Špecializovaný bezdrôtový systém Orbi chce konkurovať aj takým zariadeniam ako je Google Home. Existuje viacero verzií tohto systému a ide o spojenie routera a satelitu, ako nazýva doplnkové extendery výrobca. Obe zariadenia majú na zadnej strane 4 LAN porty, čo poskytuje naozaj široké možnosti konektivity. Nehovoriac o tom, že dizajnovo vyzerajú ako štýlové doplnky do domácnosti. Týmto zariadením sa radi pochválite.

Základom je pripojenie internetu do routera. Následne bol v našom balení ďalší Orbi prvok, a to konkrétne jeden satelit. Pridať ich môžete viac a je to záležitosť rozbalenia, pripojenia do elektriny a stlačenia párovacieho tlačidla. Nájdenie routera je automatické. Následne budete vedieť na základe farebne podsvieteného oválu na zariadení, v akom stave je signál.

Satelity by ste mali rozmiestniť tak, aby prijímali signál z routera, no neboli v bezprostrednej blízkosti. Kto má viacposchodový dom, tak na jedno poschodie dá router a na druhé satelit. Ideálne v diagonálnom rozmiestnení. Tým si zabezpečíte dokonalé pokrytie.

Rozhranie je v slovenčine a rozdeľuje sa na základné a pokročilé. Škoda, že ani v pokročilom sme nenašli konfiguráciu 2,4 GHz a 5 GHz siete samostatne. Hoci tu nájdete rad pokročilých možností, stále je to riešenie skôr pre bežných používateľov. Teda pre takých, ktorí nechcú nič zložito konfigurovať, ale potrebujú silné pokrytie na veľkej a členitej ploche.

Ide o to, že Orbi automaticky vytvorí Wi-Fi sieť so zadaným názvom a postará sa o zvyšok. Nemáte teda možnosť vidieť, na ktorý z bodov ste reálne pripojení. My sme testovali dosah a popravde, nemali sme také veľké priestory, aby sme sa dostali nad limit. Všade bolo pokrytie na úrovni minimálne 70 %, a tak sme reálne nepotrebovali zisťovať, ku ktorému satelitu je náš notebook práve pripojený.

Zariadenie si automaticky spravuje smerovanie signálu podľa polohy zariadení. Pri testovaní sme sa dostali na rýchlosti 6,9 MB/s stabilne kdekoľvek v rádiuse pokrytia systémom Orbi na 2,4 GHz sieti a 18,3 MB/s pri 5 GHz sieti. Avšak niekedy sme bežali na pomalšej sieti, keďže sme nemohli ovplyvniť, ku ktorej sa podľa jedného SSID pripájame.

V rámci celkových možností tu máte všetko, na čo ste u Netgearu zvyknutí. Čiže rodičovskú kontrolu, definovanie pravidiel prevádzky, vytvorenie hosťovskej siete ideálne napríklad do kaviarní alebo iných podnikov a tiež zdieľanie dát z pripojených zariadení. Router aj satelit majú USB port, do ktorého môžete vložiť flashdisk alebo do neho pripojiť napríklad tlačiareň.

Hodnotenie
+ super veľké priestorové pokrytie,
+ všetko sa nastaví automaticky,
+ trojpásmová Wi-Fi,
+ unikátne riešenie
– žiadne podstatné

Cena: 454 EUR
Zapožičal: Netgear

Verdikt

Netgear Orbi odporúčame pre tých, čo majú veľký dom a chcú skutočne komplexné pokrytie cez AC Wi-Fi v každom priestore a kúte. Je to nadmieru vydarený systém, ktorý bez preháňania len vybalíte, zapojíte do elektriny a surfujete na internete.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom vydaní TOUCHIT č. 12/2017, ako súčasť testu sieťových zariadení, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.