O Apple zariadeniach je známe, že si dlho „držia“ cenu, ale tento zberateľský kúsok je z finančného hľadiska extrém.

Ide konkrétne o úplne prvú generáciu telefónu iPhone z roku 2007, ktorý bol nedávno predaný v aukcii za 39 340 dolárov. Prvé iPhony síce nie sú až takou vzácnosťou, ale tento bol stále zabalený a továrensky zapečatený v krabici, čo jeho hodnotu dramaticky zvýšilo. Aukčná spoločnosť LCG Auctions dokonca uviedla, že ide o rekordnú cenu za prvú edíciu jablčného telefónu.

Prvý iPhone pritom nebol vo svojej dobe nejakým super vybaveným telefónom. Práve naopak, v porovnaní s vtedajšími smartfónmi mal veľa slabín a nedostatkov. Dvojmegapixlový zadný fotoaparát nemal ostrenie a nedokázal natáčať video (až po softvérovej úprave tzv. jailbreakom), neexistovala naň klasická hlasová turn-by-turn navigácia, bluetooth konektivita bola obmedzená a množstvo úkonov vrátane kopírovania hudby do telefónu bolo potrebné robiť cez iTunes v počítači.

Šlo však o dobre vyladený a na tú dobu rýchly telefón, ktorý medzi vtedajšími smartfónmi vynikal. Hlavne dotykové ovládanie prstami bolo návykové a stal sa tak základom celej línie smartfónov ako ich poznáme dnes. „Inšpiroval“ aj tvorcov operačného systému Android.

Aj preto boli zberatelia za asi najväčší míľnik v dejinách smartfónov ochotní zaplatiť takú horibilnú sumu. Veď pre porovnanie, bežné iPhony prvej generácie sa predávajú za asi 330 dolárov a nefunkčné kusy okolo 30 dolárov. Prečo zostal tento jeden nevybalený, aukčná spoločnosť nevysvetlila.

Zdroj: Cultofmac.com

Prečítajte si tiež:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.