Trojica testovaných notebookov sa od seba diametrálne odlišuje. V tomto článku tak nebudeme porovnávať najtenšie modely na trhu, no máme tu notebooky pre úplne odlišný spôsob využitia. Kým prvý je rýdzo domáci/kancelársky stroj, druhý je cestovný. Tretí je tiež určený viac na cestovanie ako do kancelárie, no je extra odolný. Séria Panasonic Toughbook je mnohým dobre známa a my sme mali možnosť pozrieť sa, ako vyzerá notebook do skutočne náročných podmienok.

Acer Aspire E15

Acer tento raz prekvapil hneď dvakrát. Po prvé je to nadštandardne priaznivá cena notebooku s Full HD displejom, druhý faktor je z oblasti dizajnu. Nový Aspire E15 patrí do čerstvej série tohtoročných modelov, ktoré majú špeciálny vzor. Na plastovom tele je totiž aplikovaný textilný vzor. My sme testovali tmavočervený variant. To znamená, že povrch veka displeja je v čiernej farbe, možno miestami nám viac ako textíliu pripomína drevo. Podobne je na tom aj spodná časť zasahujúca do bokov. Vnútro, teda rám a opierka na ruku, sú v tmavočervenej farbe. Takisto s jemným vzorom.

acer-aspire-e15-15-6-1200-899-16_vyd5_nowat

Vďaka tomu pôsobí ako celok stabilne a pri opretí rúk dáva istejšiu polohu. Nie je to hliník, no ten niekoho nepríjemne chladí a nám sa celkom pozdávalo, ako sa vedel výrobca pohrať aj s bežným plastom. Navyše, je tu do určitej miery eliminácia odtlačkov prstov. Touchpad je hladký a dá sa bežne používať. Je však dosť dlhý na vertikálnej strane. Pri písaní oň sprvu môžete zavadiť a posunúť si kurzor inde. Je to ale otázka zvyku. Na druhú stranu, Full HD displej na rozmere 15,6″ bude využiteľný práve s veľkou plochou tejto dotykovej podložky. Páčil sa nám aj veľký stupeň otvorenia veka. Je približne na úrovni 140°. Znamená to, že na displej uvidíte pri jeho maximálnom vyklopení aj postojačky s notebookom na stole.

Zaujímavým prvkom je aj tlačidlo na zapnutie vnorené do línie s klávesnicou. Je tak úplne vpravo hore v numerickom bloku. Počas bežného používania sme si ho ale nemýlili ako pri iných notebookoch s podobným konceptom.

Parametre a technológie
Celkovo veľmi dobrá cena za univerzálny notebook je úmerná aj technickým parametrom. Mnohým však bude CPU Intel Core i3-4005U 1,7 GHz postačovať a nevidíme v tom zásadný problém. Možno 4 GB RAM nebude to pravé orechové pre Windows 10, no výrobca aspoň použil aj mierne rýchlejší disk. Je tu síce 5400-otáčkový model s kapacitou 500 GB, no má 8 GB SSD flash pamäť. Máme vyskúšané, že zrýchli štart systému aj aktívnu prácu na viacerých aplikáciách v rámci multitaskingu. Ich prepínanie je jednoduchšie. Nebudeme sa tváriť, že je to SSD disk, no aspoň takýto medzikrok. Do veľkého tela sa zmestila aj optická mechanika. Výbava portov je štandardná. K dvom rýchlym USB portom bol pridaný jeden USB 2.0 na pravú stranu k optickej mechanike. Toto je dobré riešenie. Do tohto portu pravdepodobne zapojíte myš a dva USB 3.0 vám zostanú voľné na druhej hrane.

Notebook je veľmi tichý aj pri vyššom zaťažení. Takisto nás potešilo aj nižšie zahrievanie. Je fakt, že priestoru je vo vnútri viac ako pri menších zariadeniach a v našej konfigurácii nebola ani samostatná grafická karta.

