Neuralink chce vo vývoji prepojenia ľudského mozgu a počítača postúpiť o riadny krok vpred.

Približne do polroka by spoločnosť Neuralink mala byť schopná implantovať svoje zariadenie na prepojenie mozgu a počítača do hlavy človeka. Na nedávnej prezentácii to potvrdil jej generálny riaditeľ Elon Musk.

Cieľom je vytvoriť také rozhranie, ktoré by bolo možné implantovať do mozgu a jeho prostredníctvom ovládať počítač výhradne mozgovou činnosťou. Prospešné by to mohlo byť napríklad pre ľudí so zdravotnými postihnutiami, ale sám Musk v minulosti avizoval, že je pripravený dať si implantovať takéto zariadenie aj do vlastnej hlavy.

Časový plán sa však firme už opakovane nepodarilo dodržať. Najprv avizovala takéto pokusy na ľuďoch na rok 2020, potom termín presunula na aktuálny rok 2022. Ten sa však taktiež nepodarilo naplniť.

Pomôcť dopracovať sa k pokusom na ľuďoch v blízkej budúcnosti má pomôcť aj spomínaná prezentácia, keďže Musk na nej avizoval, že Neuralink hľadá nových pracovníkov na rôzne pozície, pretože prechádza od prototypu k produktu.

Spoločnosť Neuralink založili Elon Musk, Max Hodak a Paul Merolla v roku 2016. Pred tromi rokmi firma ukázala prototyp implantačného robota, ktorého prirovnala k šijaciemu stroju. Pomocou neho by mala byť schopná implantovať do mozgu veľmi tenké vlákna na snímanie mozgovej aktivity. Zároveň predstavila systém, ktorý snímal informácie z mozgu laboratórneho potkana pomocou 1500 elektród.

Pred dvoma rokmi sa Neuralinku podarilo implementovať svoju technológiu do hláv ošípaných a o pár mesiacov aj opiciam, teda primátom. Firma okrem iného zverejnila video, v ktorom opica hrá hru Pong a ovláda ju len pomocou svojho mozgu. V prípade testovaných opíc však údajne až 15 z 23 subjektov zahynulo a Neuralink bol kritizovaný za nehumánne zaobchádzanie s nimi. Obvinenia z týrania zvierat Musk odmieta a zopakoval to aj počas nedávnej konferencie.

Prečítajte si tiež:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.