pre bežných ľudí je po návale nových smartfónov dosť ťažké. Treba prísť s niečím, čo nie je také bežné, aby to malo šancu na úspech. Už len samotné kvalitné fotky či videá k tomu nestačia, to zvládne väčšina smartfónov.

PowerShot PXZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Kamera PowerShot PX na statíve

Neviete, že ste fotení

Canon tak prišiel s produktom s názvom PowerShot PX, ktorý sa vám vyplatí hlavne vtedy, ak chcete mať dobré fotky z akcie, ale nechcete alebo nemôžete pritom fotiť. Navyše prináša fotky, ktoré sú vyhotovené tak, že zúčastnení ľudia po chvíli ani nevedia, že sú fotení a sú viac prirodzení. Fotky vyzerajú inak ako keď na nich mierite fotoaparátom. Okrem toho, že fotí, dokáže vyhotoviť aj krátke videá.

Canon PowerShot PX
Canon PowerShot PX v tmavom a svetlom odtieni

Dizajn a funkcie

PowerShot PX je malý, šikovný, používateľsky jednoduchý fotoaparát v tvare vežičky. Automaticky zaznamenáva kvalitné snímky s rozlíšením 11,7 MP a video vo formáte Full HD 60p. Smart funkcie ako je automatické fotografovanie a filmovanie zabezpečia, že fotky sú naozaj dobre použiteľné.

PowerShot PXZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Obsah kompletného balenia Essential

Fotky z neho vyzerajú inak

Je to celkom nový spôsob vyhotovovania digitálnych spomienok. Jednoducho ho položíte na vhodné miesto napr. pri rodinnom stretnutí a po jeho skončení si pozriete, čo vlastne nafotil. Naplno si užívate každý okamih a zároveň ho zaznamenávate bez toho, aby niekto musel fotiť.

PowerShot PXZdroj: Canon
Takto fotí Canon PowerShot PX počas rodinnej oslavy

Je to vlastne váš osobný fotograf, ktorého ale nemusíte platiť a zároveň ho nikto nevidí.

Na čo si dať pozor?

Podľa našich skúseností je dôležité vybrať si vhodné miesto na postavenie fotoaparátu PowerShot PX. My sme testovali rozšírené balenie, ktoré okrem samotného fotoaparátu a prepojovacieho USB-C kábla obsahuje aj USB adaptér, 32 GB microSD kartu a tiež statív v bielej farbe. Ten ladí so samotným fotoaparátom a umožňuje lepšie fotky aj vtedy, ak nemáte inú možnosť a musíte ho položiť na zem. Statív pritom výrazne pomôže k tomu, aby fotky boli krajšie a videli ste ľuďom do tváre.

Canon PowerShot PX dokáže pripraviť aj pekné Selfie fotky

PowerShot PX je celkovo vhodným riešením, ak si chcete zaznamenať zaujímavé akcie a to s prirodzenými reakciami a „normálnym“ výrazom u ľudí.

PowerShot PX je ľahko prenosný a ak ho dáte napr. do protisvetla, upozorní vás na to a navrhne, aby ste ho premiestnili. Mali by ste ho počúvať, lebo naozaj dobre radí. Rovnako sa ozve aj potom ako všetky zábery z daného uhla vyhotovil a je čas ho presunúť inde.

Je vo vašich rukách

Fotiť a natáčať videá môžete aj sami, pričom kameru nasmerujete na konkrétne miesto a odfotíte záber alebo zrealizujete video. Toto sa dá realizovať pomocou špecializovanej mobilnej aplikácie MiniPTZ. Takto si kameru jednak nasmerujete, ale zároveň môžete aj nastaviť mierku. Tiež je možné realizovať fotenie a video hlasovými povelmi, teda bezdotykovo. Hlasovo v tomto prípade, ale znamená napr. v angličtine.

PowerShot PX
PowerShot PX umiestnený na statíve. Dole je zapínacie a komunikačné tlačidlo

Inteligentné funkcie

Nabíjanie sa realizuje cez USB-C port a PowerShot PXC má aj zabudovanú Wi-Fi sieť. Práve to je spojenie na iné smart zariadenia. Vo vnútri prístroja je viacero inteligentných funkcií: PowerShot PX dokáže rozpoznať tváre ľudí a udržiavať ich potom v zábere.

Ak sa osoba pohybuje, tak sa pohybuje aj kamera. Pohyb je horizontálne o 340°, ale v krajných polohách je pohyb mierne sťažený – práve preto tvrdíme, že zariadenie treba dobre umiestniť. Objektív je s rozsahom ohniskových vzdialeností v prepočte 19-57 mm a vertikálne sa objektív pohybuje o 110°.

Mobilná aplikácia

Aplikácia slúži ako digitálny album zrealizovaných fotografií. Všetky sa ukladajú na microSD kartu, odkiaľ sa dajú preniesť napr. do počítača. Aplikácia MiniPTZ je iOS a Android a poradí vám, ktoré zábery sú najlepšie. Zároveň po určitom čase zaregistruje ľudí a ťuknutím na registrovanú osobu jej udelíte vyššiu prioritu na realizáciu fotiek.

A je čas ukázať fotky, ktoré PowerShot PX realizoval v automatickom režime. Mimochodom, videá sú naozaj niekoľkosekundové a ich súčasťou je aj zvuk. Mikrofón sa nachádza vedľa objektívu.

Automatické nastavenie sa dá ešte detailnejšie prispôsobiť, môžete naklopiť a pootočiť objektív tak, aby ste videli práve to, čo je pre vás zaujímavé. Kamera môže fungovať na batériu, teda bez toho, aby ste museli viesť nejaké káble k jej postaveniu počas fotenia. PowerShot PX môže po pripojení k PC s ovládacou aplikáciou Wireless Webcam Utility slúžiť aj ako webkamera.

PowerShot PXZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Porty pre USB-C nabíjanie a pamäťovú microSD kartu

Cena: rozšírené balenie 469 €

Zapožičal: Canon

Prečítajte si tiež

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.