Zaujímavá je aj výdrž v kancelárskom režime. Podľa testov sme dosiahli výdrž takmer sedem hodín, no reálne pri miestami väčšom zaťažení sa môžeme baviť o štyroch hodinách bez obmedzení. Pri simulácii sledovania filmu je v tabuľke uvádzaná nižšia hodnota, no tu pracujeme hlavne s jasom a ak pozeráme film, nehráme sa na výdrž, ale na poriadny obraz.

Hodnotenie
+ dizajnové spracovanie, tichý, použitie hybridného disku, cena, Full HD
– žiadne podstatné

Cena: 549 EUR
Zapožičal: Acer

ASUS Transformer Book T300 Chi

Podľa názvu zariadenia je jasné, že ide o konvertibilné zariadenie. ASUS poňal ultrabook po svojom. Zariadenie nie je ultrabookom podľa intelovských špecifikácií, no veľmi sa naň podobá. Je to v skutočnosti tablet prezlečený za notebook. Má totiž samostatnú klávesnicu a magnetické spojenie konektorov a klávesnice je bezdrôtové. V skutočnosti je držiak len na účel vyklopenia displeja, klávesnica je spojená cez Bluetooth. Má veľmi tenký profil, takže pri písaní máte pocit akoby ste písali priamo na stole. Iste, je tu isté vyvýšenie a náklon na pohodlnejšiu prácu.

Asus-Transformer-Book-T300-Chi-03_vyd5_nowat

Naboku má klávesnica microUSB konektor, ten však slúži iba na nabíjanie klávesnice. Naše reálne skúsenosti s používaním sú také, že vydrží zhruba 5 dní pracovnej prevádzky. Povedzme ale, že toto nie je také podstatné. Klávesnicu viete kedykoľvek aspoň trochu nabiť, keďže používa rovnaký konektor ako smartfóny. Nie je podsvietená, čo nám trochu chýbalo. Dobre sa na nej píše a je prispôsobená 12,5″ telu notebooku. Horšie je to s touchpadom. Je úzky, kopíruje pomer strán displeja, to je v poriadku. No v hornej časti je príliš tvrdý stisk. Ideálne by bolo pripojenie myši, no tu narážame na vskutku netradičný koncept. Použiť môžete len bezdrôtovú myš.

Toto zariadenie sa tak podobá na bežný notebook, že ho tak aj vnímame. Nemáte tu ani jeden konektor USB na pripojenie externého HDD alebo flash disku. Ak vám teda niekto potrebuje nejaké dáta poslať, musí použiť microSD kartu alebo internet. V balení je aj redukcia na USB B konektor, no po zapojení myši alebo HDD sa nič nestalo. Je to pravdepodobne tým, že zapojením do klávesnice by sme si nijako nepomohli. Konektory sú len držiaky a prenos dát sa už očakáva bezdrôtový.

Telo je z hliníka a vyzerá veľmi efektne, tu nemáme žiadne výhrady. Dizajn ako sa na ASUS patrí. Pozor si treba dať pri otváraní. Párkrát nám takmer spadol na zem, preto ho treba držať pevne v ruke a potom otvárať pomerne pevný mechanizmus.

