V júli sme navštívili fabriku na výrobu čipov v Európe. Nachádza sa neďaleko Drážďan, patrí spoločnosti Bosch a je najmodernejšia svojho druhu v Európe.

Spoločnosť na stretnutí s novinármi predstavila viaceré projekty, kde sa používajú polovodiče vyrobené z čipov z tejto fabriky. Osobne nás najviac zaujal planárny robot, ktorý pomocou umelej inteligencie zaisťuje bezkontaktnú prepravu objektov.

Automobilové snímače na bezpečnú jazdu

Používajú sa napr. pri asistovanej a budúcej automatizovanej jazde. Snímače sú tu vlastne oči a uši auta a vozidlo musí byť schopné spoľahlivo rozpoznať a hneď reagovať na objekty a osoby na ceste. Bosch na to využíva kombináciu viacúčelovej kamery a senzorov predného a rohového radaru. Tieto sú nainštalované na prednej a bočnej strane vozidla.

Auto so snímačmi Bosch
Auto so snímačmi Bosch

Radarový snímač rozpoznáva objekty v prednej časti vozidla zisťuje rýchlosť okolitých objektov a aj polohu voči vozidlu. Ak rozpozná nebezpečenstvo kolízie, systém varuje vodiča. Ak tento nereaguje, systém automaticky spustí núdzové brzdenie.

Predná videokamera kombinuje tradičné algoritmy spracovania obrazu s metódami umelej inteligencie. Kamera Bosch tak dokáže rozpoznať, čo „vidí“.

Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Rozpoznanie chodca pred autom

Okrem kamerových, radarových a ultrazvukových riešení vyvíja Bosch aj lidar s dlhým dosahom. Na bezpečnú jazdu je potom dôležitá správna súhra všetkých riešení.

Planárne roboty

Bosch pomocou planárneho robota umožňuje rozvoj princípu Priemysel 4.0. Tovar sa s pomocou robota doslova vznáša, pričom využíva permanentnú magnetickú levitáciu. Je to nová technológia vyvinutá výskumníkmi spoločnosti Bosch.

Planárny robot Bosch
Planárny robot Bosch

Tieto roboty sú omnoho univerzálnejšie a prispôsobivejšie než klasický pásový dopravník a umožňujú flexibilnú a bezkontaktnú prepravu, polohovanie a manévrovanie s komponentmi alebo predmetmi akéhokoľvek druhu. Využiť sa dajú v rôznych priemyselných odvetviach a aplikáciách. Využívajú sa pri výrobe polovodičov, liekov, v potravinárskom priemysle a to aj s dodržaním hygienických noriem. Kombinujú pritom flexibilný presun materiálu s presným polohovaním.

Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Planárny robot

Planárny robot Bosch sa skladá z dvoch hlavných súčastí, z ktorých každá je vybavená permanentnými magnetmi. Prvá časť je pohybové zariadenie (tzv. mover), ktorý predstavuje dopravnú plošinu. Druhá časť je stator, na ktorom sa pohybové zariadenie vznáša. Magnety v statore vytvárajú silné magnetické levitačné pole pre mover, ktorý sa tak nehlučne vznáša asi dva centimetre nad statorom. Vďaka presnému usporiadaniu magnetov je možné ovládať polohu pohybu vo všetkých smeroch.

Akumulátorové skrutkovače s elektronickou detekciou uhla

Skrutkovače GSR a GSB 18V-150 C Professional Biturbo sú zatiaľ najvýkonnejšie 18 V akumulátorové príklepové skrutkovače na svete. Sú vhodné na bežné drevené konštrukcie, ale aj na stavbu strešných nosníkov alebo fasád. Využiť sa dajú všade, kde sa vyžadujú skrutky alebo vrtáky veľkého priemeru. Nastavujú sa priamo pomocou smartfónu. Ich hlavnou výhodou je funkcia elektronickej detekcie uhla. To je výhodné napr. pri montážach, kedy potrebujete vyvŕtať dieru pod uhlom presne 45°, čo býva časté napr. pri stavbe krovu.

Presné vŕtanie pod uhlom 90°
Presné vŕtanie pod uhlom 90°

Náradie GSR a GSB 18V-150 C Professional sa vyznačuje aj vysokou úrovňou ochrany používateľa vďaka systému KickBack Control. V prípade náhleho a nepredvídateľného rotovania skrutkovača okolo osi vŕtania (napríklad keď vrták uviazne v uzlovom otvore) totiž integrovaný senzor vypne motor a to za zlomok sekundy. Tým sa zabráni neočakávanému spätnému rázu a zníži sa riziko zranenia.

Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk

Krížový laser pre domácich majstrov

Quigo Green premieta na stenu presný laserový kríž. Používa zelené laserové diódy, ktoré generujú lúč až štyrikrát viditeľnejší pre ľudské oko než červený. Ide o prvý merací prístroj Bosch, ktorého kryt a príslušenstvo sú z 90 % vyrobené z recyklovaného plastu. Jeho balenie je tiež šetrné k životnému prostrediu. Je vyrobené zo 70 % z recyklovaného papiera, je opatrené ekologickým náterom na vodnej báze a potom už neobsahuje žiadnu plastovú fóliu.

Presná vodováha
Presná vodováha

Bosch tiež optimalizoval veľkosť balenia, aby bolo čo najmenšie a maximalizovalo počet prístrojov, ktoré je možné prepravovať naraz. Vďaka optimalizácii Quigo Green spotrebováva len polovicu energie v porovnaní s predchodcom.

Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk

Všestranný kulinársky talent

S Bosch Cookit môžete variť podľa vlastného receptu alebo pomocou automatických programov či variť len tak „od oka“.

Nová funkcia „Môj recept“ umožňuje ukladať vlastné recepty. Recept so všetkými ingredienciami, množstvami, teplotami a špeciálnymi tipmi sa zadá do mobilnej aplikácie Home Connect, ktorá ho potom prenesie do zariadenia Cookit. Kuchynský robot vás následne bude sprevádzať jednotlivými krokmi prípravy jedla. Vlastné recepty Cookit sa dajú tiež zdieľať v rámci komunity. Vtedy môžete tiež pridať fotografiu jedla.

Pestovač bylín SmartGrow

SmartGrow Life je univerzálny systém na interiérové pestovanie byliniek, zelene a dokonca aj rajčín. Vďaka technológii osvetlenia a zavlažovania môžete pestovať zdravé a aromatické rastliny po celý rok.

Čerstvé bylinky doma
Čerstvé bylinky doma

Okrem poskytovania čerstvej zelene, je SmartGrow Life tiež efektným doplnkom kuchynskej linky alebo stola a je možné ho aj pripevniť na stenu. Všetky jeho materiály použité je možné recyklovať.

Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk

Univerzálny kábel pre elektromobily

Flexibilný nabíjací kábel Bosch pre elektromobily sa zaobíde bez obvyklého káblového riadiaceho boxu aj pri nabíjaní zo zásuvky 230 V. Tento kábel pritom váži menej ako tri kilogramy.

Nabíjací kábel Bosch
Nabíjací kábel Bosch

V priemere je to o 40 % menej než pri bežných nabíjacích kábloch s ovládacím boxom. Dodáva sa s adaptérmi do zásuviek typu 2 a domácich zásuviek. Môžete si teda vybrať či chcete dobíjať z domácej zásuvky alebo z dobíjacej stanice na cestách. Nepotrebujete nosiť druhý kábel. Trojfázový kábel umožňuje nabíjanie striedavým prúdom v režime 2 a 3 až do výkonu 22 kW. Vďaka technológii integrovanej v každej zo zástrčiek je proces nabíjania bezpečný.

Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk

Konektor typu 2 na konci kábla vo vozidle obsahuje komponenty na riadenie a monitorovanie nabíjacieho výkonu. Na druhom konci zástrčky do domácnosti s adaptérom je umiestnená regulácia teploty a prúdový chránič. Pre domáce nabíjanie elektromobilov Bosch tiež ponúka vlastné wallboxy.

Nabíjacia stanica Bosch
Nabíjacia stanica Bosch

Revolúcia pri sledovaní kondície

Drepy, sedy-ľahy, cvičenie s kettlebellom, to je skrátený zoznam fitness cvičení s týmto zariadením. Mnohé fitness trackery a smart hodinky totiž dokážu sledovať iba obmedzený počet aktivít a vzhľadom na rôznorodosť typov prístrojov a rôzne pohybové štýly, postavy a úrovne kondície ľudí nedokážu vždy spoľahlivo rozpoznať vykonávané cviky.

Cvičiaci náramok Bosch
Cvičiaci náramok Bosch

Na vyriešenie tohto problému vyvinul Bosch prístroj Sensortec BHI260AP. Ide o programovateľný snímač pohybu, ktorý umožňuje samoučiace sa funkcie v nositeľných a počuteľných zariadeniach. Snímač automaticky rozpoznáva a počíta rôzne typy pohybov, na pozadí sa plynule prispôsobuje vášmu štýlu a v priebehu niekoľkých sekúnd sa dokáže samostatne naučiť novú opakujúcu sa fitness aktivitu. Okrem funkcie samoučenia má senzor aj pokročilé integrované funkcie, ako je analýza plávania a sledovanie polohy a či orientácie.

Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk

Zdroje: vlastné, Bosch

Prečítajte si tiež

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.