Možno ste si vyskúšali internetovú diskusiu na vlastnej koži a viete, že to nie je med lízať.

Môj príspevok nebude o tom, ako efektívne diskutovať na internete a zrejme vám dá viac otázok ako odpovedí. Ale kým to niekomu natriete na tých internetoch, budete mať šancu sa zamyslieť nad touto témou z iného pohľadu, viac z výšky.

Už samotná diskusia a jej začatie je niečo, na čo sa treba odhodlať. Viete, že keď niečo napíšete, objaví sa niekoľko ďalších komentárov. Niektoré k veci, niektoré od veci, niektoré na vašu osobu atď. Takže po jednom komentári by to chcelo reagovať na ďalšie. Nie vždy na to máme chuť a čas. Ak si chcete v zjednodušenej forme pripomenúť, čo je to takmer exponenciálny rast, napíšte príspevok do diskusie.

Už dlhšiu dobu sledujem, že sa vytvára spoločnosť názorov. Na všetko treba mať názor a niekam sa zaradiť. Videli sme to pri očkovaní. Akom? Viete akom, nepamätám si, že by sa kedykoľvek rozoberala téma očkovania takto ako táto. Už to, že to vôbec s niekým potrebujeme rozoberať, ma trochu znepokojuje. Sám poznám námety, pri ktorých ma uráža, keď niekto nemá názor alebo sa nevie vyjadriť. Ako je to možné sa nevedieť vyjadriť? Predsa je jasné, čo sa deje vo svete, aké sú štruktúry organizácií a kto všetko vám chce strpčiť život.

Ani vy a ani ja nemáme názor na všetko. A je to normálne. Keď bude treba, nejaký si vytvoríme, častokrát momentálne nevieme zaujať stanovisko a je to prirodzené.

Záverom si neodpustím a nemám to z vlastnej hlavy, lebo takto som sa nad tým nezamyslel. Všeobecne, panuje názor, že liberáli sú tí dobrí a konzervatívci sú tí horší, tí čo sa nechcú prebudiť v 21. storočí a sú netolerantní, obmedzení, so starými názormi atď. Počkať, ale ak sú liberáli ten opak a tá správnosť sama o sebe a teda aj tolerantní, nemali by teda rešpektovať to, že niekto nezdieľa ich názory?

Poznáte dobre také to „ona je zlatokopka“….v zátvorke poďme ju súdiť a pomyslieť si o nej. Kto? My ju máme súdiť alebo mať tú drzosť si „pomyslieť niečo“? Náš život je prototyp dokonalosti? Pokojne sa zasmejme. A čo s tým urobíme, keď je zlatokopka? Ona dostala, čo má rada, on dostal takisto to čo má rád, dokonalá symbióza. Aj ja si o druhých niečo pomyslím a budem ich súdiť, ale až ja budem dokonalý, dovtedy nie.

Takže, možno naozaj nepotrebujeme nič pretláčať na internete, ani nikoho presviedčať, urážať alebo zosmiešňovať a najmä si o ľuďoch „pomýšľať“. Všimnite si, ako často to robíte (dobre, robíme).

Iba sa zúčastníme vecí, ktoré sú pre nás. Tie, ktoré nie, necháme byť. Ten, kto má opačný názor nám predsa neškodí, tak kde je problém? Potrebujete vedieť názory a volebné preferencie predavačky v potravinách, kam chodíte? Vyžadujete to od kuriéra, od strojvedúceho alebo pilota? Od doktora alebo hasiča? Nie. Asi ste pochopili môj skromný odkaz.

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.