Parametre a technológie
Notebook (tablet) je postavený na CPU Intel Core M-5Y10c 0,8 ÷ 2 GHz. Znamená to, že je nehlučný, pretože tento stroj nepotrebuje aktívne chladenie. Aj to je dôvod prečo výrobca použil hliník. Pri vyššej záťaži sa tabletová časť zahrieva viac, no nie je žiadny problém si ho chytiť do ruky tak, aby práve táto časť v oblasti prechodu kratšej a dlhšej hrany bola hore. Displej sa otočí podľa potreby. Zaujímavé je vysoké rozlíšenie. Plné sme nevyužili, no zníženie o jeden stupeň a stále vyššie ako Full HD prináša celkom zaujímavý zážitok na prácu. Chce to ostrý zrak, ale aj v cestovnom balení získate nadštandardnú plochu na zobrazenie obsahu. Súčasťou balenia je pero na dotykové ovládanie napájané jednou AAA baterkou. Pero navyše ľahko prichytíte na kĺbovú časť displeja. Reaguje na magnetickú príťažlivosť. To sa nám páčilo. Navyše rám displeja v spodnej časti je presne taký vysoký, aby tam položené pero nebránilo v pohľade na displej. Toto sa podarilo a aj pre tých, čo pero nevyužijú, môžu ho takto nosiť so sebou. V režime tabletu na poznámky je to veľmi dobrá vec. Odporúčame aj skeptikom, treba to skúsiť. Kapacita RAM je 4 GB, viac nás ale prekvapilo dátové úložisko. SSD tu má len 126 GB. Keď zoberieme do úvahy, že tu nepripojíte externý disk, vyzerá to na cloudové úložisko. Toto však nie je univerzálny notebook. Je to špeciálne zariadenie, ktoré sa na notebook veľmi podobá, a tak ho treba aj brať.

Hodnotenie
+ efektný dizajn, hliníkové telo, prijateľná hmotnosť, nehlučný, pohodlná klávesnica
– menej pohodlný touchpad, žiadne porty

Cena: 799 EUR
Zapožičal: ASUS

Strany z TOUCH_IT_2015_05_inz-2tab-ntb_nowat

Panasonic Toughbook CF-19

Toto je najzaujímavejší kúsok nielen z tohto testu, ale celkovo za obdobie niekoľkých mesiacov. Vieme, že výrobcovia sa radi predháňajú, kto vyrobí tenší notebook. Model Toughbook ide inou cestou a poskytuje najodolnejší notebook. Tu sa hrá v prvom rade na výdrž po fyzickej stránke, povedzme si priamo, súťaž krásy by Toughbook nevyhral ani omylom. Dizajn je „kufríkový“ a po zaklapnutí displeja a zaistení rovnakým spôsobom ako keď zamykáte kufor, ho môžete rovnako tak aj prenášať. Na zadnej strane má totiž popruh. Telo je ale odolné, z horčíkovej zliatiny a pogumované po hranách. Zároveň ide o konvertibilný notebook. Zmena je v tom, že kĺb je zaistený a na jeho odistenie treba posunúť páčku do strany. Vtedy sa dá displej otáčať a preklopiť do režimu tabletu. Pod displejom je šachta na dotykové pero. Dotykový displej sa s ním ovláda najlepšie, keďže Windows 7 Professional ešte na toto nie je úplne prispôsobený. Súčasťou licencie je ale bezplatný upgrade na Windows 8.1 Pro.

panasonic_toughbook_tip_nowat

Notebook je vhodný do terénu na kolená alebo kdekoľvek s potrebou mať absolútne vybavený stroj na prácu. Telo notebooku je kvôli 10,1″ displeju menšie a tomu odpovedá aj klávesnica. Písanie na nej je vcelku pohodlné, no nie je to na písanie niekoľko stostranovej knihy. Horšie použiteľný bol pre nás aj touchpad. Ten nie je ani vo verzii mini, ale v takpovediac mikro verzii. Navyše, na stlačenie tlačidiel myši treba poklepať na touchpad silnejšie, odporúčame teda použiť gumové tlačidlá. Je to menej pohodlné. Na druhú stranu, toto nie je kancelársky stroj. Teda ak potrebujete niečo napísať na stavbe alebo ukázať akékoľvek materiály, niečo poslať z terénu, nenájdete nič vhodnejšie. Spĺňa vojenské štandardy v oblasti odolnosti proti pádom, vlhkosti, prachu a vibráciám – MIL-STD 810G. V presnejšej špecifikácii to znamená, že disk by mal prežiť aj pád z výšky 1,8 m. Ten je uchytený v špeciálnej anti-vibračnej kolíske s pohltením nárazu. Zaujímavé, no možno by stačilo použiť SSD disk, čo ale nie je prípad tohto notebooku. Takisto môžete notebook bežne pohodiť na mäkký podklad a nič sa mu nestane. Za toto Panasonic ručí a súčasťou je aj trojročná štandardná záruka.

