Prepojenie mozgu s počítačom by malo vyriešiť viaceré postihnutia, ktorými ľudia trpia.

Pred polrokom, začiatkom decembra 2022, generálny riaditeľ spoločnosti Neuralink Elon Musk avizoval, že sú pripravení do šiestich mesiacov začať s pokusmi na ľuďoch s cieľom prepojiť ľudský mozog s počítačom, respektívne špeciálnym čipom.

Teraz je to už o niečo viac ako šesť mesiacov od tohto oznámenia a testy na ľudoch Neuralink stále nezačal. Na podujatí VivaTech v Paríži preto Musk pozmenil pôvodné vyjadrenie a vyhlásil, že k testovaniu na ľuďoch dôjde niekedy v priebehu aktuálneho roka. Zároveň zopakoval, že Neuralink je na tieto testy pripravený.

Hoci sme si zvykli na to, že Muskove predpovede sa napokon nenaplnia v avizovaných termínoch a ani toto posunutie teda nie je prekvapujúce, počas polroka predsa len došlo k významnému posunu. Medzitým totiž Neuralink dostal povolenie na úvodné klinické skúšky na ľuďoch od amerického Úradu pre kontrolu potravín a liečiv (FDA). Stalo sa tak len pred niekoľkými týždňami.

Spoločnosť Neuralink založili Elon Musk, Max Hodak a Paul Merolla v roku 2016 a pred tromi rokmi firma ukázala prototyp implantačného robota, ktorý prirovnala k šijaciemu stroju. Pomocou neho by mala byť schopná implantovať do mozgu veľmi tenké vlákna na snímanie mozgovej aktivity. Zároveň predstavila systém, ktorý snímal informácie z mozgu laboratórneho potkana pomocou 1500 elektród.

Takéto prepojenie mozgu s počítačom, resp. čipom by podľa predpokladov predstaviteľov Neuralinku malo pomôcť vyriešiť napríklad slepotu, ochrnutie a ďalšie závažné zdravotné problémy u ľudí. Musk výslovne povedal, že ak sa napríklad človek narodí slepý, mozgový čip Neuralink mu bude schopný vrátiť zrak. Zatiaľ to znie ako sci-fi, ale počkajme si na výsledok.

Zatiaľ čo Neuralink pokračuje v príprave klinických skúšok na ľuďoch, súčasne je vyšetrovaná pre údajné zlé zaobchádzanie so zvieratami počas doterajšieho testovania. Bývalí zamestnanci spoločnosti Neuralink tvrdia, že spoločnosť vykonávala operácie na ošípaných, opiciach a ovciach nevhodným spôsobom, ktorý nespĺňal legislatívne štandardy a viedol k nadmernému počtu úmrtí zvierat.

Zdroj: TweakTown.com

Prečítajte si tiež:

Značky:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.

Komentáre sú uzavreté