Parametre a technológie
Konfigurácia notebooku je prispôsobená na bežné používanie. Je to notebook, ktorý sa dá bežne používať, no nie je to super rýchly stroj. Netvrdíme, že použitie CPU je hlavný problém, ide skôr o kapacitu RAM a klasického disku.

Poďme ale na veci, ktorými tento notebook vyniká. Je to univerzálny preborník v oblasti portov. Netreba zdôrazňovať, že všetky sú zaslepené gumovými krytmi. Držia pevne a občas treba viac sily, aby ste ich odňali. To je v poriadku, keďže je zároveň potrebné dosiahnuť odolnosť.

Pevný disk sa dá jednoducho vybrať. To je výborná vec, ktorú v kancelárii asi potrebovať nebudete, no napríklad v prípade ohrozenia môžete zobrať disk s dátami a notebook, ak to preženieme – zahodiť. Silové zložky a rôzne krízové štáby takéto niečo potrebujú. Takisto je ľahko vymeniteľný akumulátor. Stačí zboku otvoriť šachtu, vybrať a založiť nový. Portová výbava je kompletne uvedená v tabuľke, tu spomenieme aj prítomnosť sériového portu. Nielen vojaci, ale aj zdravotníci ho využijú na pripojenie vlastných zariadení, napríklad aj na spojenie so satelitným modulom. V našej výbave, hoci ide o voliteľný prvok, bol aj 4G modul. Je v zadnej časti, takisto pod gumovou záslepkou.

Displej má nízke rozlíšenie aj na 10,1″  rozmer. 1024 × 768 px je predsa len málo. Zohľadňujeme ovládacie rozhrania aplikácií. Opäť námietka vychádzajúca zo zatienenej a klimatizovanej kancelárie. Akonáhle však vytiahnete tento notebook von na priame slnko, objavíte jeho výhody. Má špeciálnu polarizovanú vrstvu proti odrazom a je veľmi jasný. Nastavovať sa dá aj v čase, keď nie je naštartovaný systém. Jas, ako aj otáčanie orientácie displeja, virtuálnu klávesnicu, zamykanie systému alebo potvrdenie Enter obsluhujú tlačidlá na prednej hrane. Tam sú aj signalizačné diódy.

Hodnotenie
+ extrémne odolný stroj, nadštandardná konektivita, 4G modul, konvertibilná verzia, super jasný displej s polarizačnou úpravou
– malá klávesnica, touchpad

Cena: 3500 EUR
Zapožičal: Panasonic

Strany z TOUCH_IT_2015_05_inz-3tab-ntb_nowat

Verdikt touchIT

Acer Aspire E15 je univerzálny notebook za veľmi dobrú cenu. Ocenili sme Full HD rozlíšenie displeja ako aj optickú mechaniku. Jej použitie môže byť už dnes diskutabilné, no priestor na ňu bol, tak prečo ho nevyužiť. Navyše, získate tichý notebook spolu s tichou klávesnicou pri písaní. ASUS Transformer Book T300 Chi je zaujímavý koncept „ultrabooku“ na cesty. Je to vlastne tablet s klávesnicou, no veľmi dobre zamaskovaný za obdobu klasického notebooku. Dlhá výdrž, akceptovateľný kancelársky výkon a pohodlná klávesnica z neho robia výborný cestovateľský koncept. Daň za unikátnosť je absencia portov a potreba vnímať tento tablet s klávesnicou ako druhé zariadenie. Panasonic Toughbook CF-19 je zariadenie, na ktoré sa najprv pozerali cez prsty. Predsa len toto si doniesť na poradu nezabezpečí úplnú produktivitu. Ak sa ale rozprávame o tom, že tento notebook bude s vami cestovať do extrémnych podmienok, nič lepšie a odolnejšie nezoženiete. Toto je super odolný stroj a tí čo ho používajú, vedia jeho výhody oceniť.

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.